Karasu Roman Derneği Başkan Yardımcısı Serdar Demirkan ve Dernek Danışmanı Hüseyin Tonguç, Döşeme sakinlerinin basın açıklamasının ardından Karasu’da yaşayan Roman vatandaşlar adına bir basın açıklamasında bulundu. Karasu Haberleri İnternet Medyası kameralarına konuşan Demirkan ve Tonguç, “Biz bu vatanın öz evlatlarıyız. Sayın Cumhurbaşkanımızın tek millet söylemi gereği bizlere ikinci sınıf insan muamelesi yapılması kabul edilemez. Dün cephede nasıl omuz omuza savaştıysak bugün de Afrin’de yine omuz omuz savaşırız. Bizler Karasuluyuz, Karasu’da yerleşik, temiz ve sağlıklı bir ortamda hayat sürmeye hakkımız var” dedi.

 

Basın açıklaması öncesi kameralarımıza konuşan Karasu Roman Derneği Başkan Yardımcısı Serdar Demirkan, “Öncelikle sayın valimize, büyükşehir belediye başkanımıza, kaymakamamıza ve belediye başkanımız ile muhtarımıza teşekkür ediyoruz. Bizlere destek verdi ve yıllardır çözülemeyen yerleşik hayat sorunumuza çözüm buldular. Karasu’da Roman vatandaşla olarak son derece olumsuz şartlar altında yaşıyor ve ikinci sınıf insan muamelesi ile karşı karşıya kalıyoruz. Bizler, bu vatanın öz evlatlarıyız. Toplumda dışlanır gibi görülmek ve göçebe gibi yaşamak istemiyoruz. Bizler de bu ülkeye vali, kaymakam, savcı çıkartmak istiyoruz. Ama çocuklarımızı bile okutturamıyoruz. Sınıflarda çocuklarımıza ikinci sınıf insan gibi bakılıyor. Yaşadığımız ortamda temiz olma imkanı yok. Karasu’nun bir yerlisi olarak bizler de daha sağlıklı ve temiz ortamlarda hayatımızı sürdürmek istiyoruz. Büyüklerimizin de desteğiyle konutlarımıza kavuşmayı bekliyoruz” dedi.

 

DÖŞEME MEVKİİ SAKİNLERİ NE DEMİŞTİ? Haberi okumak için buraya tıklayın

 

Karasu Roman Dernek Danışmanı Hüseyin Tonguç ise, “Döşeme sakinlerinin söylemleri bizleri çok üzdü. ‘Çocuklarımız sokağa nasıl çıkacak. Hayvanlarımızı nerede otlatacağız’ diyorlar. Bizler Karasu’nun yerlisi Romanlar olarak 80 haneyiz. Bizler hayvandan daha mı değersiziz? Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi bizler tek millet olarak bu bayrak için canımızı vermeye hazırız. Irk, din, dil ve mezhep ayrılığı yapılmadan bu ülkede yaşayanlar kadar hakkımız yok mu? Aynı camiye gidiyor, aynı mezarlıkta yatıyor, aynı orduya çocuklarımızı asker gönderiyoruz. Bizler Karasu Roman Derneği olarak Döşeme sakinlerinin yaptığı açıklamayı aşağılayıcı ve üzülerek cahilce buluyoruz. Buyurun gelin bir hafta bizim yaşadığımız ortamda yaşayın. Durabilir misiniz acaba? Bizler de kalıcı ve temiz konutlar istiyoruz. Bizi hor görmekten vazgeçilmelidir. Kardeş gibi yaşıyoruz. Bu ülkeye bizim ne zararımız oldu? Biz çocuk mu kaçırıyoruz da çocuklarınız sokağa çıkamıyor? Bizler çocuklarımızı sokağa çıkartırken korkuyor muyuz? Bu tür açıklamalar bizleri üzmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Karasu’da yaşayan Roman vatandaşlar adına basın açıklamasını Karasu Roman Dernek Danışmanı Hüseyin Tonguç okudu. Tonguç, basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Devlet büyüklerimize ve ilçe yetkililerimize, bizlere bu güzel haberi verdikleri ve çözülemeyen sorunumuza çözüm buldukları için teşekkür ediyoruz. Bizler yıllardır, tek bayrak, tek millet bilinciyle iç içe yaşıyoruz. Aşağılayıcı ve üzücü söylemlerle bizleri istemiyorlar. Romanlar olarak, ırk, din ve mezhep ayrımı yapılmadan yaşamaya devam etmek istiyoruz. Bizler Karasuluyuz ve öyle kalacağız. Saygılarımızı sunuyoruz”

 

HABERE AİT VİDEO ve FOTOĞRAFLAR: