-

Karasu İlçe Müftüsü Bektaş Günay, 1 - 7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla bir açıklama yayımladı. Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın 2003 yılından bu yana kutlandığını hatırlatan Müftü Günay, “Dünya üzerinde Allah için ilk inşa edilen mescit / cami, şehirlerin anası Mekke-i Mükerreme'deki Kabe-i Muazzama'dır” şeklinde konuştu.

Dünyanın farklı bölgelerinde inşa edilen camilerin Kabe’nin birer şubesi olduğunu da belirten Günay, “Her bir şehir ve mahalledeki camilerimiz, içinde Allah için ibadet edilen kutlu mekanlar. Hz. Peygamber, Medine'ye hicret ettiğinde ilk icraatı cami inşasıydı. Sahabe-i Güzin’le birlikte kerpiçten bin metrekare civarında bir mescit yaptırdı. Kendisi de bizzat çalıştı. Mescidin üzeri hurma yapraklarıyla kaplıydı. Zemini kumdu. Yağmur yağdığında direk kum zemine iniyordu” dedi.

İbadetlerin dışında da camilerin çok farklı fonksiyonları olduğuna da değinen Bektaş Günay, “Müslümanlar dini mübini İslam'ın esaslarını camilerde ilim halkalarıyla öğrenirler. Özellikle yaz aylarında; kurslarında çocuklarımız, dinimizin esaslarını İmam Hatip ve müezzinler vasıtasıyla öğrenir” ifadelerini kullandı. Günay, camilerin adeta yaz okulu gibi işlev gördüğünü de söyleyerek Kur’an-ı Kerim’i öğrenmek için ilk defa Elif-Ba’nın camilerde öğrenildiğini ifade etti.

“Her camide olmasa da camilerimizin müştemilatında aynı zamanda gençlerimize, hanım kardeşlerimize, cami cemaatimize de dini bilgiler ve sohbetler verilir” şeklinde belirten Müftü Bektaş Günay, sözlerinin devamında İslam medeniyetinde camilerin önemine vurgu yaptı. Şehirlerin merkezini camilerin oluşturduğunu söyleyen Günay, “Şehirler, camiden sonra doğuya batıya, kuzey ve güneye doğru büyür gider. Çarşı pazarlar onun etrafında yoğunlaşır” sözlerine yer verdi.

Her vakit okunan ezanlarla muhteşem bir hava ve atmosfer oluştuğunu ifade eden Bektaş Günay, “Camiler ve ezanlar, İslam ümmetinin sembol ve şiarlarındandır. Allah Teala camilerimizdeki ezanlarımızı ebediyen dindirtmesin, al bayrağımızı semalarımızdan indirtmesin!” dedi. Günay, açıklamasını şu sözlerle tamamladı;

“Bugün ülkemizin birliği, bütünlüğü İstiklal ve istikbali uğruna canlarını feda eden Aziz şehitlerimiz, Kur'an kursu, cami ve müştemilatının yapımı, bakımı, onarımı ve benzeri işlerin yapılması hususlarında hizmeti geçen hayırsever vatandaşlarımız ve din görevlilerimizden vefat edenlerin ruhlarına bağışlamak üzere tüm görevlilerimiz tarafından birer hatim okundu. Perşembe günü öğle namazından önce ilçemiz Çarşılı Camii'nde mevlit programı düzenlendi ve okunan hatimlerin duası yapıldı”