Çarşamba günü Küçükboğaz Gölpark Mesire alanında düzenlenen tarım şurasına Karasulu çiftçiler ve muhtarlar yoğun katılım sağladı. Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, bazı siyasi parti temsilcileri ve kurum müdürlerinin de katıldığı toplantıda Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, Sapanca Ziraat Odası Başkanı Necati Başar, Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş ve Erenler Ziraat Odası Başkanı Fehmi Özipek de yer aldı. Tarım şurasının açılış konuşmasını yapan Karasu Ziraat Odası Başkanı Selami Arık, çiftçilere ve davetlileri selamladı. Toplantıda çiftçilerin genel sorunları ve çözüm yolları ile mücadele önerileri masaya yatırıldı. Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, yaptığı konuşmada çiftçinin ürününü pazarlamada zorluk yaşadığına ve özellikle bölgemizin geçim kaynağı olan fındık için üreticinin birlik olması gerektiğine dikkat çekti.

 

Birçok sorunla karşı karşıyayız

 

Sözlerine “Zorlu bir sosyal kesimi temsil ediyoruz. Bir taraftan coğrafi şartlara açık bir üretim yaparken diğer taraftan da pazarla ilgili ve ürettiğimiz ürünlerin pazarlamasında sıkıntılar yaşıyoruz. Kuraklık ve hastalıkların yanı sıra bin bir zorluk ve çileyle yapmış olduğumuz üretim neticesinde ürünümüzü pazarlamaya geldiğimizde de birçok sorunla karşı karşıya kalıyoruz” diyerek başlayan Bayraktar, “Özellikle bölgemiz ve Karasu bölgesi için önemli bir geçim kaynağı olan fındıkta yapmış olduğumuz üretimimizin pazarlama aşamasına geldiğimizde karşımızda uluslararası sermaye gücünü sahip ve Türkiye’nin fındığının önemli bir kısmını almaya ve yurtdışına pazarlamaya çalışan uluslararası bir şirketle karşı karşıya kalıyoruz. Türkiye’de bu şirketle sermaye gücü yeterliliği açısından rekabet ortamı oluşturabilecek başka bir şirket olmadığını yıllardır mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Stratejik sektör görülmeli

 

Geçmiş yıllarda üretici kuruluşlarının üreticilerimizin ürünlerini pazarlamaya çalıştığını gördük. Ancak sermaye yeterliliği olmaması sebebiyle büyük şirketler karşısında üretici birliklerinde başarılı olamadığını hep birlikte tecrübe ettik” diyen Ali Şener Bayraktar, “Dolayısıyla tarımın stratejik bir sektör olarak devlet tarafından kabul edilmesi bizim için çok önemli. Geçtiğimiz hafta yapılan tarım şurasının sonuç toplantısında Cumhurbaşkanlığı külliyesinde yapılan toplantıda Cumhurbaşkanımız devletin tavrını ortaya koydu. Tarımın stratejik bir sektör olduğunu, üretmek zorunda olduğumuzu açıkça ifade etti. Fındığın taban fiyatının yüksek tutulmasıyla da hem ülkemiz hem çiftçi kazandı” ifadelerini kullandı.

 

Tek çare birlik ve güçlü olmak

 

Biz böyle uluslararası sermaye gücüne sahip bir firma karşısında devletin, ‘Ben fındık ürününe sahip çıkıyorum’ demesi üretici lehine bir piyasa düzeni oluşturdu. Çiftçinin malını sahiplenebilmesi bu ürünün fiyatının TMO’nun alım fiyatlarının üzerine çıkmasını sağladı. TMO piyasada olduğu ve ürün aldığı halde 15 Liradan serbest piyasadan başlayan fiyatları 13 Liraya kadar indirmeye çalıştılar. TMO Genel Müdürlüğü ile görüşülmesi sonucu 13 liraya kadar inen fiyatlar, on gün içerisinde yukarı çıktı ve net 17 TL rakamlara ulaştı” diyerek sözlerine devam eden Bayraktar, konuşmasının devamında “Malınıza sahip çıktığımız ve ortak hareket ettiğimiz sürece malımızı piyasada arzu ettiğimiz fiyatlarda satılabileceğimizin tecrübesini çok güzel bir şekilde yaşıyoruz. Sermaye gücü karşısında bizim kullanabileceğimiz güç çokluğumuz, sayımız ve üretmemizdir” sözlerine yer verdi.

 

Birlik olmaya dikkat çekti

 

Bayraktar’ın ardından söz alan Belediye Başkanı İshak Sarı, Karasu Belediyesi olarak çiftçinin yanında olduklarını belirtti. Sorunları sadece konuşmakla değil, çözüm odaklı hareket etmekle aşabileceklerini dile getiren Sarı, "Çözüm noktasında çiftçilerimize faydası olan ne varsa biz de belediye kurumu olarak bunun yanında olduğumuzu ifade ediyoruz” şeklinde konuştu. Başkan Sarı’nın ardından Karasu Kaymakamı Aziz Mercan, üreticilere hitap etti. Türkiye’nin hem tarım, hem sanayi hem de turizm ülkesi olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Mercan, “Sakarya’mız, bu zenginliklerden Türkiye ortalamasında payını alıyor. Fakat bu payı arttırılabiliriz. Üretimden gelen gücü beraberce ortaya koymak lazım. Bu sene 200 dönüm fındık arazisi üzerinde yaklaşık 35 bin ton fındık ürettik. Bunun piyasa fiyatı karşılığı 650 milyon lira civarında ve devletimizin yapacağı teşvikleri de koyduğumuz zaman 715 milyon liralık bir girdinin ilçemize yatacağı muhakkak” dedi. Mercan, sözlerini “Gelirin arttırılabilmesi için üreticiler olarak birlik ve beraberlik içerisinde olacağız. Yoksa ayakta kalabilmemiz pek mümkün görünmüyor” diyerek tamamladı.

 

 

HABER ve FOTOĞRAFLAR: Nevtan Angün