Ergenlik dönemi her çocuk için önemli bir gelişimsel evredir aynı zamanda çok dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Ergenlik dediğimiz bu süreç; ruhsal, fiziksel ve cinsel açıdan gelişme ve olgunlaşmayı takip eder, halk dilinde de çocukluktan erişkinliğe yani yetişkinliğe geçiş sürecidir.
Hızlı uzayan boy ve çabuk kilo alınan bir dönemdir, bu dönemde boy ve kilo kontrolleri yapılmalıdır aynı zamanda erişkinlik için stabil boy bu dönemde belirginleşir.

Genellikle kızlarda 9 yaşında, erkeklerde 11 yaşında başlayan ergenlik dönemi kalıtsal, çevresel ve yapısal olarak her çocukta değişiklik gösterir. Normal süreçten önce erken ergenlik geçirme durumuna karşı çocuklar kontrol edilmelidir. Erken ergenlik dönemi dikkat edilmesi gereken bir evredir, kızlarda 8 yaşından önce erkeklerde 9 yaşından önce görülen ergenlik belirtileri ebeveynlerin takip etmelerini gerektirir. Ergenlik hem erken başlayabilir hem de olması gerekenden daha hızlı ilerleyebilir. Ergenliğin belirtileri daha küçük yaşta görüldüğünde mutlaka seyri takip edilip bir uzmana danışılmalıdır.

Erken ergenlik süreci takip edildiği taktirde tedavisi mümkün olan bir hastalıktır lakin bu tedavi süreci erken ergenliğin yaşandığı sürece göre belirlenmektedir. Çocuk hekimlerince yapılacak olan muayene sonucunda yine yapılacak olan tedavi belirlenir, ailelerin en azından bir kere bu süreç içerisinde kontrole gitmeleri çocukların gelişimi ve ileriki yaşları için önemlidir.

Normal bir ergenlik dönemi iki ile dört yıl arasında tamamlanır, lakin erken ergenlik kadar önemli olan bir diğer durum geç kalmış ve ya durağan geçen bir ergenliktir. Kızlarda 13, erkeklerde 14 yaşına kadar hiçbir ergenlik belirtisi görülmüyorsa geç ergenlik yaşanma riski yüksektir, yine 16 yaşına kadar belirti görülmeyen durumlar gecikmiş ergenlik durumdur. Eğer ergenlik geçe kalmışsa veya tamamlanmıyor ise mutlaka uzmana danışılmalı ve mutlaka bu süreç takip edilmelidir.

Ergenlik dediğimiz bu gelişimsel süreç her çocukta farklılık gösterebilir, her çocukta farklı seyreden bu süreç çocuğun gelişimi açısından aralıklı olarak takip edilmeli ve herhangi bir sorun karşısında aileler olarak mutlaka doğru bir yol izlenmelidir.

Boy ve kilo takibi herhangi bir sıra dışı durumu fark etmek için ideal bir kontroldür, bu kontrollerin yapılması aynı zamanda belirli muayenelerinde yapılmasını gerektirir, aralıklı olarak yapılan bu tespitler sonucunda normalin dışındaki durumların fark edilip uzmanlardan yardım alınması önemlidir. Her çocuk 8 yaşından sonra en az bir kere uzman tarafından kontrol edilmelidir.