Karasu’da 1975 yılından bu yana yorgancılık yapan Karasu İnci Yorgan işletmecisi Zanaatkar İsmail Koçver, yorgancılık mesleğinin sıkıntılı yönlerini aktardı. Mesleğin bitme noktasına geldiğine değinen zanaatkar İsmail Koçver, “Bu mesleğin bize verdiği tek sıkıntı müşterilerimizin azlığı. İnsanların emeğe ve sanata verdiği değerin az olması. ‘Şu imkanlarımız olsa da işimizi geliştirsek’ diye bir şey düşünmüyoruz. Tek derdimiz insanların artık hazır olan şeylere yönelmesi. Zaten bizi bitiren durum da bu. Bundan 30 sene önce şehrin en güzel yerinde yorgancılar vardı. Şimdi ara sokaklarda bile yok gibi bir şey. Şu an işin kıymetini ya da sağlığının değerini bilenler sayesinde ayakta duruyoruz. Onlar da olmasa bu meslek bitik durumda” sözlerine yer verdi.

 

Silikonlar, kanser yapıyor

 

Mesleğe çok küçük yaşlarda Kocaeli’de dayısının yanında başladığını da ifade eden Koçver, “1954 doğumluyum. 1969 yılında bu mesleğe adım attım. Merakım yoktu, o dönemin şartları beni yorgancılık mesleğine itti. Arından sırasıyla Trabzon, Rize ve İstanbul’da mesleğimi icra ettim. Son olarak da buraya geldim” diye konuştu. Yorgan ustası İsmail Koçver, mesleğin tekrardan canlanamayacağını ve bu nedenle tekrardan çırak yetiştirme girişimde bulunmadığını da söyledi. Aslen Trabzonlu olan zanaatkar İsmail Koçver, en sağlıklı olanın yün yorgan olduğunu da belirterek, “Yünden sonra en sağlıklı olanları sırasıyla pamuk, orlon veya elyaf geliyor. Doktorlarında dediği gibi günümüzde kullanımı sıklaşan silikonlar kanser yapıyor. Yani silikonlar en sağlıksız olanıdır. Aslında silikon malzemenin içerisind euyumuyoruz, adeta yavaş yavaş ölüyoruz” dedi.

 

Türkiye’de yapan yok

 

Yünün ağrılara da iyi geldiğinin bilindiğine de değinen zanaatkar İsmail Koçver, “Eskiler, ‘Bir yeriniz ağrıyınca yünle kaplayın’ derlerdi. Ancak silikonlar için, ‘Yavaş yavaş öldürüyor’ diyebiliriz. Yünden, pamuktan ayrılmayın” ifadelerini kullandı. Yorganların ortalama fiyatlarından da söz eden İsmail Koçver, “Yün ve pamuk yorganlar, 250 lira civarında. Orlon olanların ise, 200 lira gibi bir fiyatı var. Ancak hazır yorganlar 50 lira civarında. Ucuz ama sağlıksız. Yastık fiyatları da ortalama 10-50 lira arasında değişiyor. Eski yorganları da müşteri getirdiğinde söküp tekrardan dikip teslim edebiliyoruz” dedi. İsmail Koçver, içi silikon dışı pamuk olan özel yastığını da göstererek Türkiye’de yapan kimsenin olmadığını da ifade etti. Koçver, basma yorganın 3-4 saatte bittiğin ancak ipek olanların bir-iki gün, işçiliğin göre işlemeli olanların ise 3 günde bittiğini sözlerine ekledi.

HABER: Esra Aydın

 

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR AŞAĞIDA: