KONUT İSTİYORUZ

 

Son günlerde Karasu gündemini oldukça meşgul eden Romanlar vatandaşların bir bölgeye yerleştirilmesi tartışmalarının ardından Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Tevfik Altunel, İlçe Emniyet Müdür Vekili Uğur Demirel, İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan ve Yalı Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Akbaş, liman mevkiinde yaşamlarını sürdüren Romanlar’ı ziyaret etti. Mercan ve beraberindeki ilçe protokolü, Roman vatandaşların şikayetlerine kulak verdi ve beklentilerini karşılamak için neler yapabileceklerini aktardı. İlk olarak yaşam alanlarının olumsuzluğundan şikayet eden Roman vatandaşlar, “Naylon çadırlar altında yaşamak çok zor. Bu sefaletten kurtulmak istiyoruz. Çocuklarımızı okutmak ve banyo yapmak istiyoruz. Yaşam alanlarımız sağlıksız ve çok kötü” dedi. Kaymakam Mercan, “Konut için çalışmalarımız var. İnşallah sizleri konut sahibi yapacağız. Siz naylonda uyurken bizler evimizde huzur içinde uyuyamıyoruz. Bu sorun kısa sürede giderilecek” diyerek Roman vatandaşlara müjde verdi.

 

OKUMA YAZMA ÖĞRENİN

 

Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, vatandaşlara tek tek okuma yazma bilip bilmediklerini sordu. Ağırlıklı olarak okuma-yazma bilinmediği yönünde cevap alan Mercan “Okuma yazma kursu açalım. Sizler de o kurslara katılın. Sizlere söz veriyorum okuma yazmayı öğrenen herkese yarım altın vereceğim” şeklinde konuştu. Kaymakam Mercan, ülke genelinde okuma yazma seferberliği ilan edildiğini ve devleti yönetenlerin de bu hususta hassas olduğunu belirtti. Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, çocukların okula devam etmeleri noktasında da bilgi aldığı toplantıda 62 çocuktan sadece 10’unun eğitim öğretime devam ettiğini öğrendi. Devamsızlığın sebeplerini sordu. Roman vatandaşların “Okullara çocuklarımızı gönderemiyoruz. Servis ihtiyacımız var. Yürüyerek gitmekten korkuyorlar. En yakın okula bile yürüyerek gönderemiyoruz” ifadeleri üzerine Mercan, “Servis çekecek araç bulun, bizler gereken desteği vereceğiz ve çocuklarınızı güvenle okullara taşıyacağız” dedi.

 

80 KONTEYNER HAZIR

 

Roman vatandaşlar için 80 tane konteynerin hazır olduğunu belirten Kaymakam Mercan, “Yer bulma konusunda görevli kurum Karasu Belediyesi’dir. Belediyemiz, sizlerin yerleşeceği alan için çalışmaları yürütüyor. Kısa sürede de yer sorunu çözülecek. Şu an düşünülen 1-2 bölge var ama kesinleşmedi. Yer bulunduktan sonra, hazır olan 80 konteyner bu alana yerleştirilecek. Sonrasında da yerleşik konut için çalışmalara başlanacak ve sizler sağlıklı, güvenli bir şekilde yaşamlarınızı sürdürebileceksiniz” ifadelerini kullandı. Mercan, Roman vatandaşların tüm sorularını da titizlikle yanıtladı ve zaman zaman da beraberinde hazır bulunan kurum amirlerinden de bilgi aldı, sorulara bu şekilde de yanıt verdi. Romanlar’ın konut ve eğitim olmak üzere iki ana sorunun konuşulması ve yapılacakların belirlenmesinin ardından vatandaşlar çeşitli konularda şikayet ve taleplerini de ilçe yöneticilerine iletme fırsatı buldu.

 

ÜÇÜNCÜ SINIF İNSAN MUAMELESİ

 

Roman vatandaşların diğer ortak şikayeti de ilçede üçüncü sınıf insan muamelesi görmeleri oldu. Bazı Roman vatandaşlar, “Suriyeliler kadar bile değerimizin olmadığını görüyoruz. Bizim kimseye zararımız yok. Karasulu Roman vatandaşlar, ne Karasululara ne de dışarıdan gelen ziyaretçilere asla olumsuz bir harekette bulunmaz. İçimizden kimsenin böyle bir şey yapmasına müsaade etmeyiz. Özellikle fındık zamanı dışarıdan gelenlerle bizleri karıştırmasınlar” demesi dikkat çekti. İlçe merkezinde umumi tuvaletlere alınmadıklarını, bazı esnafın kendilerini dükkanlarına bile sokmadığını, girseler de 3-4 kişinin hemen başlarına toplandığını ifade eden Romanlar, “Bizler hırsızlık yapmıyoruz. Karasulu Roman vatandaşlar olarak devletimizin yanındayız. Herhangi bir suça bulaşanların da karşısındayız” ifadelerini kullandı. Kaymakam Mercan da, “Sizler devletin gözünde birinci sınıf vatandaşsınız. Bu tür yaklaşımlarla karşı karşıya kaldığınızda bizlere iletmeye çalışın. Ortadaki anlaşmazlığı kaldırmaya yardımcı olalım. Sizler huzursuz olursanız, bizler de huzurlu olamayız” dedi. İş konusunda da sıkıntılarının olduğunu dile getiren Roman Dernek Başkan Yardımcısı Serdar Demirkan, “İçimizde çalışanlar var. İş verenlerden Allah razı olsun. Ama işe alınmayanlar, evine ekmek götüremeyenler var. En önemli sorunumuz olan konut sorunumuz çözülürse, bizler yıkanacağız, kokmayacağız. Çocuklarımızı okula götüreceğiz, işe gireceğiz ve temiz giyineceğiz. Biz Karasulu Romanlar olarak söz veriyoruz. Yeter ki bize el uzatılsın ve güvenilsin” demesinin üzerine Mercan ve beraberindeki idareciler ne gerekiyorsa yapılacağının sözünü verdi ve ziyarete son verildi.

 

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR: