Savunma Sanayii Başkanlığı’nda (SSB) düzenlenen törenle Altay tankının seri üretim sözleşmesi imzalandı.   Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Sözleşme, tarafların kendilerini maksimum ölçüde optimize ederek, maliyet etkin bir tank ortaya çıkarmak üzere yaptıkları çalışmanın sonucu oldu” dedi. Altay Seri Üretim Projesi Sözleşmesi, Savunma Sanayii Başkanı Demir'in yanı sıra BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ve şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Talip Öztürk, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdür Vekili Mehmet Ünal'ın katılımıyla SSB Nuri Demirağ Konferans Salonu'nda imzalandı.

 

Projede, 250 Altay ana muharebe tankının seri üretimi planlandığı belirtildi. Üretilecek ilk Altay tankının, 18 ay sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi öngörüldüğü ifade edildi. Demir, ilk teslim edilecek Altay tankının motorunun yerli olmayacağını, ilerleyen aşamadaki yerli motorun kullanılacağını söyledi. BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ise proje değerlendirme aşamasında ciddi sınavlardan geçtiklerini belirterek, “Türk girişimciler olarak biz dünyanın en iyi tankını üreteceğiz. Yüzde 100 yerli ve milli tank olacak. Rabbim bizi mahcup etmesin. Bu işi mutlaka başaracağız” diye konuştu.

 

Uzun süredir merak edilen soru ise yanıtını buldu. Yapılan seri üretim sözleşmesinde Altay Tankı'nın Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bulunan Tank Palet Fabrikası'nda üretileceği maddesi yer aldığı gözlerden kaçmadı. BMC'nin üretim için gerekli alet ve ekipmanlarını temin ederek önümüzdeki günlerde fabrikaya getireceği öğrenildi. Yetkililerden alınan bilgiye göre Karasu'da yapacağı yatırımdan vazgeçtiği ve BMC'nin Arifiye ilçesindeki fabrikada ilk etapta 40 adet Altay tankı üreteceği belirtildi. Üretimin kısa süre içinde başlaması bekleniyor.