-

LGS DEĞERLENDİRME TOPLANTISI ve PROJELER (izle):

...

Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan başkanlığında düzenlenen ve Şube Müdürleri Enver Coştur ile Özcan Erşen’in de hazır bulunduğu toplantıda 2021 LGS sonuçları ve ilçe milli eğitim projeleri Karasu basınına tanıtıldı. Toplantıda yapılan sunumlar şu ana başlıklar ile gerçekleştirildi:

SINAVLA YERLEŞEN ÖĞRENCİLER

2020-2021 eğitim öğretim yılında Karasu’da 867 öğrenci mezun oldu. Bu yıl ülke genelinde ilk bine giren bir öğrenci oldu ve 802.sırada yer aldı. Karasu’da nitelikli lise bulunmaması nedeniyle toplam 65 öğrenci sınavla öğrenci alan okullara yerleşti.

Bu yıl LGS ile 24 öğrenci fen lisesine yerleşti. 8 öğrenci Anadolu lisesine, 6 öğrenci sosyal bilimler lisesine, 26 öğrenci imam hatip lisesine ve 1 öğrenci de Anadolu meslek lisesine yerleşmeye hak kazandı. Bu öğrenciler, mezun olan öğrenci sayısının yüzde 7,50’sini oluşturdu.

Geçen yıl ise bin 195 öğrenci mezun olmuş ve 73 öğrenci nitelikli okullara yerleşmeye hak kazanmıştı. Bu oran ise mezun sayısının yüzde 6,11’ini oluşturmuştu. Bu yıl mezun sayısı düştü fakat yerleşme oranı yüzdelik olarak arttı.

YEREL YERLEŞTİRME

Karasu’da 395 öğrenci Anadolu lisesine, 50 öğrenci imam hatip lisesine, 296 öğrenci Anadolu meslek lisesine olmak üzere 741 öğrenci yerel yerleştirme ile okullarını belirledi. Bu sayı mezun öğrencilerin yüzde 85,47’sini oluşturdu.

YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER

Yüzde 7,04’lük oranda kalan 61 öğrenci ise herhangi bir kuruma yerleşemedi. 9 öğrenci başvurup yerleşmezken 50 öğrenci başvuruda bulunmadı ve 2 öğrenci de özel okula kayıt yaptırmayı tercih etti. Geçen yıl yerleşemeyen öğrenci sayısı 57 ve oranı yüzde 4,77’ydi.

OKULLARIN DOLULUK ORANI

Karasu Atatürk Anadolu Lisesi 136, Karasu Anadolu Lisesi 102, ŞÜİA Anadolu Lisesi 170 ve Karasu’nun üçüncü meslek lisesi olan Karasu MTAL ise 136 kayıt kontenjanının yüzde yüzünü alarak kayıtlarını doldurdu.

Karasu Anadolu İmam Hatip Lisesi 102 kontenjandan 44’ünü, Karadeniz MTAL 102 kontenjanından 78’ini ve Şehit Hasan Keleş MTAL ise 136 kontenjanından 87’sini doldurabildi. Karasu’da toplam 884 kontenjanın 753’ü doldu ve tüm liselerdeki doluluk oranı yüzde 85,18 olarak belirlendi.

SINAV NOTU DEĞİL DİPLOMA NOTU

Karasu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Enver Coştur, LGS’de alınan puanın sadece sınavla öğrenci alan nitelikli okullar için geçerli olduğunu vurguladı. Yerel yerleştirmede ise diploma notunun önemli olduğuna dikkat çekti.

Coştur, “Diploma notu yüksek olan öğrenciyi sistem öne alır. Diploma notu aynı olan öğrencinin ise tercih sırasına bakar. Bu konu halen veliler tarafından anlaşılamıyor. Yerel yerleştirmede sınav puanına bakılmaz” şeklinde konuştu.

ÜÇÜNCÜ MESLEK LİSESİ DİKKAT ÇEKİYOR

Karasu’nun yeni ve üçüncü meslek lisesi olan Karasu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), ilçede başarılı olan öğrencilerin gittiği bir meslek lisesi olarak dikkat çekti. 2020 yılında yüzde 94,96 ile en çok tercih edilen okullar arasındayken 2021 yılında oranı yüzde 93,40’a düşse de dikkatleri üzerine çekti.

BEŞ OKULA DEPREM GÜÇLENDİRMESİ

Karasu’da beş okulda ciddi bir sıkıntı olmamasına rağmen 2018 yılında değişen yönetmelik ile birlikte sağlam olan okullarda da güçlendirme yapılma kararı alındı. Deprem sonrası yapılan okullarımızdan beş tanesinde güçlendirme çalışması yapılacak.

Aziziye İlkokulu öğrencileri İnönü İlkokulu’nda eğitim görecek. Sezi Eratik Ortaokulu öğrencileri Namık Kemal İHO’nda eğitim görecek. Mehmet Akif Ersoy İlkokulu öğrencileri Fatih Sultan Mehmet İlkokulu’na taşınacak. Yalı İlkokulu öğrencileri Şehit Ferhat Sözer İlkokulu’na taşınacak. Darıçayırı İlk ve Ortaokulu öğrencileri Karapınar’a ve Kurudere İlk ve Ortaokulu ise yapılabilirse eski binalarına olmazsa Kızılcık İlk ve Ortaokulu’na taşınacak.

ÜÇÜNCÜ ANA OKULU GELİYOR

Karasu’nun üçüncü anaokulu Kabakoz Mahallesi’ne yapılacak. Karasu Zübeyde Hanım Anaokulu ve Karasu Anaokulu’ndan sonra eğitim verecek olan üçüncü anaokulu için henüz bir isim belirlenmedi. Fatih Sultan Mehmet İlkokulu’nun birinci sınıfındaki öğrenci sayısının fazlalığı göz önüne alınarak Kabakoz Mahallesi’ne bir anaokulu yapılmasına ihtiyaç duyulduğu görüldü.

SAKARYA’NIN İKİNCİ E-SINAV MERKEZİ KARASU’YA

Serdivan’da bulunan ve tüm ile hizmet veren E-sınav merkezinin ikincisi Karasu Namık Kemal İHO binasına yapılacak. 60 metrekare alana sahip olacak olan E-sınav merkezinin hizmet vermesiyle Karasu’dan Serdivan’a gitmek de son bulacak.

Karasu’nun dışında Sakarya’da iki yerde daha E-sınav merkezi kurulacak. Buna rağmen Kocaali, Kaynarca ve Ferizli’den de sınava girecek vatandaşlar Karasu’daki E-sınav merkezine yönlendirilecek ve kuzey bölgesinin E-sınav merkezi Karasu’da yer alacak.

SAKARYA’NIN PROFESYONEL İLK STÜDYOSU KARASU’YA

Karasu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kullanılacak olan ve il genelinde olmayan bir profesyonel ışık-ses-dekor sistemine sahip olacak olan stüdyo Karasu’da yapılıyor. Stüdyonun çalışmalarının yüzde 75’i tamamlandı.

Ayrıca bir adet mini stüdyo ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait bir toplantı salonu da tamamlanmak üzere. Profesyonel stüdyo, mini stüdyo ve toplantı salonu da Namık Kemal İHO binasında yer alacak ve yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak.

BÜYÜKLER FINDIĞA, KÜÇÜKLER OKULA

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP), bu yaz sezonunda da uygulanacak. Karasu’ya fındık toplamaya gelecek olan mevsimlik işçilerin çocuklarına eğitim verilecek. Çocuklar, fındık bahçesine gönderilmeyecek.

Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) kapsamında Sakarya’da üç ilçede METİP uygulanacak. Karasu, Kocaali ve Hendek’te uygulanacak olan METİP kapsamında Karasu’da iki eğitim birimi oluşturulacak. Geçen yıl Mehmet Akif Ersoy İlk ve Ortaokulu ile Paralı Mahallesi’nde yapılmıştı.

Bu yıl ise Fatih Sultan Mehmet İlk ve Ortaokulu ile yine Paralı Mahallesi’nde yapılacak. Proje kapsamında öğrenciler kaldıkları yerden servislerle alınacak, öğle yemekleri verilecek, eğitimleri verilecek ve akşam yine kaldıkları yere servislerle bırakılacak.

TÜRGEV, KARASU’YU SEÇTİ

METİP’in yanı sıra yine mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik olarak TÜRGEV tarafından da bir proje uygulanacak. TÜRGEV, bu proje için bu yıl Karasu’yu seçti. İlçeye gelecek olan eğitim otobüsü 9 Ağustos günü Karasu (Küçükkarasu) Mahallesi’ndeki ilkokul bahçesine gelecek ve 15 gün süreyle birer hafta arayla eğitim verecek.

Karasu Mahallesi, Kuyumcullu Mahallesi ve Kocaali’nin Salıkkaya Mahallesi’ndeki fındık işçilerinin çocuklarına yönelik verilmesi planlanan eğitimler sırasında öğrencilerin yemek ve servis ihtiyaçlarını da TÜRGEV karşılayacak.