-

Önceki dönem belediye başkanlarından Mehmet İspiroğlu ile birlikte yedi belediye personeli ve üç firma çalışanının bulunduğu “Edimin İfasına Fesat Karıştırma” davasının karar duruşması 9 Mart Çarşamba günü Karasu 2.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

4 Mart Çarşamba günü görülen ve karara bağlanması beklenen dava, Başkan İspiroğlu ile A.G, G.R ve Y.A’nın mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere ek süre talep etmeleri doğrultusunda Çarşamba gününe ertelenmişti.

RAPORLAR HATALI İDDİASI

Davada sözlü savunma yapan A.G, “İçişleri Bakanlığı’nın müfettişlerince hazırlanan rapor hatalıdır. İncelemeye gelen müfettişler bir şeyler bulmak amacıyla geldiklerini söylemiş ve yapılan işlere ilişkin gözleme dayalı tespitler yapmışlardır” dedi. A.G, savunmasının devamında şu sözlere yer verdi:

“Yargılama aşamasında yapılan keşif sonrası tanzim edilen bilirkişi raporunu düzenleyen bilirkişiler, olaya vakıf değillerdir. Söz konusu ihalenin yapımı aşamasında iller bankasının görevlileri tarafından inceleme yapılmış herhangi bir eksiklik bulunmaması sebebiyle ödeneklerin verilmesine izin verilmiştir.

Genel olarak ihale kapsamında yapılan işlerde herhangi bir eksiklik yoktur. Raporlardaki fiyat farkının farklı olmasının nedeni yapılan işlere ilişkin ödemelerin belediye tarafından 2016 yılı birim fiyatına göre yapılmasıdır. Ancak bilirkişi raporunda 2015 yılı birim fiyatına göre hesap yapılmıştır. Bu olaylarla ilgili suç işleme kastımız yoktur”

A.G. ve G.R’nin avukatı Ali Samet Özkurt ise söz alarak mütalaaya katılmadıklarını belirtti. Özkurt, “Atılı suçun gerekçesi incelendiğinde suçun işlenmesi için failin kasten hareket etmesi gerekir. Bilirkişi raporları eksik tespitler sebebiyle hatalı düzenlenmiştir. Bu nedenle atılı suçun unsurlarının sübut bulmadığı kanaatindeyiz” diyerek beraat talebinde bulundu.

Karasu Belediyesi eski başkanı Mehmet İspiroğlu ise sözlü savunmasında “35 yıldır kamu görevi yapıyorum. İlk defa böyle bir şey geldi başıma. Dava konusu olayın teknik yönünü bilmiyorum. Bu nedenle detaylı savunmada bulunmayacağım. Ben ve diğer arkadaşlarım, ihaleyi usulüne uygun olarak yerine getirmeye çalıştık. Edimin ifasına fesat karıştırmak amacıyla hareket etmedik” diyerek beraatini talep etti.

HAPİS CEZASI

Mahkeme, eski dönem belediye başkanı Mehmet İspiroğlu ile belediye personelleri A.G ve G.R hakkında 5237 sayılı TCK’nın 61.maddesi, 37/1.maddesi ve 236/1.maddesi gereğince ayrı ayrı 4 yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. TCK’nın 62.maddesi uyarınca 1/6 oranında indirim yapılarak cezaları ayrı ayrı 3 yıl 4 aya düşürüldü.

Sanıklardan H.T ve M.K’ye ise 5237 sayılı TCK’nın 61.maddesi, 40/2.maddesi ve 263/1.maddesi gereğince ayrı ayrı 4 yıl hapis cezası verildi. Cezaları, TCK 39/1 maddesi gereğince 1/2 oranında indirilerek 2 yıla, TCK 63.maddesi uyarınca da 1/6 oranında indirilerek ayrı ayrı 1 yıl 8 ay hapis cezasına düşürüldü. İspiroğlu ve ceza alan sanıkların istinaf yasa yoluna gidecekleri öğrenildi.

BERAAT KARARI

Sanıklardan, Erdoğan Ünsal, Yüksel Aygüneş, Ersin Yücel, Kenan Demiralp, Levent Kutlu, Onur Aydın, Selçuk Kaçar ve Şaban Samet Özkan hakkında ise 5271 CMK’nın 223/2-a maddesi gereğince beraatlerine karar verildi.