Kurban Bayramı’nda günlük et tüketiminin kişiye, cinsiyete ve yaşa göre değişiklik gösterdiğini belirten Diyet F işletmecisi Füsun Çalışkan Tort, “Etin çiğ ölçüsü 4-6 köfte arası yani 150-200 gram civarı olmalı. Daha çok öğren saatlerinde tercih edilmeli. Çünkü akşam yemeği için ağır bir öğün. Ayrıca et tüketirken yanında mutlaka bol salata olmalı. Özellikle yeşillik ve c vitamini ağırlıklı salatalar tüketmek etin içerisindeki demir ve magnezyumun emiliminin artması için de önemli” ifadelerini kullandı. Taze kesilmiş etin mutlaka 24 saat dinlendirilmesi gerektiğine de değinen Tort, “Hayvanın ölüm katılığı dediğimiz rigor mortis dediğimiz bir olay gerçekleşiyor aslında. Hayvanın kesilmeden önce girdiği stres ve kesildiğinde kasların katılaşmasıyla et sert bir hal alıyor. Bu nedenle et dinlendirilmeli. Yaz aylarında havaların sıcaklığını düşünürsek, bunu buzdolabının 4 derecelik alt kısmında bir gün bekleterek ertesi gün tüketecek şekilde ayarlayabiliriz” şeklinde konuştu.

 

Altı ayı geçmemeli

 

Kurban Bayramı’nda kesilip saklanan etlerin 6 ayı geçmeden tüketilmesi gerektiğine de vurgu yapan Füsun Çalışkan Tort, “Bir Kurban Bayramı’ndan diğer Kurban Bayramı’na kadar etleri bekletip tüketmemek lazım. Ayrıca ne kadar tüketeceksek o kadar paketleyip tek seferde kullanıma hazır hale getirmeliyiz. Dondurulmuş eti çözdürürken de buzdolabının 4 derecelik alt rafında çözdürmemiz gerekiyor. Dışarıda bekleterek ya da sıcak suyun altında tutarak çözdürülmemeli” sözlerine yer verdi. Tort, Kurban Bayramı’nda yılda bir-iki seferliğe mahsus kahvaltıda kavurmanın tercih edilmesinde sakınca olmadığını da ancak kahvaltıda hafif öğünlerle güne başlanılması gerektiğini söyledi. Çay ve Kahvenin eti ile birlikte tüketilmesi halinde etteki demir emilimini azalttığına da değinen Diyetisyen Tort, “Eti tüketmeden yarım saat, bir saat önce veya sonra içilmeli. Ayrıca bu içeceklerde antioksidan içeriği yüksek olduğunu için günlük tüketimde kahvede 2 fincanı, çayda ise 4-6 bardağı geçmediği sürece kanseri önleyici etkisi bile var” dedi.

 

Yüzde 30’u yağ

 

Bayramda tatlılarda tercihimiz şerbetli değil, sütlü tatlılardan yana olmalı” şeklinde konuşan Diyetisyen Tort, “Yemeğin hemen üstüne tüketilmemeli. Gün içinde çok fazla karbonhidratlı besinleri tüketmeniz durumunda tatlı tüketiminiz mutla azaltılmalı. Ayrıca hazır tatlılardan ziyade evde yapılan tatlılar tercih edilmeli” ifadelerini kullandı. Kurban etini pişirirken ayrıca yap eklenmemesi konusunda vurgu yapan Füsun Çalışkan Tort, “Çünkü görünürde beyaz yağ kısmı hiç olmasa bile en az yüzde 30’u yağdan oluşuyor. Zaten onu kısıt bir ateşe koyup üzerine su koyarak ya da kapağını kapatıp kendi buharında pişirerek et kendi yağını salmaya başlıyor” diye belirtti. Tüketilecek olan sakatatın taze olması gerektiğini ifade eden Tort, “Kurban Bayramı’nda eve giren sakatat tabii ki taze olacaktır. Bunun yanı sıra temizliğinde de hassasiyet gösterilmeli. Ölçü olarak ise et ölçüsünde tüketilebilir. Ancak günlük ya sakatat ya da et tüketilmesi lazım” ifadelerine yer verdi.

HABER: Esra Aydın