-

Ziraat Odası Karasu Şubesi, yaz aylarının başlangıcında baş gösteren külleme hastalığına karşı adeta savaş açtı. Havaların ısınmasıyla birlikte kendini gösteren külleme hastalığıyla ilgili Ziraat Yüksek Mühendisi Serap Vildan Ersoy, fındık bahçelerinde incelemelerde bulunup üreticilerin külleme hastalığına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

“Hastalık etmeni bir fungus (mantar) olup ilkbaharda normal büyüklüğünü almış fındık yapraklarını enfekte ederek hastalığı başlatır” diyen Serap Vildan Ersoy, “Hastalık yaprak, yaprak sapı, meyve, zuruf ve genç sürgünlerde, un, pudra serpilmiş gibi bir görüntü şeklinde görülür” dedi.

Fındıkta ekonomik zarar eşiğinin üzerinde zarar yapmaya başlayan külleme hastalığına karşı mücadelenin göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ersoy, “Hava rutubeti ve sıcaklığa bağlı olarak artış gösteren hastalığa karşı önlem alınmadığı takdirde hızla yayılıyor. Hastalık, bitkinin yapraklarını kapladığı için, fotosentezi olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.

ZAMAN VE DOĞRU YÖNTEM ÖNEMLİ

Hastalık nedeniyle bitkilerde bodur kalma, dokuların erken yaşlanması, yapraklarda bozulma, gelişememe, renk değişimleri, kıvrılma ve vaktinden önce dökülmeler görüldüğünü de belirten Ersoy, “Meyveler küçük kalır. Ayrıca yeterli iç dolduramazlar. Neticede de hem verim hem de kalite de düşüşler görülür” dedi.

Küllenme hastalığına karşı yapılması gerekenlere de değinen Serap Vildan Ersoy, “Bahçelerde yaz döneminde yabancı ot temizliği yapıldıktan sonra, kimyasal mücadele uygulaması yapılması enfeksiyon kaynağını ortadan kaldırmada yararlı olacaktır. Bahçelerde iyi bir güneşlenme ve hava sirkülasyonu sağlanmalı. Kimyasal mücadele ile birlikte filiz alma, budama ve yabancı ot temizliği gibi kültürel önlemler zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılmalı” sözlerine yer verdi.