TSK'da kıpırdanma dedikoduları üzerine 6 Haziran 1950'de Menderes; toplam 15 general ve 150 albayı emekliye sevk etti.

1950 yılında İktidar koltuğuna oturan Demokrat Parti arasındaki ilk problem Arapça Ezan konusunda boy gösterdi. 1932 yılında Atatürk'ün isteğiyle ezanlar Türkçe okunuyordu. Menderes'in seçim vaatlerinden biri de ezanların tekrar Arapça okunması idi. Adnan Menderes, kanunu meclisten geçirdi fakat Cumhurbaşkanı Celal Bayar kanunu onaylamakta geciktirince araya ilk burukluk girmiş oldu. Menderes istifadan döndü.

1950 yılında Kore Savaşı patlak verdi. NATO'ya girme hevesinde olan DP, meclis kararı olmaksızın 4 bin500 Türk Askerini Güney Kore'nin yanında savaşmak üzere gönderdi. 1952 yılında Türkiye NATO'ya kabul edildi.

Demokrat Parti, 3 Eylül 1950 yılında yapılan yerel seçimlerde 600 CHP'li belediyenin 560'ını aldı. Artık yerelde de kontrolü tamamen eline almış oldu. CHP ise sadece 40 belediye alabilmişti.

Demokrat Parti, CHP'nin merkez binasına el koydu. Ardından CHP'nim tüm mal varlığının hazineye devredilmesini istedi. Meraşel Fevzi Çakmak'ın genel başkanı olduğu Millet Partisi kapatıldı. Mecliste İnönü konuşma yaparken DP'lilerin sataşması üzerine "Tarih kürsüsünden halinizi seyrediyorum, suçluların telaşı içindesiniz. Işıktan korkuyorsunuz" dedi ve salonu terk etti. Tabi arkasından bütün CHP Grubu da. Bunların üstüne DP meclisten bir karar ile CHP'nin yayın organı Ulus Gazetesine de el koydu. CHP'nin kapatılmasını istedi.

1954 seçimlerinde Demokrat Parti, Türk siyasi tarihinin en yüksek oy oranını alarak iktidarını sürdürdü. DP yüzde 56 oy oranını geçmişti ve 502 milletvekili çıkardı. CHP ise yüzde 35 oy alabilmişti. Bu oy oranı ile CHP sadece 31 milletvekili çıkarabildi.

Marshall Planı çerçevesinde Amerikan subaylar eğitim ayağına kışlalara girmişti. Çavuş seviyesindeki askerler komutanlarımıza emir verecek küstahlığa erişmişlerdi. Asker bu durumdan rahatsızdı ve kıpırdanmalar 54 senesinde duyulmaya yeniden başlandı. DP, dört senede 4 Milli Savunma Bakanı değiştirmek zorunda kaldı.

Ordudaki genç subaylar gizli bir teşkilat kurarak örgütlendiler ve başlarına da Faruk Güventürk'ü seçtiler. 1955 yılında bu örgütlenme üst kademelere de sıçradı.

Demokrat Parti kendi içinde çatırdamaya başlamıştı. Bazı bakanlar hakkında yolsuzluk dedikoduları artınca DP'li 11 genç milletvekili konunun araştırılması için önerge sundular. Bu önergeye imza atan toplam 19 milletvekili partiden ihraç edildi. Ayrılanlar Hürriyet Partisini kurdular.