2019 yılında Cumhurbaşkanı Karasu'ya bizzat gelmişti. BMC fabrikasının temel atma törenini gerçekleştirmişti. Zemini düzelttiler, doldurdular, duvarları çatısı yapıldı aha dedik bu sefer bir şey kesin geliyor ilçemize. Bu iş olacak sanırım Cumhurbaşkanı gelmiş yandaş iş adamı da fabrika sahibi belediye de Akp belediyesi bütün şartlar uygun. Ethem Sancak BMC'yi bırakıp kaçınca bu şirketi Tosyalı Holding satın aldı. 2.200 dönüm arazi hibesi, iki kere toplam 100 milyon lira teşvik alınan bu iş zeminin uygun olmadığı gerekçesiyle yarıda bırakıldı. 4-5 yıldır fark edememişler zemini, mühendisi uzmanı anlamamış, çatısı bile yapılan fabrika inşaatı durdurulmuştu.

Devlet tarafından tahsis edilen 2 bin 200 dönüm arazi üzerinde yatırım teşvikleriyle inşa edilen fabrikayla ilgili şu ana kadar yaklaşık 100 milyon liralık yatırım yapılmıştı.

Toplam yatırım maliyetinin 500 milyon dolarlık yatırım planlanan ve büyük dizel motorlardan, raylı taşıtlara, tanktan kamyona kadar birçok aracın üretiminin planlandığı fabrikanın ilk bölümünün 2020 sonunda üretime başlaması planlanıyordu.

222 hektar alan üzerinde kurulması planlanan ve fazlar halinde toplam 500.000 metrekare kapalı alana ulaşması beklenen BMC Üretim ve Teknoloji Üssü’nün 2023 yılında tamamlandığında, yaklaşık 10.000 kişilik bir istihdam da sağlaması hedefleniyordu.

BMC (British Motor Company) üssünde, şu tesisler bulunacaktı:

BMC Tank Fabrikası

BMC Zırhlı Araç ve Kamyon Fabrikası

BMC Ticari Araç Fabrikası Motor Fabrikası

Hızlı Tren ve Metro Fabrikası

2022'nin mayıs ayının son günlerinde Karasu İhsaniye Mahallesi sahilinde temeli atılan ve kapalı alan inşaatı başlatılan fakat daha sonra yarıda bırakılan BMC fabrikasında söküm çalışmaları başladı.

Yüzün üzerinde tır ile beton bloklar Ankara’ya taşınıyor. Büyük umutlarla ve görkemli törenlerle açılarak üretim yapması beklenen BMC teknoloji ve üretim üssünün, söküm çalışmalarıyla birlikte Karasu’dan ve Sakarya’dan vazgeçtiği net olarak kesinleşmiş oldu. Geçmiş olsun.

İşlek bir liman, Cherry Araba Fabrikası, Kibar Holding, Karasu Demiryolu Hattı, Yerli Araba Fabrikası, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ve BMC Fabrikaları... Karasu'da olacaktı hepsi. Öyle dediler, reklam verdiler, miting yaptılar, hibe aldılar, ihale açtılar, arsa topladılar, protokoller imzaladılar. Sonuç elde var sıfır.

Bu ilin en büyük mülki amiri kim Vali herhangi bir açıklaması var mı bu konularla ilgili? İktidar partisinin milletvekilleri? Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı? Karasu Kaymakamı? Karasu Belediye Başkanı? Yok. Şimdi hep birlikte gidip İhsaniye'den giden tırların ardından el sallayın. Bye bye BMC...