KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu
Nevtan Angün’ün haberi

 

29 Mayıs Cuma gününden itibaren cami ve mescitlerde cemaatle birlikte kılınacak olan öğle, ikindi ve Cuma namazları için uygulanması zorunlu olan tedbir kararları İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlandı.

 

Cami ve mescitlerde öğle, ikindi ve Cuma namazları dışında cemaatle namaz kılınamayacak. Münferit olarak namaz kılmak isteyenler için, cami ve mescitler diğer vakitlerde açık olacak. İşte cemaatle namaz kılmak isteyenlerin uymak zorunda olduğu tedbir kuralları:

 

 

- Cuma namazları, cami içerisinde kılınmayacak. Valilik ve Kaymakamlık tarafından belirlenen ve yeteri kadar açık alanı bulunan camilerin avlusunda kılınacak.

 

- Cami bahçesinde yeterli açık alanı bulunmayan yerleşim yerleri için, Müftülükler tarafından teklif edilen ve Kaymakamlık tarafından izin verilen, tedbirleri alınmış açık alanlarda Cuma namazı kılınabilecek. Bu alanlar, 26 Mayıs Salı gününe kadar vatandaşa bildirilecek.

 

- Cuma namazlarında, safları yönlendiren “Cuma Heyeti” bulunacak ve vatandaş, bu görevlilerin yönlendirmelerine uymak zorunda olacak.

 

- Cuma namazlarında vaaz yapılmayacak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hutbesi okunacak ve namazın en kıs aşurede kılınması sağlanacak.

 

- Kolluk birimleri, Cuma namazı giriş ve çıkışlarında vatandaşın kontrollü giriş çıkışını sağlayacak.

 

- Öğle ve ikindi namazları, cemaatle cami içinde kılınabilecek, öncelik olarak cami avlusu tercih edilecek.

 

- Camilerde, ortak kullanıma açık tespih bulundurulmayacak.

 

- Cami ve mescitlerde klima ve havalandırma cihazları çalıştırılmayacak. Cam ve kapılar açık tutulacak.

 

- Abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı olacak. Vatandaş, abdestini ev ve işyerinde alarak gelecek.

 

- Cemaatle veya bireysel namaz kılmak isteyen herkes maske takacak. Maskesiz camiye kesinlikle girilmeyecek.

 

- Vatandaş, cami ve mescide şahsi seccadesi ile gelecek. İmkanlar doğrultusunda müftülükler tarafından tek kullanımlık seccade temin edilebilecek.

 

- Cami ve mescitlerde namaz kılmak için koli, karton, çuval ve hasır gibi yaygılar kesinlikle kullanılmayacak.

 

- Sünnetlerin evlerde kılınması ve tesbihatın evde yapılması konusunda vatandaşa bilgi verilecek.

 

- Cemaat arasında tokalaşma, kucaklaşma, musafaha yapılmayacak. Sosyal mesafe korunacak.

 

- Dilencilere yönelik tedbirler arttırılacak. Cuma namazı sonrası cami önlerinde sergi açarak satış yapılmasına asla izin verilmeyecek.

 

- Namaz kılacak kişilerin yanındakiyle, önündekiyle ve arkasındakiyle birer metre mesafe boşluk bırakması zorunlu olacak.