-

Karasu’nun Ortaköy Mahallesi’nde fındıkçılık yapan Mesut Kahraman, fındığa alternatif ürün arayışı içerisine girerek yeni bir ürün yetiştiriciliğine başladı. İnternetten araştırarak kendi imkanlarıyla istiridye mantarı yetiştiriciliğine başladığını belirten Kahraman, “Aylık gelirim 3-4 bin lirayı buluyor. Fındık yılda bir kez mahsul verirken, eskiden Karakulak diye bilinen bu istiridye mantarı her ay mahsul veriyor. Kazançlı, lezzetli ve oldukça faydalı bir ürün. Talebe yetişemiyorum” dedi.

İLK DENEMEMDE OLDU

Deneme amaçlı olarak evinin alt katında oluşturduğu serada yetiştiriciliğe başladığını ifade eden Mesut Kahraman, “Tohumunu aldım, denedim, başardım. Daha da büyütmeyi düşünüyorum. Komşuma da yardımcı oldum, o da yetiştirmeye başladı” diye konuştu.

Askerliğini yaptığı Yalova Karamürsel’de bir arkadaşında ilk defa gördüğünü, aklına gelince de yeniden Karamürsel’e giderek yöntemini öğrendiğini dile getiren Kahraman, “İnceledikten sonra ürünü Sakarya’da yetiştirmeye başladım, İlk denememde oldukça olumlu bir sonuç aldım” diye konuştu.

On kiloluk torbalarda özel bir sistemle mantarı yetiştirdiğini söyleyen Kahraman, “İlk olarak 4 kilo mahsul aldım. Sonra üç kilo bir dahaki mahsul ise 2 kiloya düşüyor. Dördüncü verimde torba değiştiriliyor” dedi.

50 torba üretimle 140 kilo istiridye mantarı elde edilebileceğini de sözlerine ekleyen Kahraman, “İlk olarak 40 torba ürün yetiştirdim. Bu da 2 bin lira gelir getirir. 140 torba ürün ile aylık 4 bin lira gelir elde edeceğim” ifadelerini kullandı.

ETTEN DAHA KALİTELİ

Ürün hakkında bilgi veren Mesut Kahraman, “Etten daha kaliteli bir ürün diyebilirim. Et yiyemeyenler için çok tercih edilen bir ürün. Tam iftarlık, hafif, lezzetli ve faydalı bir mantar. Zehir oranı sıfır” sözlerine yer verdi ve talebe yetişemediğini, üretimi arttıracağını belirtti.

DESTEĞİ ESİRGEMEYECEĞİM

Karasu Ortaköy Mahallesi Muhtarı İsmet Turan ise, “Mahallemizde iki kişi istiridye mantarı yetiştirmeye başladı. Sadece fındık üreten çiftçiler olarak alternatif ürüne yönelmek bizi mutlu etti. Yetiştirdikleri alanlar kısıtlı olmasına rağmen başarılı iş ortaya çıktı. Muhtar olarak her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

FINDIĞA ALTERNATİF ÜRÜNLE AYLIK 4 BİNLİRA KAZANÇ (izle):