Değeri bu değil

 

Fındık fiyatının 10 lira olarak açıklanmasının ardından Karasu Ziraat Odası Başkanı Selami Arık, bir basın açıklaması yayımladı. Arık, üreticinin 2016 yılını farklı beklentilerle tamamladığını ve gözünü 2017 yılına çevirdiğini belirtti ve üreticinin fiyat beklentisinin sürdüğünü dile getirdi. “Fındığın gerçek değerinin bu olmadığını hep dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz” diyen Selami Arık, “Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’i ülkemiz üretmektedir. Üretmiş olduğumuz fındığın da yüzde 70’ini ihraç etmekteyiz.  Fındık ülkemize yıllık 2-5 milyar dolar gelir sağlamaktadır. Bu kadar döviz getirisi olan bir ürüne yeteri kadar değer verilmeği görülmektedir. Açıklanan 10 liralık fiyat, geçmiş yılların çok altındadır ve bu rakam tekrar gözden geçirilmelidir” şeklinde konuştu.

 

TMO piyasada olmalı

 

Üreticinin de tüccara yem yapılmaması ve devletin buna seyirci kalmaması gerektiğini belirten Arık, “TZOB Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Eşref Fakıbaba ile tarımın sorunlarıyla ilgili toplantı yaptıklarını belirtti. Sayın Bakanımız da TMO’yu devreye koyarız ve fındık alımı da yaparız demişti. TMO, bizce fındık almalı ve piyasada olmalıdır. TMO’nun piyasada olması fındık üreticisi için önemlidir. Fakat üreticiyi de düşünerek makul bir fiyattan alım yapmalıdır. Ancak açıklanan 10 liralık fiyat beklentilerin çok altında kalmıştır. TZOB’tan başka bu fiyata tepki gösteren var mı acaba? Üreten insanlar olarak, taleplerinize başta tarım bakanımız, bölge bakanlarımız ve milletvekillerimiz duymalı ve fındık fiyatını tekrar revize etmelidirler” ifadelerini kullandı.

 

Üreticiden yanayız

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, üreticiden yana olduklarını ve üreticinin hakkı için mücadele ettiklerini ifade eden Arık, “Üreticinin emeğinin bilincindeyiz. Biz üreticileri sadece ailemiz için değil ülkemiz için de üretiyoruz. Bu üretimin de karşılığının olmasını beklemek en temel hakkımızdır. Buna karşılık bazı çıkarcı lobiler de fındık fiyatını aşağılara çekmeye çalışıyor. Bu mücadele devam ediyor, ziraat odaları ile çıkar grupları arasında, bu yıl rekolte tahminleri biraz yüksek gözüküyor, fakat hastalıklardan dolayı en az yüzde 15 üstünde bir kayıp söz konusu” dedi. Yaklaşık iki yıldır da bir fiyat istikrar sorunu olduğunu da söyleyen Başkan Selamı Arık, “Masrafı karşılamayan fiyatlara üreticilerimiz tepkili. Bu soruna odaklanmalı ve üreticinin serbest piyasa koşullarında emeğinin çalınmasına çözüm üretilmelidir” şeklinde konuştu.

 

Son söz üreticinin

 

“TZOB Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın bu kadar mücadelesine rağmen görülüyor ki fındık baronlarının lobi çalışmaları kazandı. Fındık fiyatında revize yapılmazsa da son sözü fındık üreticimiz söyler” diyen Arık, “Miting isteyen üreticilerimiz var, bu sadece bu günün dışa vurması değil, uzun zamandan beri fındıkta yaşanan olumsuz sürecin dışa vurmasıdır. Fındıkla geçimini sağlayan üreticilerimizi, bakanlar, milletvekilleri ve siyasetçiler artık biraz düşünsünler. Fındık üreticileri her daim devletinin yanında olmuş, var olmaya da devam edecektir. Hiçbir illegal örgütün yönlendirmesin de gelmemiştir. Üreticilerimiz artık ezilmekten hor görülmekten bıkmıştır. Hiçbir kurum kuruluşla bireysel hesaplaşma günü değil, emeğimizin ve alın terimizin karşılığını demokratik yollardan arama, ürettiğimize sahip çıkma günüdür” ifadeleriyle konuşmasına son verdi.