Türkiye’de 4376 sayılı yasaya göre 65 yaş ve üstü vatandaşlara şehir içinde ücretsiz seyahat imkânı tanınıyor. Çok yerinde ve olması gereken bir uygulama. Çünkü emekliliğinde rahat etmek isteyen insanlar, özgürce seyahat edebiliyor ve bütçelerine az da olsa bir katkı sağlanıyor.

Fakat gelin görün ki şoför esnafı bu uygulamayı hiç ama hiç sevmiyor. 65 yaş ve üstü vatandaşların ulaşımından ücretsiz faydalanmasının bazı kişiler tarafından özel seyahate dönüştüğünü, bu uygulamadan büyük zarar gördüklerini söylüyorlar.

Bu hoşnutsuzluklarını yüksek perdeden de gösteriyorlar. Maalesef bazı şoför esnafı bu vatandaşlarımıza çok kötü davranıyorlar. Şahsen şahit olduğum birçok durumda şoförler 65 yaş üstü vatandaşlarımızı duraklardan alırken homurdanıyor, indirdikleri zaman arkasından konuşuyor, bir durak gittikleri için laf ediyor. Yasaya göre bu hakka sahip olan vatandaşlarımızı bedavacı, avantacı, fırsatçı olarak görüyorlar ve buna göre davranıyorlar.

Böyle muamele gören insanlarımızın düştüğü durumu düşünebiliyor musunuz?

Hayatları boyunca çalışıp, didinip, çocuk yetiştirip yorulan, emekliliklerinde rahat etmek isteyen bu insanlar, minibüse çekine çekine biniyor. Hatta bazıları bu durumu yaşamamak için normal seyahat kartı alıp, toplu taşıma araçlarını ücretli kullanıyorlar. Düşünün yasa size bir hak vermiş ama siz şoför esnafından çekindiğiniz için bu hakkınızı kullanmıyorsunuz.

Elbette bu vatandaşlarımıza gerekli saygıyı gösteren, onların rahat seyahat etmesini sağlayan şoförlerimiz de var. Ama özellikle son aylarda gerek sosyal medyada gerekse bireysel olarak tepkisini gösteren vatandaşlarımız, azımsanmayacak kadar fazla.

Buradan tüm ilçelerde ki şoförler ve otomobilciler esnaf odalarına sesleniyorum; lütfen yasayla bu hakka sahip olan bu insanlara şoförlerin gerekli saygıyı göstermelerini sağlayın ve kötü davranışlar içinde olan esnafınızı uyarın. Hayatlarının rahat döneminde olan bu insanlara bu stresi yaşatmaya kimsenin hakkı olmadığını da lütfen unutmayın!

Büyükşehir belediyesinin serbest otobüs kartını kullanan bazı vatandaşlar kendilerinin otobüslere alınmadığını, alındıkları takdirde ise şoför ve muavinlerden bir dünya azar işittiklerini kendi gözlerimizle gördük.

Pazar günü Adapazarı’ndan yaşlı bir amca ile teyze Karasu Kocaali aracına binerek kartını basmaya geçerken muavin tarafından sözlü tacize uğradığını gördük. Evinizde oturun, ne geziyorsunuz, sizin yüzünden bir şey kazanamıyoruz, beleşçiler şeklinde bir dünya sözlü tacize uğrayan yaşlı amca “Gezmiyorum oğlum hastaneden geliyorum” diyerek açıklama yaptı. Yaşlı teyze ise ağlamaya başladı.

Şu kadar demek istiyorum sadece.

Yasa gereği verilen kartlar yasayla kanunla çözülür, şoförle değil. Haddinizi bileceksiniz. Kendi anneniz, babanız, dedeniz, neneniz vs. bu kartı kullanan kimse yok mu? Varrrrrr. O zaman o çenelerinizi kapatacaksınız ve hakkı olan o vatandaşlara sesinizi çıkartmayacaksınız. Bunu herkes yapıyor demiyorum. Belirli kişiler.

Problem mi yaşıyorsunuz bu kartlar yüzünden? Gideceksin yetkililere yazacaksın dilekçeni, dile getireceksin şikayetini toplum içinde kimseye küstahlık yapamazsın. Amcanın sessizliği, boynunun büküklüğü, teyzenin ağlamasının hesabını vermeleri gerekiyor.

Bu şoförlerin bağlı oldukları kurumlara sesleniyorum. Bu şahısların işlerine son verilmesi ve bir daha trafik adı altında hiçbir kurumda çalışmamalarının sağlanması gerekiyor.

Bir daha bu konu ile ilgili bir görüntüye şahit olursam sonu ne olursa olsun o vatandaşların hakkını sonuna kadar sayfalarımda savunacağım ve bu işin peşini asla bırakmayacağım. Şoförlerin kanayan karasıymış. Yapma ya mecbursun, devlet bu hakkı verdiyse kullanacaklar. Heeee zorlanıyor musunuz? Yapmayacaksın o işi. Karşılığında hiçbir şey alamıyorsanız insanlık yapın be sadece…!

Ayrıca büyükşehir belediyesi olan diğer illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracına ödenen aylık 1.000 liralık destek 1.500 liraya, büyükşehir belediyesi olmayan illerde şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracına ödenen aylık 800 liralık destek de 1.200 liraya yükseltildi.

Karşılığını aldığınız ve alınan ücretleri beğenmediğinizi biliyoruz. Sizlere verilen destek tamamen kesilse bile ne o konuşmalarınızı yapmakta nede hakaret etmekte haklısınız. Yaşlılara, engellilere o hak verildiyse taşımakta mecbursunuz…!

Yetkililer şoförlük, muavinlik yapan kişilerle toplantı yapmıyor mu? İnsanlarla nasıl konuşacağını bilmeyen şoför, muavin olamaz. Olmamalıdır. Varsa da işlerine son verilmelidir. Bu kartı kullanan vatandaşlar için şikayet butonları oluşturulsun. Ve hangi şoför, muavin için şikayet varsa o kişiler de cezalandırılsın. Meslekten atılsın. Çok mu abarttım. Bence az bile söyledim. İnsan olmayan, insanlıktan nasibini almayan kendisinden 50 yaş büyük bir insana adeta köpek muamelesi yapan şahıslar için az bile söyledim.

Bu yazıyı yazarken çok gergindim. Gerçekten empati yapmamamızın sorunlarını yaşayıp görüyoruz. Aynaya bakın olur mu? Ben kimim demesini bilin. Sorgulayın kendinizi.

Bire bir şahit olduğum bu olayın peşini bırakmayacak, yetkiler ile bu sorunun çözümü noktasında iletişim halinde olup, bu şahıslar hakkında işlemlerin yapılmasını dillendireceğim.

Muavin: Yardım eden, yardımcı.
Şoför: Otobüs, kamyon, otomobil gibi herhangi bir motorlu kara taşıtını kullanan kimse.

Sıfatınız bunlar. Mesleğinizin gerektirdiklerini yapın.