-

EMEKLİ KADINA, SGK BORCU ŞOKU (izle):

...

İstanbul Bağcılar Güneşli Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 2014 yılından bu yana SSK emeklisi olduğunu belirten Saniye Bulut, kendisinin bilgisi dışında bir firma üzerinden 8 ay sigortalı gösterildiğini ve üzerine 182 bin 670 lira pirim borcu bırakıldığını iddia etti.

Yaşadığı durumu emekli maaşının kesilmesiyle öğrendiklerini belirten SGK mağduru Saniye Bulut, “Geçen yıl emekli maaşım durduruldu. İstanbul ilinin Bağcılar ilçesinde bulunan Güneşli Sosyal Güvenlik Kurumu’na neden durdurulduğuna dair müracaat ettik. Yersiz ödemeden dolayı olduğunu belirttiler. Benim dışımda benim bilgilerimi çalıp da beni 8 ay sigortalı göstermişler” şeklinde konuştu.

“CUMHURBAŞKANIMIZ’DAN YARDIM BEKLİYORUM”

O dönemde Bağ-Kur’unun da olduğunu ifade eden Bulut, “Ben gidip pirim satın aldım. Getirdim, SGK’ya verdim. Hem maaşımı düşürdüler hem de bana 96 bin lira borç çıkardılar. Bana söyledikleri şu; ‘Her ay maaşının dörtte birini keseceğiz. 15 ay kestiler. 15 aydan sonra yeniden yapılandırmadan dolayı bana avukat parası, verdikleriyle beraber faiziyle 182 bin 670 lira borç çıkardılar” dedi.

Çözüm için kendisine yapılandırma yapılabileceğini söylediklerini belirten Saniye Bulut, “Yapılandırma yapın, deniliyor. Yapılandırma yapsam iki ayda bir 8 bin küsur lira yatırmam lazım. 2 bin 300 lira maaş alıyorum. Peşin yatırsam, nasıl olacak? Kredi ile alıp oturduğum bir dairem var. Başka da bir şeyim yok” ifadelerini kullandı.

Üzerine bırakılan pirim borcunu yatırmasının mümkün olmadığını da söyleyen Bulut, “Ev kredisini mi, faturaları mı ödeyeyim, mutfağıma mı alışveriş yapayım? Evimi satsam, bu yaştan sonra sokakta mı kalacağım? Yetkililerden, Cumhurbaşkanımız’dan yardım bekliyorum. Çok mağdurum. Ne olur Cumhurbaşkanım, siz beni kurtarın. Çok sıkıntıdayım, anlatamam. İki yıldan beri psikolojim bozuldu. Evden dışarı çıkamaz oldum. Ne yapacağımı şaşırdım” diyerek Cumhurbaşkanı’na çağrıda bulundu.

“FAZLA FATURA ÖDEMEMEK İÇİN DOLABIMI ÇALIŞTIRMIYORUM”

Kendisine bu sıkıntıyı yaşatan firmanın vergi ve SGK borcunun bulunduğunu da ifade eden SGK mağduru Bulut, “Ben öyle bir yerde çalışmadım da bilmiyorum da. Araştırdık, sorduk. Bu firmanın vergi dairesine vergi borcu ve SGK’ya pirim borcu da varmış. Benim gibi bir sürü insanı oraya kaydetmişler. Firma yok ortada. Kim, nasıl yapmış, bilmiyorum. Bilgim öyle insanların eline nasıl geçmiş? Banka ya da bir kurum dışında bilgilerimi kimseyle paylaşmadım” dedi.

Eşiyle birlikte iş arayışında olduklarının da altını çizen 58 yaşındaki Bulut, “Eşimle birlikte iş arıyor, bulamıyoruz. Burası ufak bir yer. Büyükşehir’e gitsek aldığımız parayı ancak kiraya, faturalara vereceğiz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Psikolojimiz bozuldu. Sabaha kadar onunla oturuyoruz. Bıktık yani. Gerçekten, emekli oldum rahat edeyim diye, keşke olmasaydım. Belki çalışırdım, öyle daha huzurlu olurdum. Emekliliğimin tadını çıkaramadım. Buzdolabımın fişini çektim. Fatura ödemeyeyim diye dolabımı çalıştırmıyorum. Kışın burada battaniye ile soğukta oturuyorum” şeklinde konuştu.