Tam kapanma 29 Nisan saat 19:00’da başladı, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05:00’e kadar kesintisiz sürecek. 17 günlük tam kapanmada istisnalar dışında tüm iş yerleri kapalı olacak, şehirlerarası seyahatlere izin verilmeyecek ve sokağa çıkma yasağı olacak. Tam kapanmada yasaklara uymayanlara 3 bin 150 lira idari para cezası kesilecek.

Garibime giden bazı noktalar var. Birincisi bir yılı aşkın süredir devam eden corona sürecinde tam kapanma için neden bu kadar geç kalındı? Esnafın vatandaşın cebinde bir nebze para varken yapılsaydı daha doğru olacaktı. Ve neden 17 gün? Bu virüsün kuluçka süreci 14 gün diyorlardı, sonra 10 güne düşürdüler şimdi ise 7-8 günde karantinayı bitiriyorlar. O zaman biz neden 17 gün kapanıyoruz mantığını çözemedim.

Bir yıldır zaten doğru düzgün iş yapamayan esnafa vuruyor bu yasaklar. 3 gün kapa 5 gün aç şu saate kadar serbest bu saatte yok hafta sonu yasak bilmem ne arap saçına döndü. Süper marketler, eczaneler, fırınlar, hazır yiyecek satanlar, manavlar ve kasaplar hariç geriye kalan tüm işletmeler için konuşuyorum neye göre açık neye göre kapalı olduğu belli değil.

Esnafa destek paketlerinin içi boş

Siyasetçilerin konuşmalarını boş verin kamera önünde atış serbest. Sahaya indiğinizde anlarsınız durumun ağırlığını. Çevrenizdeki hangi esnaf yararlanabilmiş bu desteklerden? 3 ay kredi erteleme için başvuran esnafa öyle bir faiz vuruyorlar ki üstüne destek mi oluyor köstek oluyor sormak lazım.

Esnafa 17 gün dükkan kapat diyorsunuz. Bu insanların kiraları, faturaları, vergileri, kredileri, kredi kartları, çekleri devam ediyor. Bunlar nasıl ödenecek? Ödeyemeyen esnaf ne yapacak düşünen var mı?

Karasu'dan örnek verelim. Esnafların yüzde sekseni kirada. 1000 lira en düşük kiralar çarşıdaysan 3000-5000 lira. 400 lira muhasebe ücreti, 200 lira elektrik, 100 lira internet, 250 lira ısınma ve soğutma maliyeti doğalgaz veya klima, 200₺ ıvır zıvırlar (su, çay, temizlik ürünleri vb.), yanında çalışanın varsa onun maaşı ve sigortası derken aylık gider arttıkça artıyor. Bu maliyetler nasıl karşılanacak? Ne kadar süre cepten yada hazırdan para yenecek? Hazır para bitti, krediler çekildi ek masraf olarak onlarda ödeme kalemlerine eklendi.

Geri dönülemez bir noktaya geldik. Esnafların çoğu iflasın eşiğinde. Sosyal devlet vatandaşına esnafına sahip çıkar. Bizimkisi bizden ya 10 lira dileniyor ya 3150 lira ceza kesiyor. 1 liradan markete gelmiş patatesi soğanı lütufmuş gibi halkına dağıtınca işler maalesef çözülmüyor. Gelişmiş ülkeler esnafını kobisini ayakta tutmak için milyar dolarlarca destekte bulunuyorlar. Bizim devletimiz bir asgari ücret bağlayamıyor pandemi süresince esnafına. Sonra öyle güçlüyüz böyle uçuyoruz.

Efendiler uçmayı bırakında önce esnafı bir ayağa kaldırın ne dersiniz?