-

Karadeniz’de Pazartesi günü akşam saatlerinde 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre yerin 13 kilometre derinliğinde gerçekleşen deprem, Sakarya ve Zonguldak ilinde de hissedildi. Karasu’da da etkisini hissettiren depremin ardından Deprem Uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Odatv’ye konuştu.

Karadeniz’in dengeli bir deniz olduğunu ifade eden Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Anadolu’nun altına kürek gibi giren Karadeniz kıtası vardır. Yalnız bu eski bir dalma batma kuşağı olduğu için çok büyük depremler üretmiyor. Üretebileceği depremler 4, 4.5, 5, 5.2 gibi… Yıkıcı değil. Derinlik Kandilliye göre 13 kilometre, AFAD’a göre 38 kilometre gözüküyor. Bu bizim yorum yapmamız için çok çelişki yaratıyor. Burada bu depremler olağan” dedi.

“Sakarya ırmağının geçtiği Karasu’da yeni bir boğaz açılması var” şeklinde konuşan Prof. Dr. Ercan, “Belki 10-15 milyon yıl sonra Pamukova üzerinden Manyas gölü Akçay’a uzanacak yeni bir boğaz oluşumu gerçekleşecek. Bu akşamki deprem bunun yarattığı bir gerginlik olabilir. Zonguldak açıklarındaki deprem öncü bir deprem değildir. Abartılmasına, korku yayılmasına gerek yok. Kuzey Anadolu Fay Hattını ve beklenen İstanbul depremini kesinlikle etkilemez” şeklinde konuştu.