KarasuHaberleri.com & Karasu Cihan Haber

Nevtan Angün'ün Haberi

 

 

Bir süredir tedavi gören ve ilik nakli bekleyen Tolga Eray için Karasu halkı görülmemiş bir kampanyaya imza attı. Pazartesi günü Atatürk Bulvarı’nda kök hücre bağışlarını kabul eden Türk Kızılayı bağış tırı, görülmemiş bir ilgi ile karşılaştı. Gün boyu kök hücre bağışı yapan yüzlerce vatandaş için ilave bağış kontenjanı oluşturuldu. Günün erken saatlerinde bağış kotasını dolduran vatandaşların yoğun ilgisi karşısında Türk Kızılayı Karasu Şubesi Başkanı Adem Ekşi, “Ekibi hiçbir yere göndermem” diyerek ilave kontenjan açılmasını istedi. Akşam 17:30’da bitmesi planlanan bağış kabulü saat 19:00 civarında sonlandırılabildi.

 

Görülmemiş ilgi

 

Karasu, buğuna kadar görülmeyen bir ilgi ile kampanyaya atılıma şahit oldu. Genç, yaşlı, erkek, kadın demeden yüzlerce vatandaş, bulvarda adeta nöbet tuttu. Karasu’nun çevre mahallelerinden ve ilçe dışından da katılım olması dikkatlerden kaçmadı. Tolga Eray, cep telefonu ile canlı yayında kampanyayı kısa süre de olsa izledi ve katılan herkese teşekkürlerini iletti. Bu görüşmede duygu dolu anlar yaşandı. Katılımdan memnun olduklarını belirten Adem Ekşi, gün sonunda yaptığı açıklamada yaklaşık 300 kök hücre bağışı gerçekleştiğini, fazlasını kabul edemediklerini, Türkiye genelinde kabul kotasını aştıklarını belirtti. Kök hücre bağışları, Salı günü Karasu Belediye binası altında da devam etti.

 

İşte böyle kenetleniriz

 

Kampanya hakkında bilgi veren Adem Ekşi, “Amacımız can kurtarmaksa, hele bu kişi Karasu’nun çocuğuysa Karasu halkının nasıl kenetlendiğini bugün bir kez daha gördük. Vatandaşımız, kök hücre bağışında bilgi sahibi oldu ve kafasındaki yanlış algıyı kırmayı başardı. Bu tablo da bu sözlerimin göstergesidir. Kök hücre bağışının ne kadar kolay ve zahmetsiz bir iş olduğunu ve ne kadar hayati önem taşıdığını halkımız artık biliyor” dedi. “Diliyoruz ki, bu bağışlar arasından Tolga Eray için bir ilik çıkar ve Türkiye çapında ses getirebiliriz. Merkezi sistemle, bugün Karasu’da yapılan bağışları tüm Türkiye görüyor” diyen Türk Kızılayı Karasu Şubesi Başkanı Adem Ekşi, “Yapılan bağışlar, Karasu’daki hastamıza da dünyanın herhangi bir yerindeki hastaya da denk gelebilir. Yapılan bağışlar dünya bilgi bankasında da yer alıyor. Kızılay gönüllülerine kapımız açık. Kızılaycılık’ı yarın gençlere devredeceğiz. Herkese kapımız açık” şeklinde konuştu.

 

Kök hücre bağışı nedir? Nasıl yapılır?

 

Konuyla alakalı detaylı bilgi veren Ekşi, kök hücre bağışı hakkında şunları söyledi: “Kök hücre bağışından kimse korkmasın. Kan bağışında bir insandan 420 gram yani bir ünite kan alınıyor, kök hücre bağışında ise sadece üç parmak tüp miktarınca kan alınıyor. Bu da kan bağışının yanında çok az bir miktar demek. Hiçbir zor yanı ve zahmeti yok. Önemli olan kök hücre bağışı yapıldıktan sonra uygun eşleşme olursa ilik nakli yapacak kişiyi Sağlık Bakanlığı beş günlük bir süreyle ağırlıyor. Hücrelerin çoğalması için bir tedavi uygulanıyor. Kan vererek kök hücre nakli yapılıyor. Bağış yapan kişi için son derece sağlıklı bir fayda da sağlıyor. Beş günlük zahmetsiz bir tedavi ve koldan kan verme yöntemi sonucu bir kişinin hayatını kurtarıyorsunuz

 

Kampanyaya katılan Karasu protokolü ve vatandaşlar ise şöyle görüş bildirdi:

 

Karasu Kaymakamı Aziz Mercan:

Bu denli anlamlı bir kampanyayı düzenleyen başta Adem Ekşi başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Tolga Eray’a da geçmiş olsun dileğinde bulunuyorum. Vatandaşımızın bu ciddi katılımı bizi de mutlu etti. Hem değerli hemşerimize hem de şifa bekleyen hastalarımıza faydalı olmasını temenni ediyorum.

 

Suna Atalay Mercan:

Karasu halkı her konuda olduğu gibi bu konuda da çok duyarlı davrandı ve Türkiye’ye örnek olacak bir kampanyaya imza attı. Kök hücre bağışında maalesef yeterli bilgiye sahip değiliz. İlik bağışı için sadece kan veriyoruz. Hiçbir organımız zarar görmüyor. Bir damla kanla bir insana hayat vermek kadar önemli bir konu olamaz. Herkesi kök hücre bağışına davet ediyorum.

 

Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı:

İlik nakli bekleyen vatandaşlarımızın tek umudu kök hücre uyumudur. Gerek ülkemizde, gerekse ilimiz ve ilçemizde kök hücre tedavisi bekleyen hastalarımıza umut olmak amacıyla, düzenlenen bu kampanyaya destek vermek üzere kök hücre nakli için donör olduk, kan örneği verdik. Kemik iliği bekleyen belediyemiz personeli Tolga Eray evladımız başta olmak üzere tedavi gören hastalara umut olabilmek için kan bağışında bulunuyoruz. Hiç tanımadığımız birine hayat vermenin mutluluğu tabi ki tarif edilemez. Bütün Karasulu vatandaşlarımızı bu kampanyaya destek vermeye, hastalara umut olmaya davet ediyorum.

 

CHP Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt:

Başta Tolga Eray kardeşimiz ve şifa bekleyen tüm hastalarımız için ben de kök hücre bağışında bulunmak için geldim. Kök hücre bağışı, hayati önem taşıyor. Bu kampanya da toplumumuzun bilinç seviyesini gösteren anlamlı bir kampanya. Önem vermemiz gerekiyor, birkaç tüp kan vererek dünyanın her yerindeki bir insana hayat vermek çok önemli bir hareket. Düzenli kan veren biri olarak kök hücre bankasına ilk defa adımı yazdırdığım için de heyecanlıyım. Gördüğüm ilgi karşısında şaşkınım. Düzenleyen, katılan ve destek veren herkese teşekkür ediyorum.

 

İYİ Parti Karasu İlçe Başkanı Bahattin Topal:

Her dört ayda bir kan veren biriyim. Gümüş madalya sahibi bir kan bağışçısı olarak kök hücre bağışı kampanyasını da sonuna kadar destekliyorum. Üçüncü kez kök hücre bağışında bulunuyorum. Sosyal medyada gereken bilgi paylaşımını yaptık. İl yöneticilerimiz de Sakarya’da bağışlarını yaptı. Biz de şahsımız ve ilçe yönetimi olarak Karasu’da desteğimizi gerçekleştirdik. Hem Tolga kardeşimiz hem de dünyanın her yerindeki bir hastamız için fayda olmayı umuyoruz. Bugün her kesimden vatandaşımızı burada görmek bizi çok duygulandırdı.

 

Hasan Sarıoğlu:

Karasu, bu gibi hayati konularda büyük duyarlılık gösteriyor ve Karasu halkı bir kez daha tüm Türkiye’ye birlik olmanın ne anlama geldiğini kanıtladı. Türkiye, Elazığ için birleşti, Karasu da bugün Tolga Eray için birleşti. Karasu’da birlik olunuyor, yeter ki birileri ön ayak olsun. Arkadaşlarımızı ve dostlarımızı da getirip kök hücre bağışında bulunmasını sağlayacağız. Duymayanlara duyuracağız, bilmeyenlerin bilmesini sağlayacağız. Çünkü bugün Tolga’ya, yarın bize diyerek herkesi kök hücre bağışına davet ediyorum.

 

Ömer İnan:

Düzenli olarak kan veren biriyim. İlk defa kök hücre bağışında bulunacağım için hem mutlu hem heyecanlıyım. Bugün de Tolga Eray başta olmak üzere ilik nakli bekleyen hasta kardeşlerimiz için kök hücre bağışında bulunmak için geldim. Bir faydamız olur umuduyla hiç düşünmeden geldim. Gelme imkanı olan herkesi hem kök hücre bağışına hem de kan bağışına davet ediyorum.

 

Aynil Demirci:

Her şey Tolga ve tüm ilik bekleyen hastalarımız için. Bu anlamlı etkinliğin çağrısını, sosyal medyadan duydum. Hiç vakit kaybetmeden geldim, eşim hasta olduğu için gelemedi, çok istiyordu. Ben burada olmaktan mutluyum. Sadece bir küçük tüp kan vereceğim, korkulacak hiçbir şey yok. Bazı vatandaşlar, kök hücre bağışını yanlış biliyor ve geri duruyor. Korkmadan, çekinmeden herkes gelip bir tüp kan verebilir.

 

Elif Merve Cici:

Öncelikle Karasu’muzun sevilen kişilerinden biri olan Tolga Eray ve diğer ilik nakli bekleyen hastalarımız için buraya geldim. Bu kadar çok Karasulu burada, umarız başta Tolga olmak üzere bir hastaya umut olabiliriz. Kök hücre ve kan bağışı çok önemli. Fakat bilinmeyen ve yanlış bir şekilde korkulan bir konu. Bu kadar insan bugün Atatürk Bulvarı’nda toplandıysa, herkesin düşünmesi ve vakit kaybetmeden Kızılay’a kök hücre bağışı için bir tüp kan vermeli.  Göreliler zaten bize yardımcı oldu ve doğru bilgi verdi. Kansızlık durumu olan biriyim ama kök hücre bağışı, kan bağışından daha kolay ve verebiliyormuşuz. Kök hücre bağışı, kan başından daha önemli. Dilerim ki bir hastaya umut olabilirim.

 

Aziz Çabuk:

Karasulu bir arkadaşımız için bugün bir aradayız. Bugün onun için, yarın bizim için lazım olacak hayati önem taşıyan bir bağış için katıldım. Herkesi de kök hücre bağışına davet ediyorum. Karasu dışından da ilik bekleyen hastalar var. Bugün onlara lazım, yarın bize lazım olabilir. Tolga Eray’ı çok seviyoruz ve ona umut olmak için sabırsızlanıyoruz. Başkalarına da uyar inşallah belki başka bir hastaya yardımcı olmuş oluruz.

 

Yusuf Demircioğlu:

Kök hücre bağışında bulunmuş olmamız bir iyilik değil, bir görevdir. Karasulu herkesin bu görevini bugün yerine getirme günü. Bu etkinliği düzenleyen, buraya gelen herkesi çok seviyoruz. Biz, çevremizdeki herkese söyledik hatta yanımıza aldık geldik. Herkes de bir arkadaşını ya da akrabasını alıp gelebilir.

 

Bayram Turhan:

Bu tip kampanyalara se solan değerli basınımıza öncelikle teşekkür ediyorum. Bizim halkımızın en güzel yönü, böyle günde tek yürek olup, elini taşın altına koyması. Bunu Elazığ depreminde de gördük, bugün Tolga için bir araya gelerek de gösterdik. Şu an Türkiye’nin kalbi Elazığ’da atıyorsa, Karasu’nun kalbi de burada attı.

 

Beyzanur Bıçak:

Ömrümde ilk defa kök hücre bağışında bulundum. İnşallah aranan donör olurum. Bu konuda çok heyecanlı bir bekleyiş içerisindeyim. Karasu halkına çok iş düşüyor ve herkesi kök hücre bağışına davet ediyorum. Arkadaşlarımı da davet ettim, sosyal medyadan ulaşabildiğim kadar kişiye ulaştım. Tolga abimizin sağlığına kavuşması için ben de görevimi yerine getirdim. Dilerim ki faydamız olur.