Resim, çocuğun iç dünyasını dışarı yansıtan bir iletişim aracıdır. Resim, içsel gerçekliğin kağıt aracılığı ile dışsal gerçekliğe dönüşmesidir. Çocuğun kişilerarası iletişim, sorun çözme becerisini yansıtır. Çocuk resimleri davranışsal, psikolojik ve fizyolojik gelişmeleri izlemek açısından önemli bir veri olarak değerlendirilmektedir.

Kısaca resim çocuğu tanımamızı, neler hissettiğini, neler yaşadığını, duygularını düşüncelerini, aileye ve sosyal çevreye bakış açısı hakkında konusunda bize oldukça önemli ipuçları verir. Çocuğun çizmiş olduğu resim aracılığıyla çocuğu tanımak, anlamak ve duygu ve düşünceleri hakkında bilgi sahibi olmaktır. Çocukların serbest çizmiş oldukları resimler, iç dünyalarını yansıtıyor olması sebebiyle iyi analiz edildiklerinde çocuklar ve onların gelişimleri hakkında önemli bilgileri sahip oluruz. Çocukların çizmiş oldukları resimleri “resim” deyip geçmemek gerekir.

Çocuklar çizmiş oldukları resimler aracılıyla bize birçok şey anlatırlar. Örneğin; bazı çocuklar aile üyelerini düz bir çizgi üzerine çizer, bazı çocuklar sayfayı ortadan ikiye bölmüşçesine sağ tarafa bir aile üyesini, sol tarafa diğer aile üyesini, kendisini ortaya ya da hiç çizemeyebilir. Resim orta kısmına ev ağaç gibi bir figür yerleştirebilir.

Çizilen her bir figür, çizgiler, nesneler bize birçok şey anlatır.

Aile resimlerini nasıl yorumlayabiliriz?

Ailede iletişim kopukluğu, aileyi konu alan resimlerde açıkça görülmektedir. Resimde aile üyelerinin birinin veya birkaçının eksikliği, (annenin, babanın, kardeşlerin, aile içinde yaşayan diğer fertlerin hala, amca, dede, ninenin çizilmemiş olması). Aile fertlerini çizmeyi reddetmesi ebeveyn figürlerinin olmaması parçalanmış aileyi, sevgi eksikliğini, anne baba ve çocukların arasına nesnelerin yerleştirilmesi, aile bireylerinin arasına köprü, gökdelen evler, yol, ırmak, ağaçların çizilmesi, iletişim problemlerinin bir göstergesi olarak kabul edile bilinir.

Anne babanın çok büyük çocuğun çok küçük veya anne babadan birinin büyük diğerinin küçük çizilmiş olması ailede baskıyı aile fertleri arasında problemin olduğunu baskıcı ve otoriter tutumu, anne babanın çok abartılı çizimi onlara duyulan hayranlığı da temsil edebilir. Resimde küçük kardeşin anne babanın elinden tutuyor olması ve diğer çocuğun çok uzaklarda çizilmesi veya hiç çizilmemiş olması, sevgi yoksunluğunu, kardeş kıskançlığını, kendisini yok saydığını, iç çatışmaların bir göstergesi olabileceği düşüne bilinir.