Giresun Ticaret Borsası tarafından projesi 2010 yılında başlatılan "Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası" ağustos ayı ürün alımları ile faaliyetine başlayacağı öğrenildi. Fındıkların ve üreticilerin korunmasına yönelik AB destekli geliştirilen proje kapsamında tesislerin hazır hale getirildiği ve ağustos ayı itibariyle fındık fiyatlarının borsa seans salonunda arz talep ilişkisine göre belirleneceği kaydedildi. Fındıkların borsada arz-talep sistemine göre belirlenmesi üreticiler arasında bilgi eksikliğine bağlı olarak tedirginliğe yol açtığı belirtiliyor. Borsa fiyatının piyasada belirleyici rol oynayıp oynamayacağı sistemin devreye girmesi ile belli olacağı kaydedildi. Depolama tesisi projesinin en önemli yararının fındıkların bozulmasının önüne geçilmesi olarak görülüyor.

 

Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar Giresun Ticaret Borsası tarafından uygulamaya konulan proje için "Birlik Yönetimi olarak geliştirilen proje ile ilgili çalışmalar hakkında bize de bilgilendirmede bulundular. Burada esas olan üreticimizin ürünlerini en iyi şartlarda pazarlamaktır. Bu borsa ile olur, reklam ile olur, diğer enstrümanlarla olur. Giresun Ticaret Borsası'nın da uygulamasını bu yönde atılmış bir adım olarak görüyoruz. Giresun'da toplamda 17 bin ton kapasiteli depolama tesisi yapılmış. Oysa bu bölgede 100 Bin Ton rekolte var. Tüm Karadeniz bölgesinin etkilenmesi için 300 bin ton civarında depolama tesisi olması gerekir ki, bu bile başlı başına fındık fiyatlarında belirleyici değildir" dedi.

 

Öte yandan Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Temel Yanıkoğlu'nun, Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsasının, Borsa İstanbul’a (BIST) açılması için çalışma yürütüldüğünü bildirdi. Yanıkoğlu Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ ile görüşmeler yaptıklarını ifade ederek "Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsasını BIST’e açacağız. Yapılacak ortak çalışma ile Borsa İstanbul’un lisanslı depoculuk şirketine büyük bir sermaye miktarı ile ortak olma durumu var. Üreticimizin emeğinin karşılığını alması için devlet yetkililerimiz de elinden geleni fazlasıyla yapıyor. Giresun’un fındıkta söz sahibi olan ve fındık piyasalarının takip edildiği bir il olması ve fındığa hizmet eden bir çalışma olması için bize fazlasıyla katkılar sağlıyor” dedi.