Karasu’nun usta zanaatkarı Naim Ceylan vefat etti Karasu’nun usta zanaatkarı Naim Ceylan vefat etti

.

KARASU'DA HAYATTA KALAN ZANAAT (izle):

...

ÖZEL HABER - Esra Angün

Günümüzde sanayiye ve teknolojiye yenik düşen bir zanaat olan el emeği ayakkabı üretimi, Sakarya’nın Karasu ilçesinde 40 yıllık ayakkabı ustası Naim Ceylan tarafından sürdürülmeye devam ediyor. Mesleğinin babadan kalma olmadığını söyleyen Ceylan, “Bir hevesle 40 yıl önce başladım. Bir işyerinin önünden geçerken çekiç sesi duydum ve o çekiç sesinin aşinalığı beni bu mesleğe yöneltti” dedi.

YİNE BU MESLEĞİ SEÇERDİM

“Dünyaya yine gelsem yine bu mesleği seçerdim” diyerek mesleğine ve zanaatına olan aşkına vurgu yapan Ceylan, “Mesleğe tam anlamıyla 1983 yılında Erzurum’un İspir ilçesinde başladım. Ardından Sakarya’ya gelerek Kocaali ilçesinde 10 yıl kadar devam ettim. 1998 yılında da Karasu’ya geldim ve mesleğimi burada sürdürüyorum” dedi.

Yaklaşık 23 yıldır Karasu’da ayakkabıcılık mesleğini sürdüren Naim Ceylan, “El yapımı ayakkabı kullanan müşterilerimiz halen mevcut. Kişinin ayak ölçüsünü alarak yine kişiye özel ayakkabı üretiyoruz. Kullanılan malzemeye göre fiyatları değişiyor. Ortalama 170-200 lira arasında. Hazır ayakkabılara göre 2-3 yıl daha uzun giyilir. Tamamen deri malzemeden üretiyoruz. Sentetik asla kullanmayız ve imitasyon değil” diye konuştu.

BİZ YAŞADIKÇA MESLEK DE YAŞAYACAK

Karşılaştığı en büyük zorluğun, mesleği devam ettirecek çırakların yetişmemesi olduğuna dikkat çeken ayakkabı ustası Naim Ceylan, “Bu nedenle ayakkabı zanaatı bitme noktasına geliyor. Ama nefesimizin yettiği sürece bu mesleği yürüteceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu haber KarasuHaberleri.com’un özgün haber içeriğidir. Haber metni veya haber görselini başka bir kaynakta görürseniz çalınmış demektir. Bu tür kopyala yapıştır kaynaklara itibar etmeyiniz. Emek hırsızlığına göz yummayınız.