Geniş katılım

 

Darbe gecesi yaşananların ve Gazi Üzeyir Civan’ın 15 Temmuz’da şahit olduğu dehşet anlarının anlatıldığı konferans, 27 Eylül Çarşamba günü konferans salonunda gerçekleştirildi. Konferansa Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, İlçe Jandarma Komutanı Tevfik Altunel, Karasu Belediye Başkan Yardımcısı Savaş Sancaktar, İlçe Emniyet Müdür Vekili Metin Kaplan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil Dursun, şube müdürleri, Gençlik Hizmetleri ve İlçe Spor Müdürü Kemal Ataç, resmi daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bazı kurum müdürleri, okul müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Konferans öncesi saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

 

Gazilerimiz birer cevherdir

 

Konferansın ilk konuşmasını İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil Dursun yaptı. Dursun, konuşmasına “Bugün burada, birliğimizi ve bütünlüğümüzü korumak için can veren aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi anmak için toplandık. Biz eğitimcilerin asıl vazifesi, bu toprakları gelecek nesillere bilinçli tarih şuuru ile emanet etmek olacaktır” diyerek başladı. Halil Dursun, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı: “Gazilerimiz, bu topraklara değer katan birer cevherdir. Tarihten bugüne kadar mücadele veren edatlarımızla aynı iman ruhuna sahip gazilerimizi selamlıyorum. 15 Temmuz’un o karanlık gecesi, kahramanlarımızın elinde sadece Türk Bayrakları ve yüreklerinde iman vardı. Bu imanla da işgalcilere geçit vermedi, tarihte olduğu gibi o gece de 81 ilde tek yürek vatanını savundu. 15 Temmuz’u unutmayacağız, o gecenin kahramanlarını da her zaman anacağız”

 

Dirayet ve cesaret eseri

 

Dursun’un konuşmasının ardından, tarihten günümüze kadar yaşanan büyük savaşların anlatıldığı, şehit ve gazilerimizi konu alan kısa bir film izletildi. Film, öğrenciler tarafından büyük alkış aldı. İzlenen kısa filmin ardından Karasu Kaymakamı Aziz Mercan bir konuşma gerçekleştirdi. Öğrencilerin ve eğitim camiasının yeni eğitim öğretim yılını kutlayarak konuşmasına başlayan Aziz Mercan, 15 Temmuz’u canlı yaşayan biri olduğunu, bu darbe girişimini silahlı kuvvetlerinin sadece küçük bir kısmının gerçekleştirdiğini belirtti. Mercan konuşmasında, “O gece, Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla sokağa çıkan milletimiz, dirayetiyle ve cesaretiyle demokrasiye sahip çıktı. Başta Üzeyir Civan olmak üzere tüm gazilerimize büyük minnet borçluyuz. Türk milleti, tarih boyunca bu kahramanlıkları tekrarlamıştır. Özgürlüğüne ne kadar düşkün olduğu da artık ortadadır. Büyük Atatürk’ün dediği gibi ,’Türk evladı, ecdadını tanıdıkça kendisinde daha büyük işler yapmak için kuvvet ve kudret bulacaktır’. Bu duygu ve düşüncelerle şehitlerimizi anıyor, gazilerimize saygı ve minnetimizi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

 

Dehşet gecesini anlattı

 

Kaymakam Mercan’ın konuşmasının ardından 15 Temmuz Gazisi Üzeyir Civan, öğrenciler tarafından merakla beklenen konferansı için sahneye geldi. Civan, 15 Temmuz gecesi yaşadıklarını ve o gece vurulduğu anı çarpıcı sözlerle anlattı. O gece yaşadıklarını an be an anlatan Üzeyir Civan’ın konuşması sırasında söylediği “Ben kolumu kaybettim ama vatanımı kaybetmedim. Bin kolum da olsa vatanıma feda ederim” sözleri büyük alkış aldı. 80 darbesini de yaşadığını söyleyen Civan, “Her darbe sonunda ne darbe yapanlar kazanır, ne de darbeye maruz kalanlar kaybeder. Bu ülke üzerinde darbe olmaması adına bizler o gece sokaklara döküldük. Ülkemizin geleceği için, vatanımızın özgürlüğü için darbeye izin vermemek için göğsümüzü siper ettik” dedi. Civan, İstanbul Orhanlı gişelerinde yaşadığı dehşet anlarını ve vurulduğu anı adeta saniye saniye anlattı. Gazi Civan’ın konuşması, salonda büyük bir sessizlikle dinlendi.

 

Bizi bölemeyecekler

 

“Bizler bir elin parmaklarıyız. Bizi bir daha bölemeyecekler, parçalayamayacaklar. Bizler ve bizlerin yerinde yarın olacak olan sizler buna izin vermeyeceğiz” diyen Üzeyir Civan, konuşmasını “Bir milletin asıl gücü silahı, tankı, topu ve tüfeği değil; imanlı ve inançlı evlatlarıdır. 15 Temmuz gecesi de bu inançlı ve imanlı evlatları işgalcilere geçit vermedi. Silaha karşı bayraklarıyla bedenlerini siper ettiler” sözleriyle tamamladı. Civan, konuşmasının ardından uzun süre alkışlandı. Kaymakam Aziz Mercan ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil Dursun, Gazi Üzeyir Civan’a birer plaket ve çiçek takdim etti. Konferans, salonu dolduranların ellerindeki Türk bayraklarıyla 15 Temmuz Marşı’na eşlik etmesiyle son buldu.

 

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR ve VİDEO AŞAĞIDA: