Cuma günü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen bilgi ve paylaşım değerlendirme toplantısında geçen yılın ve bu yılın eğitim durumu ile hedefler anlatıldı. Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan’ın başkanlığında yürütülen toplantıda Karasu’daki eğitime dair tüm konular masaya yatırıldı. Toplantıda İlçe MEBBİS Yöneticisi Tanser Akkız da iki yıla ait istatistiki bilgiler verdi. 2017-2018 eğitim öğretim yılının değerlendirmesi ile 2018-2019 yılının hedeflerinin konuşulduğu toplantıda son iki yılda eğitim seviyesindeki artış göze çarptı. Ayrıca ilçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na sunulan 3D tasarım ve 3D yazıcı projesiyle iddialı olduklarını da sözlerine ekledi.

 

Gözde bölümlere ilgi büyük

 

Bu yıl ilk kez sınava girerek lisans ve ön lisans bölümlerine yerleşen öğrenci sayıları hakkında bilgi veren Turhan, son yıllarda gözde seviyede tutulan bölümlere ilçeden de ilginin olduğunu belirtti. Lisans yerleştirmeleri hakkında bilgi veren Turhan; bankacılık ve finans bölümüne 3, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümüne 3, Almanca bölümüne 1, eczacılık bölümüne 4, İngilizce öğretmenliği bölümüne 1, elektrik ve elektronik mühendisliği bölümüne 2, elektronik haberleşme bölümüne 1, felsefe bölümüne 2, gastronomi ve mutfak sanatları bölümüne 1, gemi makinaları ve işletme mühendisliği bölümüne 1, hukuk bölümüne 4, mimarlık bölümüne 1, otomotiv bölümüne 1, sosyoloji bölümüne 2, sosyal bilgiler öğretmenliği bölümüne 5, öğrencinin yerleştiğini dile getirdi.

 

 

Okullar bazında yerleştirme sayıları

 

Karasu genelindeki okullar bazında yerleştirme sayıları hakkında da bilgi veren Turhan, Karasu’da son sınıf okuyup da sınava girerek lisans ve ön lisans bölümlerine toplam 224 öğrencinin yerleştiğini dile getirdi. Çetin Turhan, bu yıl da birinciliği Karasu Anadolu Lisesi’nin çektiğini söyledi. Karasu Anadolu Lisesi’nden mezun olan 102 öğrenciden 71’inin lisans ve ön lisans bölümlerine yerleştiği belirtildi. Ayrıca; Atatürk Anadolu Lisesi’nden 64, Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Anadolu Lisesi’nden 42, Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 20, İmam Hatip Anadolu Lisesi’nden 14, Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden 13 öğrencinin üniversiteye yerleştirildiği ifade edildi. Karasu genelinde liseden mezun olan öğrenci sayısının ise yaklaşık 692 olduğu da dile getirildi.

 

Ücretli öğretmen sayısında düşüş

 

YKS tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Çetin Turhan, toplantıda yerleşimlerle ilgili bilgilendirmede bulunup genel değerlendirmesini yaptı. Turhan, “Yeni sisteme rağmen elimize geçen sonuçlar çok güzel” dedi. Bu yıl, yaklaşık 960 dalda ücretli öğretmen başvurularının olduğuna değinen Turhan, “Bir kişi hem matematik hem sosyoloji hem Türkçe hem de fen bilgiler öğretmenliğine başvuruda bulunabiliyor. Bu yıl 44 ücretli öğretmen alımı yaptık. Bunların yaklaşık 30 tanesi, özel eğitim sınıflarına ikinci öğretmen olarak aldıklarımızdı. 5 matematik, bir fen bilgisi, bir Arapça bir de din kültürü öğretmeni olarak görevlendirildiler. Diğerleri de ikinci öğretmen olarak özel eğitime alındı” ifadelerini kullandı. Turhan gelen yıl 123 tane olan branşın ücretli öğretmenlikten 8’e düşürüldüğünü belirtti.

 

 

Önceliğimiz fen lisesi

 

Fen Lisesi’nin ilçede yer alınmayışından yakınan Çetin Turhan, “İlçede bir türlü mutabakat sağlayıp da bir fen lisesini ilçeye kazandıramamışız. Özellikle öğretmen lisesinin dönüşümünde elimizde çok büyük bir koz vardı ve bu kozu kullanamadık. İlçe için bu kayıp. Hep şöyle düşünüyorum, ‘Nasıl bir fırsat yakalarım da ilçeye fen lisesi ya da sosyal bilimler lisesi kazandırırım’ Fen lisesinde sayısal çocuklar olacak ve mezun olanlar sayısal bölümlere yerleşecek. Sosyal bilimler lisesi açıldığında da buradaki çocuklar topluma faydalı bölümlerde yer alacak. Bu iki okuldan birini ilçeye kazandırmak için planlama yapıyoruz” şeklinde konuştu.

 

3D tasarıma dikkat çekti

 

Karasu’da iddialı bir proje ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na (MARKA) başvurduklarını belirten Müdür Çetin Turhan, “İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu projeye başvuruda bulunabiliyorduk. Biz de ekimle beraber bir proje hazırladık ve sunduk. Marmara’nın doğusunda bulunan Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu ve Yalova’dan projeler gönderildi. Projelerden 20 tanesi kabul oldu ve bunlar arasında biz de beşinci sıradayız. Özetle Sakarya’dan kabul edilen üç proje arasında bizimkisi de yer alıyor. Projenin konusu 3D tasarım ve 3D yazıcı eğitimi.  Son dönemin en gözde konularından birisi. 3 boyutlu yazıcı, üretim yapan bir yazıcı. Bununla ilgili dünya çapında bir simülasyon da yapılmış. Buna göre belli bir zamandan sonra bütün araçlar 3D yazıcıdan çıkacak. Kişi internet üzerinden kendi istediği şekilde siparişini verecek. Daha sonra 3D yazıcıya gönderilecek ve 2-3 gün içerisinde araçlar hazır bir şekilde kapıda olacak” dedi.

 

 

Talebe yönelik bölümler gündemde

 

Turhan, 3D yazıcıyla inşaat sektörlerinin de yüzünün güleceğini belirterek bu yazıcının hareket edebilir parça üretebildiklerini söyledi. Projenin bütün masraflarını MARKA’nın karşılayacağını ifade eden Çetin Turhan, “Bu projeyle ilgili yetkili ve istekli 16 öğretmenimiz uzmanlar tarafından eğitimden geçecek. Emeği olan arkadaşlarımıza bu konuda teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu. Müdür Çetin Turhan, liman kavşağı yanında yapımı planlanan 16 milyon liralık ikinci meslek lisesinin ihalesinin 20 milyona çıkarıldığını sözlerine ekledi. Yapılacak olan meslek lisesinde farklı ve teknolojik çağa uygun modern bölümlerin yer alacağını söyleyen Turhan, “Limanı olan bir ilçenin lojistik bölümüne ihtiyaç var ve öncelikli olarak bu bölümü bulunduracağız. Bunun yanı sıra son dönemin ve dünyanın da gündeminde olan yenilenebilir enerji sistemleri bölümü de yer alacak. Ayrıca raylı sistemler ve otomasyon da yapılacak olan lisede bulunacak olan bölümler arasında” şeklinde açıklamada bulundu.

 

Güvenlik ve hizmetli kadrosu

 

Karasu ilçe merkezi ve bazı çevre mahalle okullarında 1 Ekim Pazartesi günü itibariyle güvenlik ve hizmetli personelinin iş başı yaptığını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan, “Özellikle velilerimizin ve idarecilerimizin öncelikli olarak çözüm beklediği sorunu ortadan kaldırdık. Toplam 65 hizmetli personeli ile 18 güvenlik personeli, Pazartesi itibariyle okullarda mesaiye başladı. İlçe merkezinde güvenlik personeli olmayan, kapısı tutulmayan okul kalmadı. Güvenlik personelleri, önemli ölçüde okul ve çevresindeki olası olayların önüne geçiyor” dedi. Turhan, okullarda görev alacak isimler, talep ve başvurular doğrultusunda İŞKUR’a verdiklerini fakat bazı isimlerin İŞKUR tarafından geri gönderildiği, görevlendirmeleri İŞKUR onayına göre yapmak zorunda kaldıklarını da sözlerine ekledi.

HABER: Esra Aydın