KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu Gazetesi
Nevtan Angün'ün haberi  /  Kamera: Esra Angün


 

Koronavirüs’ün ülkemizde ve Karasu’da etkisini gösterdiği ilk günden beri Valilik ve Kaymakamlık çatısı altında sahada görevlerini yürüttüklerini belirten Türk Kızılay Karasu Şube Başkanı Adem Ekşi, KarasuHaberleri.com & Öncü Karasu Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

 

Türk Kızılay olarak, Koronavirüs salgını süresince nasıl bir görev üstlendiniz?

 

Adem Ekşi: Koronavirüs’ün ülkemizde etkili olmasının ardından, Türk Kızılay Karasu Şubesi olarak genel merkezimizle ve genel sekreterliğimizle irtibat halinde olduk ve bize verilecek görevi bekledik. Yardım çalışmalarının tek bir çatı altından yapılması nedeniyle tarafımıza geniş çaplı bir program verileceğini, Valilik ve Kaymakamlık çatısı altında yapılacak çalışmaların hizmet kısmında yer alacağımı belirttiler. Ardından oluşturulan Vefa Grubu’nda 11 kişiyle birlikte görev aldık. Koronavirüs tedbirlerinin Karasu’da uygulandığı ilk günden itibaren Türk Kızılay Karasu Şubesi olarak her gün sahada olduk. Türk Kızılay olarak, hayırsever vatandaşlarımızın yardımlarıyla ayakta duran bir derneğiz. Vatandaşın bize yaptığı yardımları, muhtaç kişi ve ailelere ulaştırma aracılığı yapan bir kurumuz.

 

Son günlerde “Kızılay nerede? Neden görünmüyor?” gibi eleştirilere maruz kaldınız. Bu konuda ne diyeceksiniz?

 

Adem Ekşi: Türk Kızılayı’nın sahalarda olmadığı konusunda eleştiriler yapıldı. Bunların hepsi asılsız söylemler. Türk Kızılay olarak, ilk günden beri sahalardayız. Fakat bu sefer kurumumuz olarak değil, tek bir çatı altından yürütülen hizmetlerin uygulayıcısı olarak görev aldık. Cumhurbaşkanlığımız tarafından bize gönderilen talimat ve görevleri uyguladık. Kurulan Vefa Grubu’nda aktif rol aldık, halen de alıyoruz. Talimatların bize ulaşmasından 3-4 gün sonra sahaya indik. Kurum olarak bizzat sahada olmamız uygun olmadığı için Karasu Kaymakamlığı ile birlikte hareket ettik.

 

Türk Kızılay ve Kızılay’ın Karasu Şubesi olarak, çalışmaların hangi kısmında rol aldınız?

 

Adem Ekşi: Türk Kızılayı, karantina bölgesi ilan edilen yerlerdeki karantina yurtlarının aşevi hizmeti ve gıda teminini üstlendi. Sakarya’da bu faaliyetler yapıldı. Karasu’da karantina yurdu olmadığı için Kızılay’ın Karasu Şubesi olarak bu faaliyetleri de doğal olarak yapmadık. Karasu’ya gönderilen konserve, pişmiş et ve gıda kolilerini Vefa Grubu olarak ihtiyaç sahipleri ile 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın evlerine ulaştırdık. Kısacası ilk günden beri sahada ve görevimizin başındayız. Eleştiriler tamamen asılsız ve gerçek dışıdır.

 

Önümüzde Ramazan ayı var. Ramazan ayına yönelik çalışmalarınız olacak mı?

 

Adem Ekşi: Kısa bir süre sonra Ramazan ayını idrak edeceğiz. Ramazan ayı için de çalışma programımız hazır. Şahsi çabalarımızla kazandırdığımız üyelerden gelen destek ve üç yıldır altın madalya sahibi olan bir bağışçımızın yılda 500 bin liralık desteğini Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Kurban bağışlarından elde edilen etleri konserve haline getirerek 800’er gramlık kuşbaşı et ve kıyma olarak ihtiyaç sahibi ailelere teslim edeceğiz. Eğer salgın tehlikesi ortadan kalkarsa, Karasu’daki muhtaç ailelere ve yetimlere yönelik birer iftar programı düzenleyeceğiz. Tedbir yasakları devam ederse bu projeyi seneye bırakacağız.

 

Karasu Şubesi’ne ne gibi destekler geliyor ve bu destekler nerelere ulaşıyor?

 

Adem Ekşi: Türk Kızılay olarak her yıl bir kere olmak üzere ihtiyaç sahibi öğrencilerimize nakit burs desteği veriyorduk. Bu yıl Genel Merkez kararı ve desteğiyle, Koronavirüs salgını sonrası ilçemizin nüfus oranına göre 117 ihtiyaç sahibi aile belirlendi. Bu ailelere 400’er lira nakit para yardımı yapılması planlandı. Karasu Temsilcimiz Murat Çelik ile birlikte yapacağımız çalışma ile bu ailelere nakit yardımı yapılacak. Koliler halinde gelen gıda yardımlarını da bu süreçte birlikte hareket ettiğimiz Karasu Kaymakamlığı’nın Sosyal Yardımlaşma Vakfına teslim ettik. Onların belirlediği ailelere bu koliler teslim edilecek.

 

Türk Kızılay Karasu Şubesi’nin yeni yeri nerede?

 

Adem Ekşi: Karasu Belediye hizmet binasının üçüncü katında bulunan şubemize, vatandaşın özellikle de yaşlılarımızın ulaşması zor oluyordu. Birlikte hareket ettiğimiz Giysi Bankası’nın da hizmetinin durmasının ardından, depomuz ile yan yana olmasının uygun gördük. Hayırsever bir işadamımızın tahsis ettiği ve kirasının çok yüksek olduğu halde sembolik bir kira ile bize tahsis ettiği yeni yerimizde hizmet veriyoruz. Türk Kızılay Karasu Şubesi ofisi, bitişiğindeki 100 m² deposu ve Sosyal Marketi ile bir arada. Toplamda 200 m² alanda hizmet veriyoruz. Yeni yerimiz, Merkez Camii yanındaki Kabakoz Muhtarı Mustafa Öztürk’ün kahvesinin olduğu sokaktaki Vatan İşhanı’nın giriş katında, yıkımı devam eden Kurtuluş Apartmanı’nın arka sokağında bulunuyor.

 

Son olarak halka bir mesajınız var mı?

 

Adem Ekşi: Karasu halkına ve dışarıdan Karasu’ya gelen vatandaşlara şunu söylemek istiyorum: kendinizi düşünmüyorsanız dahi ailenizi ve aile büyüklerinizi düşünün. Herkesin çok basit bir sorumluluğu var. Evde kalın, sokağa çıkmak zorundaysanız maske takın, eldiven takın ve ellerinizi sık sık yıkayın. Önleminizi alın ve sağlıkla kalın.