Evde geçirdiğimiz sürede ağırlık artışı yaşamamak için nelere dikkat etmeliyiz?

 

Dünyayı etkisi altına alan korona virüsle savaştığımız şu günlerde evde kalmak ve hijyen kurallarına dikkat etmenin alınabilecek en iyi önlemler olduğu ortada. Virüsten etkilenmemek, etkilenilse de hastalığı atlatabilmek adına bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğinden ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapılabileceğinden önceki yazımda bahsetmiştim.

 

Bağışıklık sistemini güçlendireyim derken ya da “evdekal”dığınız için sıkıntıdan, yediklerinizin ölçüsünü kaçırıyor olabilirsiniz. “Toksik olan dozdur” sözünü hiç unutmamak gerekir; çünkü size faydası olan besini fazla tüketmenin daha faydalı olacağını düşünmek çok büyük bir yanılgıdır. Bağışıklık sistemini güçlendireyim derken fazla tüketilen besinler ağırlık artışına sebep olabilir.

 

İçinde bulunduğumuz durumun üzerimizde oluşturduğu stres ve kaygı; şekerli gıdalara, fast food ve abur cubura olan ilgiyi artırmış olabilir. Bu tür sağlığa zararlı gıdaların tüketimi anlık mutluluk kaynağı olsa da köşede duran sorunun çözümüne hiçbir katkı sağlamaz. Aksine önüne geçemediğimizde ‘kilo’ gibi bir stres kaynağına daha dönüşür. Evde geçirilen zamanın artmasıyla yemek yemenin ihtiyaç dışında bir aktivite olarak da yapılmaya başlanması söz konusudur. İhtiyaç hissedilmediği halde keyfi bir yeme davranışı da zararlı besinlere eğilimin artması gibi ağırlık artışının sebeplerindendir. Hareketin azalmasıyla yavaşlayan metabolizma hızı da ağırlık artışına sebep olabilmektedir.

 

Tüm bu sebepler kaynaklı yaşanan ağırlık artışını ortadan kaldırmak için gün içinde yapılacakların planlanması, yemenin bir aktivite değil ihtiyaç olduğunun unutulmaması yararlı olacaktır. Bunun dışında metabolizma hızını artırmaya yönelik evde yapılabilecek aktiviteler de kilo alımının önüne geçmeyi sağlayacaktır.

 

Evde geçirilen zaman planlanırken uyandıktan sonra en kısa sürede kahvaltı yapmak hem iştahın dengelenmesi hem de metabolizma hızını artırmak için çok önemlidir. Günlük 2 litre su tüketimi de aynı şekilde metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve gün içinde tüketilebilecek fazla kalorili hazır içeceklerin, çok miktarda çay ve kahvenin miktarını azaltmaya yardımcıdır. Her öğünde salata tüketimi doygunluk hissinin daha çabuk gelmesini sağlarken kalorisi daha yüksek olan yemeklerin de tüketimini sınırlar. Evde sıkılan bireyler buzdolabının kapağını ihtiyaç dışında açmamaya dikkat etmeli, evde yapabilecekleri hareket ve egzersizleri günlük planlarına dahil etmelidir.

 

Evde yapılabilecek günlük ev işleri ve egzersizlerin kaç kalori yakmanızı sağladığını inceleyebilirsiniz:

 

(Verilen kalori değerleri 70-80 kg ağırlığında birinin 60 dakika boyunca yaptığı hareket için geçerlidir. Süre kısaldığında veya daha zayıf kişilerde yakılan kalori de azalacaktır.)

 

* Yerleri silmek (eğilerek, diz üstünde): 250 kalori

* Ütü yapmak: 125 kalori

* Toz almak, yüksek rafları temizlemek, perde takıp çıkarmak: 50 kalori

* Bulaşık yıkamak: 120 kalori

* Camları silmek: 160 kalori

* Banyo temizlemek: 200 kalori

* Evde olduğunuz yerde tempolu adım atmak: 200 kalori

* Yoga yapmak: 225-365 kalori

* Ağırlık kaldırmak: 450 kalori

* Hafif aerobik: 455 kalori

* Eliptik bisikletle koşmak: 450 kalori

* İp atlamak: 1000 kalori

* Pilates: 200-450 kalori

* Squat: 400 kalori

* Mekik çekmek: 350 kalori

* Zıplamak: 400 kalori