-

Fındık fiyatının açıklanmasının ardından bir açıklama yapan Yeniden Refah Partisi Karasu İlçe Başkan Yardımcısı ve Halkla İlişkiler Başkanı Osman Önal, artan maliyet oranlarına göre açıklanan fiyatın üreticiyi memnun etmediğine dikkat çekti.

Fındık üretiminde dünyada yüzde 75’lik oranla birinci sırada Türkiye’nin olmasına karşın fındık borsasının Almanya’da olmasının garip olduğunu söyleyen Osman Önal, “Biz, sorun çıkartan siyasetçiler değiliz. Ama fındık sorununu, gidere ve gelir dengesini kurup üreticinin sorunlarına çözüm üretmek isteyen kişileriz” dedi.

“Rahmetli Erbakan Hoca’mızın ‘Bu fındık İsraillilerin elinde olsa eczanelerde ilaç olarak satarlardı’ tespiti unutulmamalıdır” diyen Önal, fındık sektörünün dünyadaki fındık baronlarının eline bırakılmaması gerektiğine de vurgu yaptı. Önal, maliyetler konusunda da şu ifadeleri kullandı:

ARADAKİ FARK ORTADA

“2020 fındık sezonunda 1 kilogram gübre fiyatı 1 lira 35 kuruş iken 2020 yılı fındık sezonunda 1 lira 35 kuruş ile 1 lira 65 kuruş arasında oldu. 2021 yılında ise 1 lira 95 kuruş ile 2 lira 35 kuruş arasında oldu. Geçen seni ile bu seneki gübre fiyatı arasındaki yüzde dilimi farkı, fındıkçının cebine aynı oranda kazanç sağladı mı? Geçen sene 23 liraya sattığı bir ton fındık ile aldığı sanayi ürününü kıyasladığımızda bu sene tonunu 26 liraya sattığı ürünün parası ile aynı sanayi ürününden ne kadar alabilmektedir?

Mazota ve işçiliğe gelen bu seneki artışlarla diğer masraflar üst üste konulduğunda geçen sene 1 ton fındığı 23 liraya satabilirken bu sene bir ton fındığını 26 lira ya da 27 liraya geçen seneden daha karlı bir şekilde satabilir mi? Fındıkçının alım gücü arttı mı düştü mü? Durum açıkça ortadadır.

BİRLİK KURULMASI ŞART

Herhangi birini eleştirmeye gerek yok. Bu sorunun tek çözümü var. Fındık üreticileri kendileri yeni bir birlik kurup, işsiz gençleri organize ederek fındık sektörünü ele geçirmelidir. Kurulan bu birlik haricinde kimseye fındık satmamalı, fındık üreticileri günümüz şartlarına uyumlu olarak kendini geliştirmelidir.

Biz, Yeniden Refah Partisi olarak fındık üreticilerinin sorunlarını çözüp bu tür yapılanmalarının sağlayıp hatta daha ileri çözümler sunup ürettikleri fındık ürününü daha iyi fiyatlara satabilmeleri için ileri çözümler sunmak için iktidar olmaya adayız”