Çocuklar ve civcivler arasında tek ortak nokta tatlı olmaları mıdır? :) Ortak noktalarından bir tanesi de kendi başına bir şeyler yapmasıdır. Yani mücadeleci olmalarıdır. Ancak siz çocuklarınıza yardım ederek bu mücadeleci yönlerini istemeyerek köreltebilirsiniz. “Ama bu çocuk.” dediğinizi duyar gibiyim.

Civcivler, kabuklarını kendileri kırarlar. Eğer yumurtada iken anne tavuk veya başka birilerinin yardımı ile yumurta kabuğu kırılırsa yaşayamaz. Yani yumurta içten kırılırsa yaşam başlar, dışarıdan kırılırsa yaşam sona erer.

İnsanlar, çocukluk döneminde yumurtanın içinde gibidirler. Bırakın o kabuğu kendi kırsın. Düştüğünde yardım etmeyin, kendi kalksın. Yardım etmek istiyorsanız sizi taklit etmesini sağlayın. Mesela kitap okursanız o da sizi taklit ederek kitap okuyacaktır. Telefon, televizyon ile çok vakit geçirirseniz o da sizi taklit ederek telefon ve televizyon ile çok vakit geçirecektir. Japonya’da bir kitap okuyan anne ve çocuk ile karşılaştıklarında anneye “Çocuğunuza kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırdınız?” diye sorarlar. Anne ise “Bir şey yapmadım, sadece beni taklit ediyor.” diye cevap verir.

Çocuğunuz eline bıçak gibi tehlikeli bir cisim aldığında elinden almayın. Ona kötü bir şey olduğunu söyleyin. Ve ikna yolu ile yani yanlış bir şey olduğunu söyleyerek elinden kendi iradesi ile bırakmasını sağlayın.

Çocuğunuz bir yanlış yaptığında ona salak, aptal, beceriksiz veya terbiyesiz gibi şeyler söylemek yerine ona yanlış yaptığını ve neden yanlış olduğunu anlatın. Bu onun özgüvenini arttıracaktır.

Her konuda nedenlerini mutlaka söyleyin. Nedenini söylemek onu ikna eder ve düşünmesini güçlendirir. Çünkü çocuğunuza nedenlerini veya amaçlarını söylemeden bir şeye inandırırsanız, büyüdüğünde bir şeylerin nedenini araştırmadan, düşünmeden körü körüne inanır. Hatta daha tehlikesi örneğin bir şeyi anlatmadan bu kötüdür derseniz, sebebini bilmediği için merakını cezbedecektir. Ve o kötü olan şeye her zaman aklı kalacaktır. Bu sebeple iyi veya kötü olan şeylerin nedenlerini ve amaçlarını anlatmalısınız. Böylelikle bilinçli bir birey olacaktır.

Tabi burada sizlerin araştırmalar ile kendinizi geliştirme payı büyük olacaktır. Bir şeylerin nedenlerini veya amaçlarını tam bilmeden çocuklarınıza öğretemezsiniz. Düşüncenizi geliştirmeden çocuğunuzun düşünme yeteneğini geliştiremezsiniz. Çocuğunuzun sadece burnu veya gözü size benzemesin. Bilgili, bilgi aşığı olması, mücadeleci yönleri de size benzesin. Unutmayın ki çocuğunuzu değiştirmek istiyorsanız önce kendinizi değiştirmelisiniz.

Gelecek hafta “Çocuklar ve Teknoloji” hakkında bir yazı yazacağım. Görüşme üzere. :)

Esen kalın.