Hükümetin geçtiğimiz günlerde 50 randıman Giresun kalite fındığın 17 lira, Karasu ve çevresinde yaygın olan levant kalite fındığın ise 16 lira 50 kuruştan alınacağının açıklanması üzerine FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar Karasu Haberleri’ne bir açıklamada bulundu. Bu rakamın kilogram başına yaklaşık 2 TL olan mazot ve gübre desteği ile alan bazlı destek de eklenerek fiyatlar 19 TL ve 18,50 TL seviyesine geleceğinin yine hükümet tarafından açıklanmasının ardından vatandaşın fiyattan memnun kaldığını belirtti. Bayraktar, “Devletin açıkladığı yeni fındık fiyatı, hem zamanlaması açısından hem de genel kamuoyu beklentileri açısından, kamuoyunun yüzde 70’lik bir kısmı tarafından beğeniyle karşılandı. 18 ile 21 lira arasında beklenti içerisinde olanlar elbette oldu. Fakat açıklanan fiyat ile beklenen zamandan önce açıklanması, üretici tarafından olumlu karşılandı” dedi.

 

Rekolteyi yüksek bekliyoruz

 

Temmuz ayında fiyat açıklanması, uzun zaman aradan sonra ilk kez gerçekleşti” diyen Lütfi Bayraktar, “Hükümetimizin, geçmiş dönemlerden çıkarımda bulunarak böyle olumlu bir adım attığını düşünüyoruz. Bu yıl Karasu ve civar bölgede rekoltenin iyi olduğuna dair haberler alıyoruz. Geçen yıl bölgede rekolte düşüktü. Sakarya genelinde fındık yok gibi bir görüntü olsa da ilimizde ve Karasu’da rekolte düşük olmayacak” şeklinde konuştu. “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) nasıl bir alım yapacağı burada önem arz ediyor. TMO, Eylül ayında bölgemizde seri bir şekilde piyasadan çekerse, fiyat 15 liranın üzerinde olacaktır. Üreticinin yüzünün bu yıl gülmesini bekliyoruz. Üretici, sezonda TMO ile muhatabını sonlandırabilirse üreticinin yüzü gülecektir” diyen FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, FİSKOBİRLİK’in de fındık alımı yapacağını belirtti.

 

Piyasa fiyatının üzerinde alım yapacağız

 

Bayram sonrası FİSKOBİRLİK de alım yapacak. Netlik kazanmasa da TMO ile ortak alım yapılması da gündemde. Son dört yılda gerçekleştirdiğimiz uygulama olarak hem emanet hem de peşin olarak; devletin ve TMO’nun verdiği fiyat değil, piyasanın üzerinde fiyatla fındık alımı yapacağız” şeklinde sözlerini sürdüren Bayraktar, “FİSKOBİRLİK, özerk bir kuruluş. Kendi ticaret faaliyetini yürüten, kendi ortaklarının verdiği destekle güç toplayıp piyasada olmaya çalışan bir grup. Piyasadan yüksek fiyatla fındık almaya gayret edeceğiz. Üreticimiz FİSKOBİRLİK'e sahip çıkarsa biz de üreticimizi daha mutlu ve memnun edeceğiz. Son dört yılda büyüyen bir ivmeyle fındık alıyor, Türkiye’ye ve dünyaya satıyoruz. Bölgede FİSKOBİRLİK gibi bir kurum varken, üretici neden TMO’ya ya da başka bir yere yönelsin? Üreticimizin haklarını koruyarak daha da güçlenip, daha yüksek fiyattan fındık alımı yapmak amacındayız” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.