-

Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı için sayılı günler kaldı. 6 Mart'ta sandığa gidecek olan esnafların kimi başkan seçeceği merak konusu olurken adaylığını ilan edenler arasında mevcut Başkan İlyas Balcı, Cihan Emre ve Hüseyin Can yer aldı.

Karasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı için ilçe esnafından bir kez daha oy isteyen mevcut Başkan İlyas Balcı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı için çeşitli açıklamalarda bulundu. “1996 yılının mart ayındaki seçimle ilk kez Karasu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı’na seçildik” diyen İlyas Balcı şu sözlere yer verdi;

“O yıl göreve geldiğimizde esnafımız odasından bihaberdir. Esnaf Kefaret Kredi Koopertifi ile karıştırıyordu. Sadece bir odası ve bir dolabı olan kurum devraldık. Kurumda uygun çalışma ortamı sağlamak için Esnaf Kefaret Kredi Kooperatifi Başkanı Selahattin Pekgil ile görüşerek, onun oradan ayrılmasını sağladık

Bu şekilde odamız Belediye Binası’nın eski olması nedeniyle baştan aşağı restore edildi. Bu odamızın mülkiyeti konumundadır. Tapusu halen odamızın mülkiyetindedir. Burada esnafımıza daha rahat çalışma ortamı sağladık.

SAKARYA’DA İLK BİZİM İLÇEDE AÇILDI

2000 yılında şimdiki binanın olduğu yeri ihaleye girerek Karasu Belediyesi’nden satın aldık. Binayı 2005 yılında tamamlayarak yeni yerimize geçtik. Bu binada Sosyal Sigortalar Kurumu ve Sakarya Ticaret Borsası’nı hizmete açtık. Bu iki kurumdan kira bedeli almadık. Bu şekilde bu kurumların Karasu’ya gelmesini ve esnafımızın hizmet almak için Adapazarı’na gitmesini engelledik. SSK’nın Karasu’ya geldiği yıl Türkiye genelinde ilçelerde açılan 3. SGK şubesine sahip olduk. Sakarya ilçeleri arasında da ilk Karasu şubesi açılmıştı.

Sakarya SGK şubesi açılırken zamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ile aynı masaya denk geldik. Kendisine bizzat bu konuda esnafın mağduriyetini anlattım. Kendilerine bu konuda kat tahsis edebileceğimizi söyledik.

Bakan Bey’den bu anlamda o masada söz aldık. O sayede ilçemize bu kurumu kazandırmış olduk. Halen SGK şubesi bizim oda binamızda esnafımıza hizmet veriyor. SGK Şubesi sadece Karasu’daki değil Kocaali’deki esnafımıza da hizmet veriyor. İki ilçenin tüm dosyaları Karasu SGK’da işlem görüyor. Yine Karasu’da Ticaret Borsası yoktu

Zamanın Borsa Başkanı Fikri Koç ile istişare ettik. Karasu’daki vatandaşlar şube olmadığı için Kocaali’ye gitmek durumunda kalıyordu. Yine Oda Binamızın bir kısmını ücretsiz tahsis ederek bu hizmetin de ilçemize kazandırılmasını sağladık”

PANDEMİDE ESNAFIMIZIN YANINDA OLDUK

Koronavirüs sürecinde hizmet veremeyen esnaflardan muhasebe ücreti almadıklarını vurgulayan İlyas Balcı, sözlerinin devamında şu ifadelerini kullandı:

Çoğu esnafımız hizmet veremediği için 3-6-9 ay muhasebe ücreti almadığımız esnaflarımız oldu. Bu şekilde zaten zor bir süreçten geçen esnafımızın yükünü az da olsa hafiflettik. Süreçten en fazla olumsuz etkilenen kahveci esnafımıza sık sık ziyaretlerde bulunup, çay desteğinde bulunduk.

Kahvehane işleten esnafımızı bilgilendirip kimse gelip başvuru yapmadığı için tüm başvuruları biz oda olarak yaptık. Kahvehane başına 25 kilo kadar çay desteği sağlandı. Sakarya ilçeleri arasında en fazla başvuru yapan ve esnafa destek sağlayan oda olma özelliğini de bu şekilde elde ettik.

Yaklaşık bin 350 esnafımıza kira ve hibe desteği başvurularında bulunduk. Bu süreçte sıkıntı yaşayan veya desteklemeden haberi olmayan esnafımızı bilgilendirdik ve sağlıklı müracaat yapmalarını sağladık.

Esnafımızın başvurularının sağlıklı olması için gerekli müdahalelerde bulunduk. Süreç sonunda Odamız Genel Sekreteri Selma Çalışkan Sakarya’da yılın en iyi genel sekreteri seçildi. Süreçte devletimizin imkânlarını takip ederek esnafımızı bilgilendirdik. Bu sayede çok sayıda esnafımızın faizsiz ve ilk altı ay ödemesiz kredi kullanmasını sağladık.

Pandemi sürecinde esnafımızla irtibatımızı hiç koparmadık. Esnafımızın mağdur olmaması, pandemi sürecini en az hasarla atlatması için tüm yönetmelik ve kararları titizlikle takip ettik. Ziyaret edemediğimiz esnafımızı arayarak veya SMS ile bilgilendirdik. Sadece pandemi sürecinde attığımız SMS sayısı 159 bin 173.

KAPALI ESNAFTAN ÜCRET ALMADIK

Zaten Esnaf ve Sanatkârlar Odası bu günler için vardır. Süreç içinde esnaflarımızın kira desteği almasını sağladık. Bu destek sağlanırken kimseye ayrıcalık yapma lüksümüz yok. Ancak kira sözleşmesi yapmamış ve bu durumu vergi dairesine bildirmemiş esnaflarımızın destek almasını sağlayamadık. Yasa buna müsaade etmedi.

Yine esnaflarımızın bin liralık su faturasında Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile irtibatlı olarak destek sağladık. Bu indirimden suyu yoğun kullanan çay ocağı, kahvehane, pastane, lokanta ve bunun gibi esnaflarımız yararlanabildi. Bu indirimden yararlanan esnaf sayımız da 578 olarak gerçekleşti. Yani bu süreç içinde sadece sudan esnafımızın toplam aldığı indirim 578 bin lira oldu. Bu indirimin alınabilmesi için odamız personeli gece gündüz çalıştı ve esnafımızın hakkının korunmasını sağladı.

Yine yukarıda belirttiğimiz şekilde kahveci esnafımıza çay desteği sağlandı. 25’er kiloluk çaylardan toplamda 302 esnafımız istifade etti. Yine bu şekilde 2 milyon liranın üstünde bir destek esnafımıza sağlanmış oldu. Yine esnafımızın 3 ila 5 bin lira arasında hibe desteği alması için gerekli girişim ve bilgilendirmelerde bulunduk.

Toplamda bin 350 esnafımız bu hibe desteğinden faydalandı. Yani Karasu’ya toplamda minimum 4 milyon liralık geri ödemesiz nakit para desteği sağlamış olduk. Yine bu süreçte 3-6-9 ay boyunca muhasebe ücreti alınmadı. Halen daha ücret talep etmediğimiz ve dükkanı açılmayan esnafımız var.

Seçimlerin etik kurallar çerçevesi içinde olmasından yanayım. Dedikodulara ayıracak zamanımız dün olmadığı gibi bugün de yoktur. Arkadaşlarımız demokratik hakları olduğu üzere seçim çalışmasına girmiş ve sahadaki çalışmalarını da her türlü baskıdan uzak sürdürüyor.

YILLARIMI ESNAFLIĞA VERDİM

Ben bu güne kadar defalarca seçime girdim. Sadece bir tanesinde rakipsiz olarak kazandım. Geri kalan tüm seçimlerde rakiplerim vardı. Her biri ile gayet demokratik ortamlarda yarıştık ve adil şekilde sonuçlanan seçim neticelerine razı geldik. Önümüzdeki süreçte de bu şekilde olacaktır. Ben zaten siyasetin içinden gelen, yıllarını esnaflığa vermiş bir yapıdayım. Hangi cümleyi ne şekilde söylediğimi bilecek yetideyim. Söylemediğim sözlere dün de yanıt vermedim bugün de yanıt vermem. Arkadaşımız çalışmasını yapsın neticesini alsın. Allah yolunu açık etsin.

Dün olduğu gibi bugün de esnafımızın yanında yer almaya devam edeceğiz. Kimse ile çatışmadan, esnaf içinde barış ortamını sürdürerek, esnafımızın her anlamda haklarını koruyarak odamızın gücünü esnafımızın lehine kullanacağız.

Esnafımız 1996 yılından bu yana yapmış olduğumuz hizmetleri takdir ederse biz de görevimize devam etmeye talibiz. Elbette kurumlarla ilişkilerimiz çerçevesinde yeni dönemde Çıraklık Eğitim Merkezi ile işbirliği yaparak esnaflarımızın çırak almalarını teşvik edeceğiz. Bu sayede yok olma ihtimali olan esnafımızın ara eleman alımı konusunda yanında yer alacağız.

MOBİLYACILARIMIZ APARTMAN ARALARINDA OLMAYACAK

Mobilyacılarımızın uzunca bir süreden bu yana ihtiyacı olan bir mobilyacılar sanayi sitesi kuracağız. Zor şartlar altında, apartman aralarında hizmet vermek zorunda kalan mobilyacı esnafımızın dertlerini de bu şekilde azaltmış olacağız. Bu sayede Karasu belki de mobilya alanında yeni firmaların gözdesi olan bir yer haline gelecek.

Yine devletimizin sağladığı her avantajı anında esnafımıza iletip her esnafımızın eşit şartlar içinde desteklerden ve avantajlardan yararlanmasını sağlayacağız. Esnafımız ile kurumlar arasında köprü görevi görmeye ve işlerin aksamadan yürümesine gayret edeceğiz.

Kısacası bundan sonraki süreçte bundan önce elde ettiğimiz deneyimleri esnafımızla paylaşmak adına görevimize devam etmek niyetindeyiz. Eğer Allah izin eder esnafımız da teveccüh gösterirse yeni dönemde çok daha güzel işlere imza atmak istiyoruz.

ESNAFIMIZIN TALEPLERİ İVEDİLİKLE ÇÖZÜLÜYOR

Esnaflarımız şimdiye kadar aldıkları hizmetin kalitesinden, aksamamasından, kurumsallığından memnunsa oyunu bu yönetimin devamından yana kullanacaktır. Eğer bir değişim olması gerektiğini, yeni gelen yönetimin acemiliğine katlanarak düşünüyorsa o da esnafımızın kendi tercihi olacaktır.

Biz demokratik şartlar altında her esnafımıza siyasi görüş, seçimde tuttuğu taraf ayrımı yapmaksızın hizmet etmeye talibiz. Sonucun şimdiden tüm esnafımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

2019 yılında da oda başkanlarımızın takdirleriyle yılın ahisi seçilecek çet kuşatma töreniyle ilçemiz esnaf ve sanatkârlarını temsil ettim. 2014 yılından bu yana Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyeliği yapıyorum. Esnafımızın ildeki bütün hak ve menfaatlerini yönetim kurulu üyesi olarak takip ediyorum, bu sayede esnafımızın talep ettikleri tarifeler ivedilikle çözülüyor.