Çocukların akademik başarısında okul, öğretmen, arkadaş çevresinin etkili olmasının yanında çocuğun bireysel öğrenme ve hedefe ulaşma çabası da önemlidir.

 

Çocuk büyütmek ve çocuk yetiştirmek arasında ince farklar mevcuttur. Bizler kendi yaşantımıza baktığımızda genel olarak hepimizin yaşadıklarımızı yansıttığımızı görürüz, aynı durum çocuklar için daha etkili haldedir; çünkü çocuklar genel olarak yaşadıklarını yansıtırlar. Okul bir öğrenme yuvasıdır fakat okul çağından önce yaşanılan her öğrenmişlik ailede başlamaktadır.

 

Çocuklar yalan söylemeyi, kavga etmeyi, tembelliği, verdikleri sözleri tutmamak gibi olumsuz davranışları ailede deneyimler ve öğrenir. Çocuklar bu davranışların aksine dürüst olmayı, çalışkan olmayı, erdemli olmayı, ilkel yaşamayı, savaşçı olma gibi olumlu davranışları da ailede öğrenirler.

 

Aileler şunun farkına varmalıdır; çocuklar ailede yaşadıkları durumlarla kendi kişilik ve karakterleri doğrultusunda değer sistemleri oluşturmaya çalışırlar. Çocuklar her durumu ve yaşanılan her olayı kulaklarıyla değil gözleriyle öğrenmektedir,

 

Çocuklara başarıyı mutlaka tattırın. Örneğin çocuk emekleme aşamasında bir yere uzanmaya çalışırken anne-baba kaygıya kapılır ve çocuğu tutarak uzanmak istediği yere ulaştırır. Bu durumla karşılaşan çocuk bağımlılığı, desteği ve sorumluluktan kaçınmayı öğrenir. Bu durum kozasından çıkmaya çalışan kelebeğe benzer. Eğer siz kozasından kendi çabalarıyla çıkmaya çalışan kelebeğe müdahalede bulunursanız, kelebek dışarı çıktından bir iki adım sonra yere düşer ve ölür, çünkü kozasından çıkma çabası içinde olan kelebek aslında kanatlarını güçlendirmektedir. Ailelerde farkında olmadan çocukların uçma becerisini yok ediyor olabilirler.

 

Çocuklara rol model olun. Ailelerin genel şikayetleri çocukların kitap okumaması ve ders çalışmaması durumlarıdır.  Burada önemli olan nokta ise şudur; eğer çocuk aile içinde yaşayan herhangi birinden bu tür davranışlar görmüyorsa, çocuğun akademik performansı sekteye uğrayabiliyor. Çocuklara iyi rol olmanın en güzel yolu, beklenti içinde olduğunuz her ne varsa o durumları çocukla birlikte gerçekleştirmenizdir.

 

Demokratik olmak çok önemli. Mükemmeliyetçi aileler çocukların sıfır hatalı yetiştirmeye çalışırken bazen topluma sorunlu bir çocuk kazandırır. Otoriter aileler ise korkak, kaygılı, çekingen ve özgüveni eksik çocuklar yetiştirebilir. Oysa demokratik aileler çocukları korku duygusuyla değil her şeyi oturup konuşma ve birlikte sorunları çözme odaklı büyütürler. Açık yüreklilikle konuşup sohbet edebilen çocuklar kalıplaşmış davranışlar yerine yaşamsal süreci kalıpsız sürdürebilirler.

 

Çocuklar mutlaka sınırları öğrenmelidir. Çocukların kazanması gereken davranışlar içinde sınırlar yer alır. Çocuk hem kendi sınırlarını hem de karşısındaki bireylerin sınırlarını öğrenmelidir. Kendi özgürlüğünün bir sınırının olduğunu bilmeli aynı özgürlük sınırının diğer bireyler içinde geçerli olduğunun bilincinde olmalıdır. Toplumun içinde bulunduğu kuralları bilmelidir ve bu kuralların sınırları doğrultusunda sosyalleşmelidir.

 

Çocuklarınızı kıyaslamaktan uzak durun. Çocukları arkadaş çevresiyle ve ya ailede bulunan diğer çocuklarla kıyaslamak geleceğin sorunlu bireylerini yetiştirmek demektir. Çocukları kıyaslamak yerine bireysel farklılıklarına uygun yönlendirmeler yapın, belki de kıyasladığınız çocuğun ailesi çocuklarının öz yeterliklerinin doğrultusunda geliştirme yapıyordur. Çocukların güçlü yönlerini daha fazla güçlendirin böylece başarısı artacaktır. Bununla birlikte zayıf yönlerini geliştirmeyi de gösterebilirsiniz fakat bu kesinlikle kıyaslayarak olmamalıdır.

 

Ön koşullu sevgiyi yok edin. Anne- babalar çocuklarına genellikle ‘seni çok seviyoruz, çünkü sen çok akıllısın’ gibi sözler söyler. Çünkü ile devam eden benzeri sözler vardır; çünkü sen çok başarılısın, çünkü sen çok çalışkansın… Peki bu sözlerin anlamında koşul ve gerekçe mi sunuluyor!  Çocuk derste başarısız olduğunda sevgiyi yitirecek midir? Bu tür konuşmalar yerine çocuklara önkoşulsuz sevgi verilmeli ve öğretilmelidir.

 

Seni seviyoruz.

Seni her halinle seviyoruz.

İyi ki varsın.

Hayatımızdaki en güzel renk sensin…

 

Çocuklar ailede, sokakta, sosyal çevrede eğitilir ve hayata hazırlanır. Ailede ki eğitim ne kadar güçlü olursa bu eğitim aile içinde ne kadar içselleştirilirse o kadar sağlam bir kişilik ortaya çıkacaktır.

 

Çocuklara zaman ayırın, aksi takdirde zaman sizden çocuklarınız alır…