-

Salı günü gerçekleştirilen Karasu Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda toplamı 52 milyon lira olan Belediye’ye ait Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve vergi borcuna karşılık 142 adet taşınmazın satışa çıkarılması oylamaya sunuldu. SGK borcuna, KARSAŞ prim borçlarının ise dahil olmadığı öğrenildi.

Geçmiş döneme ait 28 milyon liralık SGK borcu için 64 taşınmaz, 24 milyon liralık vergi borcu için ise 78 adet taşınmazın satışına yönelik olarak Belediye encümenine ve Belediye Başkanı’na yetki verilmesi talep edildi. Maddelerin oylamaya sunulması öncesi farklı görüşler ortaya atıldı.

HAM ÇALIŞMA

İlk olarak görüş bildiren CHP’li Meclis Üyesi Mustafa İngenç, konuyla alakalı 6. ve 7.maddeyi bir ham çalışma olarak nitelendirdi. İngenç, “Mahsuplaşmaya yönelik satış için iki maddenin geri çekilmesi gerekiyor. Takdir heyeti, muhtarlarla görüşmemiş. Mahallelerdeki bu arsalarda fiilen kullanılan mekanlar var. Arsalar ilgili bakanlıklara geçince, vatandaş bu kurumlarla uğraşıp duracak, mağdur olacak” dedi ve detaylı bir çalışma sonrası maddelerin meclise sunulmasını teklif etti.

ÜÇ GÜNDE İNCELENEMEZ

CHP’li diğer meclis üyesi Şakir Şen de toplantıdan üç gün önce meclis gündem maddelerinin kendilerine ulaştırıldığını dile getirerek “150’ye yakın parseli üç günde nasıl inceleyelim? Yanlış bir işlem yapmamak ve sağlam temellerle adım atmak üzere üç ay sonra gündeme getirilmesi uygun olur” şeklinde konuştu.

BİR AY ERTELENMELİ

MHP’li Meclis Üyesi Fatih Şentürk ise yapılmak istenenin doğru olduğu fakat yapılma şeklinin Başkan Sarı’yı sıkıntıya sokacağı bir durum olarak nitelendirdiği maddeler için “Borçlardan kurtulmamız lazım. Fakat öncesinde grup başkanlarını çağırsanız ve bilgi verseniz. Biz de muhtarlarla görüşsek ve meseleyi çözsek daha doğru olurdu. Bir ay daha ertelenmesi gerekir” şeklinde görüş bildirdi.

BİZE İHTİYACINIZ YOK

BBP’li Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş da farklı bir öneri sundu. “Siz kendi grubunuzla iki maddeyi meclisten geçirebiliyorsunuz, bize ihtiyacınız yok” diyen Çatalbaş, “İlgili komisyonlara havale edilmeli ve bunun da bir ay süreceğini düşünürsek daha sağlıklı sonuçlar alınır” ifadelerini kullandı.

GAYRİMENKULLER HACİZLİ

Belirtilen görüşler sonrası konuşan Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, bir yıldan beri bu konu üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bütün gayrimenkullerin üzerinde istisnasız haciz bulunduğuna dikkat çeken Başkan Sarı, şu ifadeleri kullandı:

ŞAHIS BORÇLARI ÖDENDİ

“İskeleti kalmış araçları bile hurdadan satamayan bir belediyeydik. Faizleriyle birlikte 20 milyon liralık şahsı borçlarını ödedik ve hacizleri kaldırdık. Sadece SGK ve vergi borçları kaldı. Uzun bir çalışma neticesinde parsel ve arsaları belirledik, böyle belirledik.

YÜZDE 80’İ SİLİNECEK

Ekim ayı meclisinden geçmezse, yasadan faydalanamıyoruz. 52 milyon 308 bin liralık birikmiş borcun yarısından fazlası faiz. Her ay İller Bankası tarafından 450 bin liraya yakın paramız kesiliyor. Belediye borç ve alacaklarına yönelik bir yasa çıktı. Peşin ödersek faizin yüzde 80’i silinecek. Bu yasa, belediyenin elini güçlendirmesine yönelik çıkarıldı”

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

SGK ve vergi borçlarına mahsuplaşmaya yönelik 142 arsanın satışa çıkartılmasını teklif eden 6. ve 7.maddeler, AK Partili üyelerin tamamının kabul, MHP’li üyelerin çekimser, CHP’li ve BBP’li meclis üyelerinin ret oyuna rağmen oy çokluğuyla kabul edildi.