Karasu’da Cumartesi günü yaşanan aşırı yağış sonrası Karasu Şehit Hasan Keleş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi sular altında kaldı. Okul bahçesinde ve bölüm atölyelerinde su seviyesi 70 santimetreyi buldu. Yükselen su seviyesi ile okulun Metal Teknolojileri Bölümü’nde bulunan bir madde reaksiyona neden oldu. Öğrencilerin deneyde kullandıkları tahmin edilen karpit maddesinin suyla birleşmesi sonucu ortaya çıkan gaz, paniğe neden oldu. Görevliler tarafından gazın fark edilmesi üzerine itfaiye ekiplerine haber verildi. Bölgeye vakit kaybedilmeden AFAD ekipleri de sevk edildi. Karasu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, okul çevresini güvenlik şeridi ile çekerek adeta okul çevresinde kuş uçurtmadı.

 

Ekipler teyakkuzda

 

Okul bahçesinde ve bölüm atölyelerinde gaz ölçümü yapan özel giyimli AFAD ekipleri, okula giriş çıkışları da kapattı. Okul bahçesine kontrollü bir şekilde alınan SASKİ ekipleri, biriken suyu çekmek için çalışma başlattı. Karpitin suyla buluşması sonrasında asetilen gazı oluştuğu ve bu gazın da yanıcı özelliği olması nedeniyle emniyet, itfaiye ve SASKİ ekipleri okul çevresinde beklerken AFAD ekiplerinin de okulun içinde çalışma yaptığı görüldü. Meslek lisesinin güvenlik şeritleriyle çevrilmesi, bilindik manzaralar ortaya koydu ve vatandaşlar meraklı bakışlarla olayı takip etti.

 

Karpit nedir?

 

Karpitin, kimyadaki karşılığı Kalsiyum karbürdür (Calcium Carbide). Karpit bazılarının bildiğinin aksine bir maden değildir aksine endüstriyel bir üründür. Karpit, kireç ve kömürün yaklaşık 2.200 derecede elektrikli ark fırınlarında eritilmesi ile elde edilir. Üretimden çıkan karpit büyük parçalar halindedir ve çok sert olduğu için özel kırma makinelerinde kırılarak istenilen ölçülere getirilir. Günümüzde, deniz fenerlerinde, madenlerde, eskiden sokak aydınlatmalarında karpit lambası kullanılmaktadır. Karpit lambası asetilen gazını yakarak ışık verir.