Limandere Mahallesi’ne doğalgaz müjdesi verildi ve yaklaşık 15 gün sonra da ilk kazmanın vurulacağı belirtilmişti. 2022-2026 yatırım programına alınan Limandere için biz de müjdeyi veren haberi yapmıştık. Şimdi mahalle sakinlerini bekleyen bir müjde daha var (!) O da malum son dönemlerin en çok izlenen filmi zamlar.

Limandere’de evler genelde büyük. Muhtarımız Sinan Erbaş’tan edindiğimiz bilgiye göre de doğalgaz geç kalınmış bir enerji kaynağı mahalle için. Çünkü mahalle zaten doğalgaza hazır. Yani evlerin büyük kısmında kat kaloriferi mevcutmuş. Doğalgaza geçişi de kolay ve az maliyetli olacaktır bu durumda. Yine de biz bir hesap yapalım ve mahalleliye müjdeyi (!) verelim

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü uzmanından aldığımız fiyatlarla hesap yaparsak (ki bu hesap 2-3 günde değişebilir, istikrarsız piyasamızda) 130 metrekare bir evin anahtar teslim doğalgaz bağlanması 30 bin lira civarı. Yaklaşık 2 bin 20 lira da abonelik ücretini de katarsak 32 bin lirayı geçiyor.

Ortalama 8,5 metretül petek, 130 metrekare eve yeterli. Eğer kat kaloriferiniz varsa petekten kurtulursunuz ve 10 bin liranız cebinizde kalır. Yani bir peteğin metresi bin lirayı buluyor ya da geçiyor. Vay anam vay… Hadi peteğiniz var ama kömürden gaza dönerken sağlam bir petek temizliği şart. O da pisliği, uğraşısını katmıyorum petek temizliği hizmeti 400 lira civarı. 10 bin düştü ama 400 ekle hesaba, 23 bin liraya yakın bir parayla kurtardınız, müjde mahalleye doğalgaz geldi.

Bu miktarın içerisinde 20 binlik 24 kw iyi marka kombi, daire içi gaz tesisatı, daire içi plastik tesisatı, proje ve işçilik, abonelik ücreti dahil. Peteğiniz varsa tabi. Petek yoksa zaten 33 bine yakın tutuyor. O da 8,5 metretül petekle. Daha uzun ve büyük petek isterseniz hesabı yapın, alın hesap makinanızı elinize.

Limandere’nin fındık kapasitesi de fena değil. Ama şöyle bir durum var, her şeyin fiyatı arttı bir fındık artmıyor. Kuruyemişçidekini kastetmiyorum, emekçi çiftçimizin fındığından bahsediyorum. Geçen günlerde yerel bir gazete manşet yapmış farklı bir ilde. Manşeti de şu: HIYAR 35 TL, FINDIK 33 TL. O zaman mahalleliye bir öneri yapalım.

Ortalama 3 veya 3,5 dönüm araziden 1 ton fındık alınır herhalde. Topladın sattın, kazancın bugün itibariyle 33 bin lira o hesaba göre. Aynı dönümlük araziye sera yap sadece HIYAR dik, topla sana getirisi 70 bin lira civarı. Yani iki katı. Oy anam oy…

O zaman sökün fındıkları, dikin hıyarları. Hem fındık parasını kazanın hem de doğalgazınız bedavaya gelsin. Mantıklı mı? Ben çiftçi değilim, teorikte akla uygun, ama pratiği çitçinin işine gelir mi onu çiftçi kardeşimiz bilir. Bu arada, “SENİN YAPTIĞIN DOĞALGAZ HESABI GAYET UYGUNMUŞ” diyorsanız, hizmet alabileceğiniz doğalgazcı esnafımızın bilgileri bizde, isteyene verebiliriz. Reklam olmasın diye yazmadık açık açık…