Her anne baba, çocuğunun mutlu olmasını, tüm ihtiyaçlarının karşılanmasını ve eksiksiz büyümesini ister. Birçok ebeveyn kendi çocukluğunda yaşayamadığı ve içinde ukde kalan şeylerin çocuğunda da olmasına müsaade etmek istemez. Fakat bu durum çocuğun her dediğini yapmaya, her istediğini almaya varırsa, çocuklarda doyumsuzluk meydana gelecektir.

Her istediği yapılan çocuk mutsuz, tatminsiz ve sabırsız olur. Değer vermeyi ve elindekinin değerini bilmeyi öğrenemez. Çünkü bunu öğreneceği bir ortam ona sunulmamıştır.

Emek vererek öğrenmesine olanak tanıyın, öğretin!

Çocuk bir şeyi elde etmek istediğinde onun için çaba harcar, emek verir. Bu süreçte ebeveynler hem çocuğa yerine göre disiplinli bir çalışma sergiletir hem de elde edilen şeyle gurur duymaya başlarlar. Ayrıca kendilerine olan güvenleri de artar.

Ona sorumluluk verin!

Büyük sorumluluklar değil. Çocuğunuzun yaşına ve fiziki durumuna yani gelişimine uygun küçük sorumluluklar verin. Örneğin evcil hayvanınız varsa onun suyunu vermek çocuğunuzun görevi olsun. Sabah kalktığında yatağını kendi toplasın. Çok düzgün olması önemli değil. Bırakın yapabildiği kadarını yapsın. Arkasını sürekli toplamayın. Oyuncaklarını kendisi temizlesin, toplasın.

Çok beğendiği oyuncağını almak için ona düzenli harçlık verin, birikimini yapsın ve sabretsin. En son yeterli miktarı sağladığınızda çocuğunuzla beraber gidip o oyuncağı alın. Alırken biriktirdiği paranın dışına çıkmayın.

Çocuğunuza saygı duyun!

Çoğu anne babalardan en çok duyduğum cümlelerden biridir “Nasıl olsa küçük, aklı ermez.” Böyle düşünürseniz çok hata yaparsınız. Çocuklarınıza küçükken nasıl davranırsanız o da büyüdüğü zaman öyle karşılık verir. Çocuklarınız istediğiniz gibi değil yetiştirdiğiniz gibi bireyler olacaktır. Küçük diye geçiştirmeyin. Sorduğu sorulara özenle cevap verin. Hata yaptığında ona kızmak, bağırmak yerine karşınıza alın ve konuşun. Yaptığının neden yanlış olduğunu açıklayın. Ona ait olan şeylere özenli davranın. Örneğin yaptığı resmi kaldırıp atmak yerine odasına asın. Bu sayede ona ve yaptığı şeylere değer verdiğinizi hissettirmiş olursunuz.