Dürüst müsünüz? Dürüst iseniz dürüstlüğünüz insanlara fayda sağlıyor mu? Dürüstlüğünüz fayda sağlasa bile yetmez. Çünkü dürüst olmanız gerekliliktir. Yeterlilik değildir. Dürüstlüğünüz yeterli olması için dürüstlüğü yaymanız gerekir. Dürüstlüğün düşmanları ile savaşmanız gerekir.

Bir insan dürüst değil ise ve insanlara zarar veriyorsa bu hepimizin suçudur. Toplumun bir parçası olarak hepimiz ayrı ayrı bundan sorumluyuz. Ancak bazı insanlar vardır ne iyilik yaparsanız yapın, ne dürüstlük gösterirseniz gösterin yine de düzelmezler. Çalarlar, yalan söylerler, aldatırlar. Neyse biz kurtarabildiklerimizi kurtaralım. :)

Ne yapabiliriz?

Eğer bir öğretmen iseniz, sınavlarda öğrencileri zor sorular sormayın. Kendini mecbur hissedip kopya çekebilir. Bu kopya küçük gözükebilir ama her şeyin bir başlangıcı da olabilir. Zor sorular, öğrencinin zamanını kısıtlayıp onun öğrenmesini engelleyebilir. Eğitimin amacı öğretmek, sevdirmek olmalı, ezberletmek veya strese koymak olmamalıdır.

Eğer market, bakkal gibi gıda satışı yapan bir yeri işletiyorsanız, ürünlerin son kullanma tarihine 2 veya 3 ay kala ücretsiz vitrin oluşturup ihtiyacı olanların almalarını sağlayabilirsiniz. Kıyafet satan bir yeri işletiyorsanız, kıyafet ihtiyacı olanlara satamadığınız veya geçen senenin modası olan ürünlerinizi verebilirsiniz.

İşletmeniz yoksa market, bakkal, kıyafet satan yerlere bağışta bulunup bağışlarınızın ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlayabilirsiniz. İşletme sahibi iseniz daha çok yardım yapmak için, işletme camınıza bağış yapma ile ilgili bir ilan yapıştırıp ürünlerinizin, ihtiyacı olan daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bir pansiyon veya otel gibi işletme sahibi iseniz, bağışlar ile sokakta kalan insanların her gece kalmaları için onlara bir yuva imkânı sağlayabilirsiniz.

Dürüstlüğümüz yetmez. Savaşmak gerekir. Her şeyimiz ile savaşmak gerekir. Kötülüğü iyilik yok eder. Kötülüğün yok olması için iyiliklerin yayılması gerekir. İyiliklerin yayılması için ise birbirimize destek olmalıyız. Daha çok destek, daha çok iyiliktir. Esen kalın.