Türkiye 1980 yılından beri dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alıyor. G-20 ülkeleri arasında ilk 10 ülkenin ekonomilerinin büyüklüğü o kadar fazla ki Türkiye o 20 ekonomi arasındaki toplam ekonominin yüzde 1'i kadar.

Ülkemiz 1998 yılında dünyanın en büyük 18. ekonomisi durumundayken daha sonraki yıllarda da hep yerinde saymış ve 2020 yılı itibariyle Türkiye dünyanın en büyük 20. ekonomisi haline gelmiş. Bir başka deyişle Türkiye 1998 yılındaki sıralamasından bile daha aşağıya düşmüş.

2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğiz” sözleri gerçeklerden o kadar uzak ki dört işlem bilen bir ilkokul çocuğu bile bunun olamayacağını hesaplayabilir.

Örneğin; 2013 yılında dünyanın en büyük 10. ekonomisi Hindistan, Türkiye’nin Hindistan’ı geçebilmesi için 2013’ten 2023’e kadar Hindistan’ın en fazla yüzde 3 büyümesi Türkiye’nin ise 2023’e kadar en az yüzde 10 büyümesi lazımdı. Türkiye’nin ekonomi tarihinde böyle bir büyüme rakamı olmadı.

Geldik 2021 yılına bırakın ilerlemeyi geriledik ve hızlıca düşüyoruz. IMF tahminlerine göre 2022' de çok büyük ihtimal G-20'de yer alamayacağız. Önce 21. sıraya bir yıl sonra 22. sıraya gerileyeceğiz.

Türkiye’nin ekonomi karnesini Dünya ülkeleriyle Türkiye’nin milli geliri kıyaslaması üzerinden de bakalım. Toplam milli gelir bakımından dünyanın 20. sırasındayız ama bu iyi bir ölçü değil. Daha iyi bir ölçü kişi başına düşen milli gelirdir. Kişi başına düşen milli gelir bakımından Türkiye ilk 50’de bile değil.

G-20 ülkeleri arasında enflasyonu en yüksek ülkeler sıralamasında ikinci, işsizlik oranı en yüksek ülkeler arasında üçüncü sıradayız.

Ya alenen yalan konuşuyorsunuz ya hayaller âleminde yaşıyorsunuz. Efendiler sizleri dürüst davranmaya, ilkeli olmaya ve ülke gerçekliğinden kopmamaya davet ediyorum.

Kaynaklar

-IMF

- tr.euronews.com

-TÜİK İşgücü İstatistikleri

-Türkiye Ekonomisi Nereden Geldi Nereye Gidiyor Prof. Dr. Özgür Demirtaş

- Doğruluk Payı