Saadet Partisi Karasu İlçe Teşkilatı Başkanı Oğuzhan Coşkun, fındık fiyatının açıklanmasının ardından basında olumlu bir hava oluşturulduğunu, hasadın başlamasıyla gerçek tablonun ortaya çıktığını belirtti. “Hükümettin açıkladığı levant kalite Giresun fındığın 17 lira, bölgemizde yetişen fındığın ise 16 lira 50 kuruş olarak açıklanan taban fiyatının, günümüzde 3 dolar civarında olduğunu görüyoruz. 2014 yılında fındık 21 liradan alıcı bulmuştu. O günkü dolar kuru 2 liranın üzerindeydi. O yıl, yurt dışına yaklaşık 9 dolar gibi bir fiyatla yurt dışına fındık ihraç ettik” diyen Coşkun, Karasu Haberleri’ne yaptığı açıklamada “O günkü 9 doların bugünkü karşılığı 45 lira civarıdır. Fındığımızın yüzde 83’lük kısmını Avrupa ülkelerine ihraç ettiğimizi düşünürsek, yabancı ülkeler bu yıl bedavadan fındık alacak. O gün 9 doları nasıl verdiyse ve zarar etmedilerse bugün de bu ülkeler verebilecek durumda. Çünkü kriz ve devalüasyon Türkiye’de oluyor. Onlarda böyle bir sorun yok” dedi.

 

İhracat geliri düşecek

 

Coşkun, “Yanlış politikalar gereği, Avrupa fındığı ellerini ovuşturuyor ve bedava fındık alıyor. Dirayetli bir politika izlense, bugün de 9 dolardan fındık satılır. İşçimiz, çiftçimiz, üreticimiz ve en önemlisi de ülkemiz zarar ettiriliyor. O yıl 2.8 milyar dolar döviz girdisi sağlandığını biliyoruz. Bu yıl ise ihraç ürünlerinden alınan fonda da bu doğrultuda kayıp yaşanacak” ifadelerini kullandı. 2014 yılından 2019 yılına kadar kademeli bir düşüş yaşandığını da sözlerine ekleyen Saadet Partisi İlçe Başkanı Oğuzhan Coşkun, “Bu rakamlar 2015’te 2.3 milyar dolar, 2016’da 2 milyar dolar, 2017’de 1.8 milyar dolar ve 2018 yılında ise 1.6 milyar dolara düşmüş. Devlet e çiftçi de büyük kayba maruz bırakılmış” ifadelerini kullandı.

 

11 yıldır aynı tablo

 

Açıklanan fiyatın düşük olduğunu ve verilerde yaşanan düşüşün çiftçiyi banka kuyruklarına iteceğinden bahseden Coşkun, “Çiftçimiz geçim zorluğu çekiyor ve yüksek faizli kredi kullandırılmak zorunda kalıyor. Fındıkta halen uygulanamayan düzgün politika uygulanırsa, önce çiftçi sonra devlet istikrarlı bir yaşam sürecek” şeklinde konuştu. Ayrıca mazot, gübre, işçi giderleri gibi giderlerin 2014’te üçte bir seviyelerinde olduğunu belirtti ve bu giderlerin günümüzde yüzde 300 arttığını, ancak fındık fiyatının ise yüzde 25 seviyelerinde düşüş yapıldığını belirterek mevcut iktidarın 11 yıldır tarım politikasının zayıf olduğunu sözlerine ekleyerek açıklamasını tamamladı.