Türkiye son dönemde FETÖ'den sonra başka bir dini grubu yoğun olarak tartışıyor. Menzil Tarikatı bazı kesimler tarafından Adıyamancılar olarak da anılıyor.

Nakşibendiler'in Halidiyye kolundan olan cemaat, Şeyh Abdulhakim Hüseyni'den Muhammed Raşid Erol'a ve son olarak bugünki lideri olan Abdulbaki Erol' a uzanıyordu. Adıyaman'ın Kâhta ilçesindeki Menzil köyünü merkez almalarından dolayı "Menzilciler" olarak anılan cemaat, bugün en popüler dini yapılanmalardan birisidir. Cemaatin Kürt orijinli olmasına rağmen batıda Türk-İslam sentezci siyasetçiler arasında da taraftar bulması AKP döneminde Fetö'nün ardından öne çıkmalarını sağladı. Bugün Semerkand Yayınları, Beşir Derneği, TÜMSİAD isimli iş adamları örgütü de cemaate ait. Liderlerine "Gavs" diyerek adeta evliyalık atfeden grubu tartışmamıza neden olan ise özellikle "devlet içindeki en güçlü yeni örgütlenme" oldukları iddiaları.

"Sofi" adı verilen Menzil muritlerinin, şeyhlerinin Mercedes'inin peşinden koştukları, torunlarının elini öptükleri bir fotoğraf vardı haberlerden hatırlarsınız. Akıl almaz vaazlarla Gavs'larını neredeyse peygamberin yerine koyuyorlar.

Özellikle Sağlık Bakanlığında oldukça kadrolaştıkları, bizzat eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Menzilcilerle çok fazla anılması gündem olmuştu. Akdağ döneminde Sağlık Bakanlığı "GVS" plakalı uçaklar kullanmaya başladı. Menzil liderleri de bu plakayı özel araçlarında kullanıyordu. Malumunuz şimdiki Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise İskenderpaşa Cemaati'nden olduğu iddaaları var. Bakanlıkta adeta cemaat savaşları yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat gitti Menzilcilerin İstanbul Pendik' de açtığı Emsey Hospital hastanesinin açılışını yaptı. Hasta odalarında karşınıza çıkan ilk tv kanalı Semerkand TV.

2015 seçimlerinden hemen önce dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Menzil tarikatının İstanbul Tuzla'daki "Kasr-ı Arifan" olarak adlandırdıkları merkezlerine ziyarette bulundu. Bu bağlantıyı kuranında Wikileaks belgelerinden anladığımız kadarıyla eski Akpli Bakan Taner Yıldız'ın olduğu söyleniyor.

Menzilcilerin adeta devletin en resmi cemaati olma adaylığına talip olduğu söylenebilir.

Öte yandan cemaate üniversite kurma izni veren yasa 18 Mayıs 2018'de resmi gazetede yayımlandı. Menzilciler tarafından adı Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi olan bir okul bu yasadan sonra açıldı. Fakülteleri şöyle sıralanıyor: Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksek Okulu, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Her şeyin başı sağlık tabi!

FETÖ olaylarından hiç mi ders almadınız anlamıyorum ki. Halen daha ülkede konuşulan sağlık sektörü Menzilciler' de yok yargı İskenderpaşa ve Hakyolcularda falan.

Gelelim Karasu'ya. Menzilcilerin Denizköy'de ultra lüks bir tatil sitesi yaptığını duymuşsunuzdur. Bütün malzemelerinin İstanbul'dan getirilerek yapıldığı söyleniyor. Milyonlarca lira lükse şatafata harcanmış. Denizin kenarında uzanıyor. Sahilden yürüyüş yapsanız hemen iki kişi geliyor nereye kardeşim diye soruyor. Geçme buradan diyorlar yani. Metrelerce yüksekliğinde duvarlar, eli silahlı korumalar... Ne diyelim bilemiyorum.