Kaybetmeyi kimse sevmez, bazı çocuklar hiç sevmez. Lakin kaybetmek sanılanın aksine bizlere büyük dersler verir. Kaybetmek yaşam için anormal bir durum değildir, olası ve olması gereken akış içinde var olmaktır.

 

Kaybeden çocuklara nasıl davranılacağını, ne yapılması ve ne yapılmaması gerektiğini bilmek gerekmektedir. Özellikle son zamanlarda dünyanın yaşadığı hastalıkla birlikte çocuklar dijital oyunlarla iç içe olmuş durumdalar. Bu oyunlar sırasında çocuklarda genellikle; sinir, agresif davranış, küfür, vurma, atma, öfke, ağlama gibi davranışları zaman zaman gözlemleriz.

 

Bazı çocuklar kazanmaya şartlanır ve kaybettikleri taktirde aşırı tepki vermektedir. Böyle durumlarda ebeveynler tepkisel davranmaktan kaçınmalı ve çocukların duygularına konsantre olmalıdır…

 

Oyunda kaybeden çocuk karşı taraf oyuncusunun hile yaparak kazandığını söylediğinde, böyle bir suçlama karşısında o kişinin ne hissedebileceği ile ilgili sorular sorabilirsiniz. Böylece çocuk hem kendinin hem de karşı oyuncunun duygularını anlayabilir ve bu sayede kaybetmenin hiçbir şeyin sonu olmadığını kavrayabilir.

 

Ne oluyor?

 

Oyun oynarken, oyunun türü ne olursa olsun mutlaka kazanan ve kaybeden olacaktır. Lakin çocuklarınız kaybetmeyi sevmeyebilir ki benim sizlere tavsiyem her çocuğun kaybetmeyi öğrenmesi ve kaybetme duygusunun kazanma duysuna dönüşmesinin zor olmadığını bilmesidir.

 

Kaybettiklerinde çok üzülebilir.

Çok aşırı tepkiler verebilir.

Tam bir kriz anı yaşanabilir.

 

Çocukların duyguları değişkendir fakat çocuklar görerek öğrendikleri evre boyunca sizleri örnek almaktadır, sizler de kaybetmenin sanılanın aksine problem olmadığının farkına varmalısınız. Çocuklar istedikleri şeyleri elde etmek için yakınmaya başvururlar, eğer yakınma çocukların kalkanı haline gelirse kurtulması zor bir alışkanlığa dönüşür. Çocuğunuzun neden yakındığını anlamaya çalışın. Çocuğunuza, diğer kişilerin ona yakındığında neler hissettiğini sorabilirsiniz, böylece empati kurmayı ve duygularıyla baş etmeyi öğrenecektir.

 

Ne yapmamalı?

 

Çocuğun üstüne gidilmemelidir. Lakin bazı ebeveynler bu durumdan haz alarak çocuğun üstüne gitmektedir, komik ve eğlenceli olduğunu sanarak, alay etmekte, çocuğu sinirlendirmeyi amaçlamaktadır. Çocuğunuz sürekli kazanamaz, önce ebeveyn daha sonra çocuk benimsemelidir, sadece bir kişinin kazanacağı bir yaşantı imkansızdır dolayısıyla hep çocuğunuz kazanmasın.

 

Çocuklar ağladığında mevcut kurallar değiştirilmemelidir, aksi taktirde bir kere değiştirilen kural sürekli değiştirilen kurallar haline gelecektir. Çocuklara aşırı tepki vermek yine olumsuz olacaktır, her zaman yerinde ve davranışına uygun tepkiler verilmelidir.

 

Ne yapmalı?

 

Çocukla uygun ortamda güzel ve anlaşılır bir dille konuşulmalıdır. Bazen bilerek kaybetmeli ve kaybettiğinde çocuğa örnek davranışlar sergilemeli, bazen de çocuğun kaybetmesine izin vermeli ve kazanma duygusunu davranışlarla örneklemelidir. Ağlamak istiyorsa ve ağlamayı seçiyorsa bırakın ağlasınlar.

 

Unutmayalım ki; hayat sadece kazanmak değildir, hayat kaybettiklerimizden ders alarak kazanmayı öğrenmektir. Bırakın kaybedelim…