Her geçen saniye her birimiz cep telefonlarımızın donanımlarından birisi olan 4G destekli modem ile mobil olarak internete erişim sağlayarak, ağlara, hizmetlere, servislere bağlanabilmeye ve bundan çok değil 10 sene önce yapamadığımız veya 3G altyapısı nedeniyle yapması bir işkenceye dönen onlarca şeyi kolayca yapabilmeye başladık. Bir düşünün 2010 yılına kadar evet telefonunuzun interneti belki vardı 3G ama neredeyse çok büyük oranda normal yaptığımız konuşmaların kalitesini arttırmak amacıyla bir destek hizmeti olarak kullanılıyordu çünkü ortada ne bu hızlarda bir deneyim sunabilecek bir uygulama vardı ne cihazlarımızın diğer donanımları yeterliydi nede IOS veya ANDROID gibi işletim sistemleri platformları henüz daha emekleme aşamasında oldukları için onlara özel milyonlarca uygulama yazılmamış haldeydi.

 

Ama 2010 yılından itibaren hayatımıza girmeye başlayan 4G teknolojisi ile beraber özellikle de altyapının yaygınlaşması, uygun cihazların üretilmesi ve bu hızlardan en verimli şekilde faydalanmamızı sağlayan uygulamaların ortaya çıkmasıyla yani aşağı yukarı 2013 yılından sonra 3G ile kıyasladığımızda neredeyse çağ atlandı diyebiliriz. Saniyede 2-3 MB’lardan son olarak ülkemizde çıkan 4.5G yani LTE Advanced teknolojisi ile 100 megabite kadar olan 4G'den farklı olarak 4.5G, 300 ila 450 megabite ulaşma şansı sunuyor. Yani 10 yıl öncesinin onlarca katı fazladan veri aktarımı yapabiliyoruz.

 

Yetti mi? tabiki hayır yetmez ve yetmediği için de 5G teknolojisinin 2019 yılında tüm dünya çapında ve ülkemizde laboratuvar ortamında testleri yapıldı ve artık iş tamamen altyapının kurulması tarifelendirilmesi ve halkın satın alıp kullanabileceği noktaya taşınması, 5G haberleşme protokolüne uygun cihazların piyasaya sürülmesi ve şuan olmayan ancak 5G'nin tüm gücünden faydalanmamızı sağlayacak milyonlarca uygulamanın hayata geçirilmesi. İşte bu saydıklarım için şirketlerin tüm dünyada bu sistemin işlemesi için birkaç trilyon dolar yatırım yapması gerektiği ve bence kesinlikle buna değer. Bu hızı en iyi şekilde anlayabilmeniz için şöyle aktarayım Full Hd ortalama bir filmi ortalama bir 4.5G bağlantı gücüne sahip bir kullanıcı yaklaşık 1 saat sürerken 5G ile aynı koşullarda bir kullanıcı bunu birkaç saniye içerisinde yapabilecek.

 

Bunlarla birlikte artık yavaş yavaş ortaya çıkan nesnelerin interneti durumu var yani bugün telefon harici en fazla internete bağlanan nesneler televizyonlar olarak sayılabilir ama 10 yıl sonrasında kullandığınız bulaşık makinesi arıza yaptığında zaten internete bağlı olduğu için arızasını servise sizin bildirmenize bile gerek kalmadan bildirecek oradaki yetkili yine internet üzerinden cihazınıza komut vererek fiziksel tamiratın dışındaki düm tamiratları gerçekleştirebilecek veya şuan uygulamalara gelen güncellemeler kullandığımız tüm elektronik cihazlarımıza gelecek ve bu yazılımlar ile cihazlarımız birbirleriyle de haberleşerek bizlere çok daha verimli hizmet sunabilecekler. Şuanda piyasada olmayan yada yeni ortaya çıkacak olan ve hayatımızı kolaylaştıracak olan onlarca cihaz ile tanışacağız bunların kimi sağlık ile ilgili olacak kimi ev standartlarımızı iyileştirme kimisi de araçlarımız olacak birbirleriyle 1-2 MS gecikme ile iletişim kuran otomobiller sayesinde kendi kendine akan bir trafik oluşturulabilecek. Oyun severler ise şuan olduğu gibi bir oyuncu bilgisayarı satın almak yerine sıradan bilgisayarlarıyla bulut üzerinden dünyanın bambaşka yerindeki donanıma bağlanıp neredeyse gecikmesiz en yüksek kalitede ve belki de sanal gerçeklik desteği ile oyun oynayabilecekler.

 

Teknolojinin gelişmesi ve bunun faydalı durumlar için kullanılması en istediğimiz ve bizleri mutlu eden şey umarım en kısa sürede ülkemizde bu hizmet sunulmaya başlanır ve deneyimleme fırsatına sahip oluruz çünkü bu teknoloji ile gerçekten şuan hayal edemediğimiz birçok kolaylığa sahip olacağız sınır sadece hayal gücümüz.