Kış sezonunun gelmesiyle vaka sayılarında artış olacağı söylenmişti. Öyle de oldu. Yazın görece iyi gelen günlük vaka sayıları kasım ayında hızla artış gösteriyor. Bakanlığın açıkladığı rakamların üç katı vaka sayısı olduğu tahmin edilmekte.

Sakarya'da durumun da fena olduğu Vali tarafından açıklandı. Hastanelerdeki durumun da çok kötü olduğu, boş yatak kalmadığı, test için gidenler tarafından belirtilmekte. Yarın bize de bulaşsa yatacak yer bulamayacağız demektir bu!

Dönelim Karasu'ya. Peki ne yapacağız?

1-) Sosyal Mesafe, Maske ve temizliğe önem göstereceğiz. Yani maskeyi kolumuza değil çenemizin altına değil yüzümüze ağzımızı burnumuzu kapatacak şekilde takacağız. Yaauuuğ bu benim arkadaşım bir şey olmaz deyip yan yana dip dibe oturmayacağız.

2-) Pazartesi çarşı merkez ve pazaryerinde yaşanan kalabalığa çözüm bulacağız. Köylerden tek gün gelmek zorunda olanlar hariç herkes işini gücünü diğer günlere göre ayarlayabilir. Her marketin önünde artık manav reyonu var, pazardan da fiyatı farklı değil. Diğer 6 günde market ve manav alışverişimizi yapabiliriz. Hatta arabası olanlar akşam saatlerinde bile yapabilir. Bankalardaki işimizi de diğer günlere yayabiliriz. İnternet bankacılığından bir çok işimizi yapabiliriz. Faturalarımızı ödeyebilir, para gönderebilir, kredi ve kredi kartı ödemelerimizi akıllı telefondan halledebiliriz.

3-) Minibüs ve taksileri mümkün mertebe kullanmamaya çalışalım. Günde bir kere dezenfekte edilmesi bir şey ifade etmiyor. Her turda da dezenfekte işlemi maliyetli olacağına göre kaçınabildiğimiz kadar toplu taşımadan uzak duralım.

4-) İnternet kafe, Playstation salonları, kıraathaneler ve halı sahalar Karasu için sınırlı sosyal etkinlik alanları. Maalesef bulaş riskinin çok yüksek olduğu yerler. Yeterince ne kontrol olur, ne dezenfekte işlemi. Her açıdan gereksiz risk alanları.

5-) Kamu binalarına da acil işimiz yoksa gitmemeye özen gösterelim. Karasu Belediyesi hizmet binasında çalışan belediye başkanı, başkan yardımcısı dahil 15-20 kişinin Coronaya yakalandığı söyleniyor. Kaymakamlıkta, vergi dairesinde, tapuda, SSK'da ne kadar vaka olduğunu bilmiyoruz. İlçe başkanları, muhtarlar liste uzuyor ve corona hızla yayılıyor.

6-) Hastane, sağlık ocakları, dispanserler ve diş hekimleri. Gerçekten ciddi bir problemimiz yoksa buralara gitmeyelim. Kolum ağrıdı, bacağım ağrıdı, bir gitsem iyi olur vs. bunları bu corona sürecinde evde geçirmek en iyisi. Hem hastanede corona olma riski var hem de sağlık çalışanlarını eften püften nedenlerle meşgul etmemek adına önemli olduğunu düşünüyorum.

Bu aya kadar sadece televizyonda rakam olarak gördüğümüz pek de ciddiye almadığımız corona mevzusu artık dibimize kadar geldi. Sürekli gördüğüm insanların corona olduğunu yada atlattığını öğreniyorum. Çember daralıyor. Karasu'da günlük vaka sayıları uçmuş durumda.

Dikkatli olacağız, önce kendimizi sonra çevremizdekileri korumak adına önlemlere uyacağız. Bu işin şakası, bahanesi yok. Sağlıklı haftalar dilerim.