Yaşanılan hastalık ve günlük streslerle birlikte sigara tutkunları bu durumun arkasına sığınarak daha çok sigara tüketir oldu. Ve beraberinde sigara içmeyenlerde kendilerine sağlıksız bir alışkanlık edinmiş oldular. İçerisinde dört binden fazla kimyasal madde bulunduran tütün ürünlerinin içilmesi ve ya dumanlarının solunması zamanla kişilerde psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Önüne geçilebilir ölüm sebeplerinden biri olan tütün kullanımının bağımlılık etkisinin sebebi ise nikotindir. Tütün bağımlılığı; kişinin tütün kullanımına engel olamadığı beyin hastalığıdır.

Tütün kullanımında bireyler genellikle; ‘Ben arada içiyorum’, ‘Bugün keyiften içiyorum’, ‘Arkadaşlarla olunca nadiren içiyorum’, ‘Ben istersem bırakırım’ gibi ifadeleri dile getirir ve insanlar kullandıkları zararlı maddelerin miktarını azaltarak söyler, lakin bu kendini aldatmaktır.

Tütün ve ya zararlı şeylerin kullanımını bırakmayı düşünüyorsanız, kendinize bazı sorular sormanızı ve cevaplarına dikkat etmenizi öneririm:

Neden kötü alışkanlığı bırakmak isteyebilirsiniz? Her bireyin kendine göre sebepleri vardır; aile, ilişki, çocuk, sağlık, kendini güzel hissetmemek ve diğer şeyler… Bırakma motivasyonu içsel ve dışsal olabilir, içsel motivasyonu olan bireyin kendi içinden gelir ve sağlıklı yaşam ister, dışsal motivasyonu olan birey sevdiği kişiler tarafından bırakmaya ikna edilir.

Peki bu alışkanlığın yerini ne alacak? Canı sıkıldığı için içenler, her canı sıkıldığında farklı bir aktivite yapabilir; spor yapmak, kahve içmek, yemek yapmak, alışveriş yapmak gibi. Stresten içenler ise, sigara içildiğinde stresin ortadan kalkmadığının bilincine varmalı ve stres yapılan her ne ise onun çözümü için düşünmeli ve sonuçlandırma yapmalıdır.

Bu alışkanlığı birden mi, yoksa yavaş yavaş mı bırakacaksınız? Genelde azaltarak bırakma düşüncesi daha uygun gelir, fakat bu durumda her gün azaltma planı gerekecektir. Birden bırakanlar ise bu düşüncenin altında ki güç ile bırakır. Sigara kullanımı bırakıldıktan sonra evde ve ya çantada bulunan tüm sigaralar yok edilmelidir, aksi bir durumda sigara anında ulaşılabilecek bir yerde olmamalıdır.

Bu işi yalnız yapabilir misiniz? Sürece alışana kadar arkadaş ve ya aile fertlerinden yardım alınabilir, gün içerisinde sizi arayıp nasıl olduğunuz ve nasıl hissettiğiniz sorulabilir. Hatta bu yardım eli, önceden kullanan ve bırakan bir kişiden olursa empati bağı kurulur ve süreç daha sağlıklı atlatılır.

Tehlikeli zamanlar! Bazı insanlar için yemek sonraları ve yatmadan önce ki zamanlar tehlikelidir, beynin alışmış olduğu bu zamanlar farklı şekillerde değerlendirilmelidir. Yemekten sonra sigara içmek yerine ufak bir yürüyüşe çıkılabilir.

Bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa, Yeşilay Danışmalık Merkezi (YEDAM/ 444 79 75) ile iletişime geçebilirsiniz. Unutmayın! Her kötü alışkanlık yaşamsal bulgularınızı etkilerken, ailenizi ve çevrenizi de etkiler. Gözle göremediğiniz etkiler vücudunuzda derin hasarlar yaratırken aynı zamanda hayatınızdan çalar.