Eskiden olduğu gibi günümüzde de ebeveynlerin “Çocuğumun başına bir şey gelir mi?” düşüncesi yüzünden çocukların gelişmesine engel olmaktadır. Ebeveynler, “Çocuğum benim gözümün önünde olsun.” diyerek birçok çocuk hayata hazırlanmadan büyüyor ve bu çocuklar için çok zorlu bir hayat süreci oluyor. Örneğin okuldaki bir projeden veya sanat ile ilgili bir durum için şehir dışına gitmesi gereken çocuğunu göndermeyip onun gelişim kaybına neden olmaktadır. Sadece gelişim kaybına neden olmayıp ayrıca içeriğini yönetemediği tablet, telefon gibi teknoloji cihazları ile çocuğun yanlış yönlendirilmesine ve yapacak yanlışlar için zemin hazırlamaktadır.

Her çocuğun kazanması gereken temel beceriler vardır. Bunlardan bazıları, yemek pişirmek, temizlik, bahçe temizliği, zaman ve para yönetimi, aile olmadan gezi gibi birkaç deneyim gibi becerilerdir. Çocuk bir fidan gibidir ve onu nasıl bir ağaç olacağı ebeveynlerin nasıl yetiştireceğine bağlıdır. Nasıl yemek yiyeceği, okulda arkadaşlarına ve öğretmenlerine nasıl davranacağı gibi önemli özellikleri ebeveynlerin yetiştirmesine bağlıdır.

Çocuklar, bizim geleceğimiz olduğu için önemli ve değerlidirler. Bu yüzden çocuklar her zaman dinlenilmelidir. Çocuk konuşurken onu dikkatli şekilde dinleyip ne anlatmak istediğini öğrenmelisiniz. Çocukların hangi becerilere yatkın olduğunu keşfetmelisiniz. Çocuklara güvensizlik duyup her işi siz yapmamalısınız. Çocuklara bağırmak kolaydır ancak çocukları dinleyip, anlamak, uyum sağlamak muhteşem bir şeydir. Unutmayın ki Dünya’ya bırakacağınız en güzel eser, güzel yetişmiş, bilinçli ve ahlaklı bir çocuktur. Esen kalın.

“Çocuklar donmamış beton gibidir, üzerlerine ne düşse iz bırakır” Haim Jinott