-

Tarihteki dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi münasebetiyle dikkat çeken bir araştırma gerçekleştiren Karasu’nun araştırmacı tarihçisi Oğuzhan Kır, Çanakkale cephesinde Karasu’dan 29 kişinin savaştığını ve şehit olduğunu belirledi.

MAHALLE MAHALLE ŞEHİTLER

TSK arşivlerindeki belgelere dayanan bilgilere göre şehitlerin Karasu’nun o tarihteki hangi mahallelerine kayıtlı oldukları da ortaya çıktı. İncirli Mahallesi’nden 6, Karasu (K.Karasu) Mahallesi’nden 5, Darıçayırı Mahallesi’nden 5, Kuyumculu Mahallesi’nden 4, Denizköy Mahallesi’nden 3, Taşlıgeçit Mahallesi’nden 2, Kurudere Mahallesi’nden 1, Adatepe Mahallesi’nden 1, Kurumeşe Mahallesi’nden 1 ve Yuvalıdere Mahallesi’nden 1 kişi Çanakkale’de şehit oldu.

Ayrıca 11 kişinin de Kocaali’den cepheye katıldığı ve o zamanki isimleriyle şu mahallelere kayıtlı oldukları dikkat çekti: Kadıköy Mahallesi 2, Kocaali Merkez Mahalle 2, Melen Mahallesi 1, Karapelit Mahallesi 1, Kozluk Mahallesi 1, Yalpankaya Mahallesi 1, Aydoğan Mahallesi 1, Açmabaşı Mahallesi 1 ve Aktaş Mahallesi 1.

EŞSİZ BİLGİLER KİTAPLAŞACAK

Tarihçi Oğuzhan Kır, yakın zamanda çalışmaları tamamlanması beklenen “Karasu'nun Tarihi ve Kültürel Mirası” isimli kitabında bu bilgiler ve şehit isimleriyle birlikte eşsiz ve çok değerli tarihi bilgi, belge ile fotoğraflara yer vermeye hazırlandığını söyledi. Kır, Çanakkale Zaferi’ni şöyle özetledi:

“Çanakkale savaşları, 1. Dünya Savaşı’nın en kanlı cephesi. İngiliz ve Fransızların başını çektiği İtilaf Devletleri dünyanın en güçlü donanmasıyla Çanakkale Boğazı’ndan geçmek istemişler fakat hiç beklemedikleri şekilde Osmanlı ordusunun müthiş savunmasıyla karşılaşmışlar.

Düşman kuvvetleri, ilk olarak 18 Mart 1915’de deniz savaşında mağlup edilmiş, ardından 9 Ocak 1916’da kara savaşında yenilgiye uğratılmış. 250 binden fazla Mehmetçik’i verdiğimiz bu savaşta Karasu’dan 29, Kocaali’den ise 11 vatan evladı şehit düşmüş”