Pazar günü Karasu’da deniz sezonu kendiliğinden başladı. Geçmiş yıllarda kurumlar önlemlerini alır, hazırlıkları ve düzenlemeleri tamamlar, “Karasu sezona hazır” haberleri yapılır ve tatilciler ilçeye davet edilirdi. Bu yıl ise sezonu vatandaşlar ve tatilciler kendileri açınca hazırlıksız yakalandık. Bedelini de maalesef iki gencecik canla ödedik.

 

2019 yılında Sakarya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren cankurtaran ekipleri, 3 Haziran’da görev başı yapmıştı. Haberlerini de yapmıştık. Bu yıl, pandemiden sebep olmalı ki 10’undna sonra başlanacağı öğrenildi. Sahilde gönüllü olarak bulunan ve devriye atan birkaç cankurtaran arkadaşımıza teşekkür etmek lazım ki Pazar günü 9 kişiyi boğulmaktan kurtardı.

 

Belediye hoparlöründen gün içerisinde defalarca denize girilmemesi uyarısı yapıldı. Takan olmadı, anonsa kulak veren de… Yap - boz tahtasına dönen hafta sonu kısıtlaması, siyasi manevralarla iptal edilince böyle bir sonucun doğması da kaçınılmaz oldu ve Karasu sezona hazırlıksız yakalandı.

 

Ortada vahim bir durum yok. Fakat Karasu’da yaz sezonu normalde 15 Haziran’dan sonra başlar. Okullar kapanır ve sezon yavaş yavaş açılır. Malum okulların kapalı olması, vatandaşın hafta sonu ev hapsinden kurtulması ve hava sıcaklıklarının artmasıyla resmi olmasa da sezon açılıverdi.

 

Yasak olmasına rağmen 18 yaşından küçük çocuklarını denize getiren aileler, 65 yaş üzeri vatandaşın 6 saatlik sokağa çıkma iznine kötülük etti. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin kaç tonluk kepçeleri ve kamyonları, çocuklar ile altı saat nefes almak isteyen 65 yaş üzeri vatandaşı narasında sahili düzeltmeye çalıştı. Bu işi bu tarihe ve de en önemlisi Pazar gününe bırakan yetkilileri de ayakta alkışlıyorum (!)

 

Kaç gün öncesinden plajların açılacağı duyuruldu. Peki siz neyi beklediniz? Vatandaşın sahile gelmeyeceğini mi? Gelse de denize girmeyeceklerini mi? Girse de boğulma tehlikesi yaşamayacaklarını mı? Pandemi nedeniyle yakın temastan kaçarak hizmete başlatmadığınız cankurtaranların vatandaşa ölüm bulaştırması ya da vatandaştan ölüm kapması mı daha büyük ihtimal, yoksa denizde boğularak hayatların kaybedilmesi mi?

 

İşin muhasebe tarafında değiliz elbette. Can kaybı olmasın ve yazı sabırsızlıkla bekleyip ilçemize gelen vatandaş rahat etsin istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi geç kalmış, Karasu ise hazırlıksız yakalanmıştır. Sahile dozer ve kamyon yerine geçen yıl büyük başarılara imza atan cankurtaran ekiplerini koymalıydık. Dileriz ki bir haftalık süre içerisinde başka can kaybı yaşamayız.

 

***

 

Bu arada geçtiğimiz Cuma günü üst göreve atanan Karasu SGM “bina sorumluluğu” görevine acaba ilçe dışından kimi atayacaklar? Merakla bekliyoruz. Malum Karasu’da burada bina sorumluluğu yapacak kalifiye kimse yok ya (!). Büyükşehir de habire ilçe dışından işinin ehli kişiler atıyor. Eee siyaset bu, her yerin anahtarı…