Ramazan oruç ayıdır. Bir ay boyunca Allah (c.c) rızası için oruç tutarken, bir taraftan nefis terbiyesini öğrenir, diğer yandan sağlıklı yaşam için fırsat elde ederiz. Uzun süren açlıklarımızda fakir fukarayı hatırlayarak empati yaparız. Böylece sosyal yardımlaşma duygularımız doruğa ulaşır/ulaşmalıdır.

Oruç her şeyden önce sabır ve hoşgörü ayıdır. Ramazan ayı normalden daha
çok saygı, sevgi, anlayış ve duyarlılık gerektirir.

Oruçlu insan tartışmadan kaçınır. Kavgadan uzak durur. Kin, nefret, dedikodu gibi şeylere bulaşmaz.

Ben oruçluyum diye oruç tutmayanı küçük göremezsin. Oruç tutmayan da, ben oruç tutmam diyerek, Ramazanın ruhuna aykırı davranışları, oruçluları tahrik edercesine sergilememeli.

Buraya kadar hemfikir olduğumuzu kabul ederek köşe başlığıma değinmek istiyorum. Ramazan ayında yapılan yardımlardan, aslında gösterişe çevrilen yardımlardan.

Evet, Türk toplumu olarak yardımsever yapımız çok kuvvetli. Ancak bu yardımseverliğimizi insanların gözüne sokacak şekilde yardım kolilerinizle pozlar verecek şekilde yaptığınız sürece benim o insani yapıya tavrım hiçbir zaman değişmeyecektir.

Arkadaş, bırak yardımın orda kalsın. Yaptığın yardımı sosyal medyalardan vatandaşlarla paylaşma gereği neden duyuyorsun? Yardımcı olduğun vatandaşın fotoğrafını çekip birde utanmadan ismini yazabiliyorsan kusura bakma ama bu yardımları gösteriş için yaptığını direk olarak yüzüne vururum.

Genel olarak insanlarla arama çok mesafe koyduğumdan dolayı, kişinin arkasından değil de yüzüne karşı her şeyi söylediğim için, tek başına başım dik olarak durduğum için, asla beni Allah’tan başka kimsenin yıkamayacağını bildiğim için gönlüm çok rahat.

Ramazan ayında yapılan yardım haberlerini Gazetemiz olan Öncü Karasu’da yer vermeyeceğiz. Haber vereceğimiz şekil ise sadece koli fotoğrafı, hangi birim yardımda bulunduğu isimsiz olarak ve kaç adet koli yardımı yapıldığı ile alakalı olacaktır. Böyle bir haber gmail adresimize düşerse, yardımda bulunan kişi yardım kolileri ile poz çeker atarsa ve kimlere yardımda bulunduğunu yazarsa bu gmail adresimize düşen haber kesinlikle hemen silinecektir ve habere yer verilmeyecektir. Bunun önce altını çizmek istiyorum.

Türkiye Cumhuriyetinde deprem olunca kiralara zam, ramazan ayı gelince de ürünlere yapılan zam haberlerini okuyor ve görüyoruz.

Mübarek Ramazan aynı ramazan ama Ramazanı, eğlence
ayı, gösteriş ayı, nostalji ayı, rant ayı, reyting ayı haline getiren biz
insanlarız. Sorun bizde? Magandası bile türedi bu mübarek ayın.

Ramazan ayına maddî ölçülerle, dünyevî bakış
açısıyla, menfaat hesabıyla, zevk ve keyf düşüncesiyle bakmak büyük bir
gaflettir.

Çarşı pazar yine kalabalık ama ortada alışveriş yok, herkes gıdım gıdım harcıyor.

İnsanlar harcayacak paraları olmadığından yakınıyor. Ramazan'da fiyatların fazlasıyla şişirileceğinden şikayetçi... Nisan ayındayız yani artık önümüz yaz. Baharın en güzel günleri ama çarşı pazar hala o denli pahalı ki sebze ve meyveleri Avrupa'daki birçok ülkede olduğu gibi bizlerde taneyle almaya başladık. Tarım ülkesi Türkiye'de oluyor bu pahalılık maalesef.

Yağmur yüklü bulutlar gibi gelerek bizleri bereketiyle donatan Ramazan ayınız Mübarek olsun. Hayırlı Ramazanlar dilerim.