1888 yılında Düzce’nin Esma Hanım karyesinden Abaza Şakir ile Düzceli Laz Deli Mehmet yanlarına Akçakoca’dan da üç nefer alarak Kara Serdarı adlı bir çete kurdular. Eşkıyalar Düzce’de büyük soygunlar gerçekleştirdiler. Akçakoca limanına giren çıkan gemileri rehin aldılar. Bolu Mutasarrıflığı tarafından haklarına yakalama kararı çıkarılması üzerine Karasu Nehiyesi’ne kaçtılar.

Elleri silahlı eşkıyalar Lahna karyesi muhtarı Kara Hasan’a dadandılar. Bir gece vakti evini basıp 10 bin kuruş para ile eşyalarını gasp ettiler. Köyden birkaç evi bastıktan sonra silahla rastgele sağa sola ateş açarak gözden kayboldular.

Şakiler birkaç gün sonra bu kez Darıçayırı muhtarı Hasan Çavuş’un evine saldırdılar. Hasan Çavuş’un silahla şakilere karşılık vermesi üzerine evi kurşun yağmuruna tuttular. Ardından eve girip bir miktar para ve değerli eşyayı gasp ettikten sonra Hasan Çavuş’u yaralayıp gözden kayboldular.

Bu olaylardan sonra Karasu ve Kocaali’nin bütün köylerinde korku hakim oldu. Köylerin ileri gelenleri Kara Serdarı çetesinin bir an önce yakalanması için devlet yetkililerinden yardım istediler.

25 Eylül 1889 tarihinde Kandıra Kaymakamlığı’ndan İncirli Telgrafhanesine gönderilen yazıda eşkıyaların en kısa zamanda yakalanacağı ve görüldükleri yerde derdest edilecekleri bildirildi. Kara Serdarı çetesi Hendek ve Düzce’de birkaç olay yaptıktan sonra yakalanmışlardır.